Hirdetés
Hirdetés

A török líra összeomlott, erre a forint és a BUX emelkedik

Eidenpenz József, 2017. október 09., 19:03

Az európai és észak-amerikai részvények szerényen emelkedtek ma, jó és rossz hírek egyaránt voltak. Kínában két éves csúcson járt a tőzsde a jegybank jelzései miatt. Törökországban minden zuhant. A magyar részvények és deviza szintén emelkedtek valamelyest.

A koreai-amerikai háborús szócsaták folytatódnak, Donald Trump adócsökkentési tervei kapnak hideget is, meleget is. A Dow Jones Ipari Átlag és a Nasdaq Composite index, ha csak kis mértékben emelkedett is, de új csúcsokon járt hétfőn kora este az USA-ban. A héten nagy bankok gyorsjelentései érkeznek, ám a bankrészvények ma nem teljesítettek jól, inkább a technológiai szektor szereplői emelkedtek.

Reggel a kínai részvények több mint két éves csúcsra érkeztek, a kínai központi bank múlt héten bejelentett lazítására adott (az ünnepek miatt késleltetett) válaszul, a CSI300 index 1,2 százalékkal ment fel. A spanyol-katalán ellentét éppen enyhülni látszott, tárgyalásra késznek látszott a központi kormány. Augusztusban ráadásul több mint hat éve a legnagyobb, az elemzői várakozásokat messze meghaladó mértékben nőtt a német ipari termelés az előző havihoz képest.

Hirdetés

Szépen húzott a Mol

Este hatkor az USA-ban az S&P 500 index minimális, fél pontos mínuszban volt, a Nasdaq Composite index és a Dow Jones 0,1 százalékos pluszban. A német DAX 0,2, a francia CAC 0,1 százalékos emelkedéssel zárt, a brit FTSE 100 hasonló mértékű süllyedéssel. Az angol font viszont szépen emelkedett.

Itthon a BUX index nem mozgott sokat, hol szerény mínuszban, hol kis pluszban volt, de inkább az utóbbi volt a gyakoribb. Végül 0,2 százalékos emelkedéssel végzett, ami pár ponttal 38 ezer fölé tudta repíteni. A Mol egy százalékkal 2990-re, az OTP 0,6 százalékkal 10 370-re erősödött. A Richter 1,4 százalékkal 6628-ra esett, a Telekom pedig 0,6 százalékkal 479-re ment le. Az Opimus öt százalékkal drágult, a Konzum minimális mértékben gyengült.

Térségünk jól, a többi feltörekvő rosszul

A forint a török líra szomorú sorsa ellenére erősödött, 311,90 volt az euró este, 40 fillérrel olcsóbb. Minimális mértékben erősebb lett a lengyel zloty, a román lej, a cseh korona is, míg az orosz rubel, a dél-afrikai rand, a mexikói peso és a brazil reál elég rendesen, fél-egy százalékkal gyengültek.

A török líra ugyanis jókora zuhanással kezdte a napot, és úgy is folytatta, amekkorát a tavaly júliusi puccskísérlet óta nem látott. A kiváltó ok az amerikai és a török kapcsolatok megromlása volt, miután a törökök letartóztattak egy követségi dolgozót. (Részletesebben itt írtunk róla.) A nap folyamán még egy munkatárs ellen adtak ki letartóztatási parancsot. A török részvénypiac is 2,7 százalékkal esett (lírában, euróban inkább 5,4 százalék körüli mértékben).

Makroadatok itthon és az olaj

Egyre többet importál az ország, kopik a külkertöbbletünk – írtuk ma. A belső fogyasztás és a beruházások élénkülése tovább pörgeti majd az importot, így a nemrég még csúcsokat döntő külkertöbbletünk további lemorzsolódása várható. Holnap új magyar inflációs adat jön.

Az OPEC biztató célzásokat tesz arra, hogy nem hagyja esni az olaj árát jövőre sem, a legújabb hurrikán, a Nate pedig hamar vesztett erejéből és alig okozott károkat. Így a nap első felében az amerikai WTI picit emelkedett, a Brent pedig esett. A nap végére mindkét olajfajta pluszban volt, de a WTI jobban. Az olaj is magához térni látszik, ismét 1280 dollár felett van.

Külföldön is jönnek számok

Erőre kapott a hétvégén a bitcoin, a 4650 dolláros mai árfolyam már csak kevesebb mint tíz százalékra van a kicsivel 5000 dollár feletti történelmi rekordtól.

A héten nem lesz hiány makroadatokból, brit, valamint EU-s ipari termelési adatok jönnek, valamint a kínai külkereskedelmi adatokra is érdemes figyelni. Monetáris politika szempontjából a szerdán érkező Fed jegyzőkönyv, valamint az EKB elnökének csütörtöki beszéde lehet az érdekes. A hét első felében érkezik az IMF friss világgazdasági előrejelzése, amely szintén érdekes információkat tartalmazhat” – írta a KBC Equitas.

Tesla és GE: zuhanás

A Tesla részvényei csúnyát estek, miután a legutóbbi bejelentés miatt piac kételkedik abban, hogy a cég mennyire lesz képes a tervezett járműmennyiséget leszállítani. A részvény két százalékkal esett, 350 dollár alá. A General Electric négy százalékkal zuhant, vélhetően azért, m,ert sorban hagyják ott menedzserei, most a pénzügyi vezető távozott. A nyertesek között az AMD és az Nvidia chipgyártók voltak, közel három százalékos emelkedéssel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szeretnél egy saját nyaralót? Megmondjuk, mennyibe kerül

Szeretnél egy saját nyaralót? Megmondjuk, mennyibe kerül

A nyaralóárak emelkedése az elmúlt egy évben évben lelassult - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb elemzéséből. Habár az árak valamelyest mérséklődtek, hatalmas eltérések mutatkoznak régiónként: akár 37 millió forint is lehet a különbség, attól függően, hogy az ország melyik felében található.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?