Hirdetés

Csúcsdöntés után Amerika ünnepel – a többiek pedig kivárnak

Csabai Károly, 2019. július 04., 10:31

Ma van az Egyesült Államokban a Függetlenség Napja, ennek méltó megünneplése végett a piacok zárva tartanak. Így maximum a Kínával való amerikai tárgyalások felmelegítésének az előkészítése folytatódhat. Ez azonban vélhetően ma nem szül piacmozgató hírt, s más sem igazán. Legkorábban csak holnap délután lesz érdemes résen lenniük a befektetőknek, akkor teszi közzé az USA a júniusi átfogó munkaerőpiaci adatait.

New York-i tőzsde. Kép forrása: EPA
New York-i tőzsde. Kép forrása: EPA

Aligha adhattak volna jobb ajándékot az amerikai tőzsdék a befektetőknek a Függetlenség Napja alkalmából annál, minthogy mindhárom vezető indexük – a Dow, az S&P500 és a Nasdaq – is történelmi rekordot döntött. Annak hatására, hogy a gyenge amerikai munkaerőpiaci adatok miatt egyre biztosabbnak tűnik, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatcsökkentéssel próbálja stimulálni a gazdaságot. Érdekes módon ez a lelkesedés ezúttal kevésbé ragadt át a világ más részeire, az ázsiai tőzsdék közül csak a japán emelkedett, a kínaiak csökkentek, s Európa – köztük a BUX – is csak szerényebb plusszal nyitott. Az olajárak viszont relatíve méretesebbet estek amiatt, hogy az amerikai készletek a vártnál kevésbé csökkentek: egy százalékot meghaladó mínuszban állnak, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 56,64, míg a Brent típusú 63 dolláron. Az arany gyakorlatilag a szerdai árfolyamán, 1415 dollár környékén jár. A forint euróval szembeni jegyzése valamivel a 322-es szint felett tanyázik. Lássuk a mai, meglehetősen uborkaszezon-ízű nap néhány említhető fejleményét.

1. Tárgyalnak a tárgyalásról

Hirdetés

Larry Kudlow, az amerikai elnök gazdasági tanácsadója azt közölte, hogy az USA és Kína a jövő héten telefonon egyeztet a kereskedelmi tárgyalások következő fordulójáról.

2. Száguld a Tesla

Pontosabban a Model 3, amely kiválóan teljesített a törésteszten, az azon megszerezhető 400 pontból 348-at ért el, amellyel megdöntötte a Volkwagen T-Cross 344 pontos addigi rekordját. Nem csoda, hogy a szerdai kereskedésben tovább emelkedett a Tesla árfolyama, amelyet a pozitív meglepetést hozó, második negyedéves leszállítási adatok is segítettek – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt.

3. Mankó a Deutsche Bank-részvényeknek

A Wall Street Journal értesülései szerint megkezdődtek a tárgyalások a Deutsche Bank részvénykereskedési üzletág egyes részeinek hetekkel ezelőtt beharangozott értékesítéséről. Az eszközei hetedét kitevő állományért 50 milliárd eurót is kaphat a német hitelintézet. Potenciális vevő a Citigroup és a BNP Paribas lehet. A hírre a Deutsche Bank-részvény árfolyama szerdán 2,9 százalékot emelkedett.

4. Ne adják el részvényeiket a 4iG-tulajdonosok!

Mármint a Jászai Gellért és a KZF Vagyonkezelő Kft. által részvényenként felajánlott 675,78 forintos vételi áron – javasolja a hazai informatikai cégóriás igazgatósága. Arra hivatkozva, hogy a társaság érdeke a közkézhányad magas szinten tartása, amellyel a részvényesi ellenőrzést és a vállalat folyamatos tőzsdei jelenlétét tudják biztosítani. Ám az eladás ellen mégis csak az a legfajsúlyosabb érv, hogy a 4iG-részvények szerdán csaknem hatvan százalékkal magasabban, 1070 forinton zártak.

5. Osztalékszelvény-vágás előtt az ANY

Aki szeretne részesedni az ANY Biztonsági Nyomda 2018-as nyereségéből, és még nem tulajdonos, annak még ma kell vennie a cég részvényeiből, ellenkező esetben elesik az egy papírra jutó 81 forintos osztaléktól, amelyet július 15-étől kaphat kézhez. E részvényekkel azok szerdai, 1340 forintos tőzsdei záróáruk alapján 6 százalék körüli osztalékhozamot lehet elérni, ez a Budapesti Értéktőzsdén forgó és nyereségrészesedést fizető cégek között az egyik legmagasabb ráta.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?