Hirdetés
Hirdetés

Csúszó leértékelésben a forint? 320 és 330 között a helye az eurónak?

Eidenpenz József, 2019. március 27., 19:01

A tőzsdék állapota ma sem igazán fényes, sem a kötvénypiac, sem a gazdaságpolitikusok nyilatkozatai, nem jósolnak sok jót. A BUX is jócskán esett, főleg az OTP húzta le. A török líra esése után a részvénypiac omlott össze a választások előtt. A forintról több magyarországi elemzőnek is az a véleménye, hogy megint gyengülő pályára tette az MNB. Sőt, van aki egyenesen úgy véli, ez több évig is eltartó, lassú folyamat lehet.

A recesszió árnya tovább kísérti a tőzsdéket, de kamatfronton ez jó híreket is hoz. A közgazdászok már azon tanakodnak az USA-ban, hogy a decemberi kamatemelés elhibázott volt-e. Stephen Moore, Donald Trump elnök jelöltje a Fed elnöki posztjára egyenesen fél százalékos kamatcsökkentés szükségességéről beszélt egy interjúban. Ez nem jönne rosszul a részvénypiacnak.

A dráma folytatódik - újabb szavazás lehet a Brexit-megállapodásról a brit parlamentben, annak ellenére, hogy az alsóház már kétszer elutasította azt. De újabb népszavazásról és a Brexit teljes törléséről is lehet szavazás. Az EKB elnöke is megszólalt ma. Magyarázza a múlt heti döntést, amikor az EKB új hosszú távú refinanszírozási programot indított a hitelezés ösztönzése érdekében. Még jobban csúszik a negatív tartományba a német tíz éves állampapír-hozam, az amerikai kötvények „inverz hozamgörbéje“ is még csúnyább képet mutat.

Hirdetés

Az inverz, azaz a futamidővel csökkenő hozamokat a recesszió jelének tekintik, erős a félelem, hogy egy-két éven belül recesszióba süllyedhet a gazdaság. Összességében nehéz megítélni, hogy a jó vagy a rossz hírek voltak többségben, de a tőzsdék esnek ma. Főleg az USA-ban, ahol 0,8 százalékos mínuszban is volt az S&P 500 és 1,1 százalékosban a Nasdaq indexe, később ez 0,5-0,6 százalékra mérséklődött.

Nagyot esett az OTP

A német, francia, brit indexek pár ezrelékes mínuszból majdnem nullára tudtak visszakapaszkodni. A német DAX esése végül az egyetlen pontot sem érte el. Az autógyárak és a bankok szépen mentek, az Infineon és a Bayer azonban visszahúzták as mutatót.

A BÉT vezető indexe ma alulteljesítette az európai társait, a BUX egy százalékkal esett. Az OTP 2,5 százalékkal 12 450-re, a Mol 0,6 százalékkal 3282-re, a Richter 0,1 százalékkal 5290-re süllyedt. Az Opus hat százalékkal emelkedett, az AutoWallis és a Waberer’s hasonló mértékben esett.

További árfolyamok itt láthatók

Irány a forintgyengülés?

Az euró/forint árfolyam a tegnapi ugrás után ma is emelkedett, 320,90 is volt délután az euró, de estére 319,50-re süllyedt vissza. Az euró is szakadt, 1,125-re esett az euró/dollár.

A K&H Alapkezelő „Trendmonitor“ blogján a mai cikk címe „Irány a gyengülés“, és azt írják, az MNB ugyan leheletnyit szigorított csak a monetáris kondíciókon, és hosszabb távon is a laza kamatpolitika mellett tette le a garast. Ezzel azonban kinyitotta az ajtót a forintgyengülés előtt.

A nagyon laza kamatpolitika a forintot továbbra is érzékennyé teszi minden külső hatásra. „Legyen az egy Brexit, vámháború vagy bármilyen elbizonytalanodás a feltörekvő piacokkal kapcsolatban (Törökország, Oroszország, stb.)“ - írják. Véget ért a forint szárnyalása, és újra felfelé vesszük az irányt.

Vissza 320-330 közé

„Tegnap nagy izgalmat okozott az MNB. Ugyan az egynapos betéti rátát 10 bázisponttal megemelte, mínusz 5 bázispontra, és a deviza csere ügyletek méretét is potenciálisan csökkentette 100 milliárd forinttal, ennek ellenére kihangsúlyozta, hogy egyszeri lépésről van szó, és nem feltétlenül fog folytatódni a normalizáció“ - írta az Erste Befektetési hírlevele.

„Ezen egy picit meglepődtek a piaci szereplők, és adni kezdték a forintot, ami megközelítette a technikai szintet, a 320-nál lévő ellenállást. Onnan majd valamiféle korrekciót várunk. Ugyanakkor szerintünk az EURHUF komfort tartományának 320 és 330 között kellene lennie“ - folytatta a brókercég.

Sávban, de melyikben?

A külföldi nagy jegybankok oldaláról nincs lépéskényszerben az MNB, hiszen mind az Európai Központi Bank, mind a Fed várakozó, támogató álláspontra helyezkedett - írta az Equilor Befektetési. Ugyanis „mind a növekedési, mind az inflációs kilátások lefelé mozdultak el globálisan“. A forint tavaly szeptember óta folyamatosan erősödő pályán mozog az euróval szemben.

„A 330-as szint közeléből egészen 313 alá süllyedt az árfolyam, majd a nemzetközi befektetői hangulat romlásával párhuzamosan egy éles korrekció indult. Várakozásunk szerint a következő hónapokban is sávosan mozoghat a jegyzés, egy viszonylag széles tartományon belül, a 310-325-ös szintek között. Nagyobb, trendszerű elmozdulásnak jelenleg kicsi az esélye“ - prognosztizálják.

Csúszó leértékelésben a magyar?

Zsiday Viktor az Alapblogon azt írja, „a magyar jegybank pedig láthatóan csúszó árfolyamrendszert alkalmaz (a forint lassú leértékelése az euróhoz képest), ami némiképpen tompítja a forintban számolt erős béremelkedés hatását“. Emiatt az alapkezelő arra számít, hogy az emelkedő bérek még évekig is fennmaradhatnak.

Erdogan és az összeesküvők

Erdogan fenyegetőzik, célozgat, kampányol, a líra tovább zuhan. Alighanem akkor kezdte, amikor a múlt hét végén a jegybank adataiból kiderült, a helyi lakosság nagyon sok devizát, aranyat tart. Törökországról egyrészt érdemes tudni, hogy vasárnap választások lesznek. Ilyenkor könnyebb elővenni egy jó kis összeesküvés-elméletet, mint az ország gazdaságpolitikáját vagy a lakosságot. De a dollár erősödése sem tesz nekik jót.

Miután a deviza shortolását betiltották, ma a török részvényindex zuhant igazán nagyot, közel hat százalékkal.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?