Hirdetés

Fake news miatt pánikoltak a piacok

2019. szeptember 30., 18:15

A kereskedelmi háború egyik újabb fejezeteként felröppent az a hír, hogy Washington egyes kínai részvények amerikai tőzsdéről való kivezetését vette fontolóra. A híresztelés kapcsán most megszólalt egy amerikai illetékes.

A nemzetközi részvénypiacokat felkavarta a múlt hét végén, hogy a Bloomberg értesülése szerint az amerikai kormányzat mérlegeli egyes kínai részvények amerikai kereskedésének megszüntetését. Ezzel már korábban is fenyegetőztek a kereskedelmi háború során, megnehezítendő a kínai cégek tőkéhez jutását.

Ha Washington életbe léptetné ezt a retorziót, és elrendelnék a kínai részvények amerikai tőzsdéről való kivezetését, kínai cégek amerikai tőkepiaci hozzáférésének a korlátozását az a hírek szerint bő másfél száz papírt érintene, többek között olyan óriáscégeket is, mint az Alibaba, vagy a Baidu, amelyek árfolyama pénteken jelentősen esett az USA-ban.

Hirdetés

Fake news

Az amerikai pénzügyminisztérium nem hagyta szó nélkül a sajtóinformációt, amit azzal söpörtek le, hogy ez egy újabb fake news. Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi tanácsadója hétfőn a CNBC-nek nyilatkozva cáfolta, hogy kínai vállalatokra vonatkozó korlátozásokat vezetnének be. Navarro sajnálkozását fejezte ki, hogy a cikk számos pontatlanságot és hamis információt tartalmazott.

A téma egyébként nem előzmény nélküli, hiszen júniusban például benyújtottak egy kétpárti törvényjavaslatot az amerikai kongresszusban, amely arra kényszerítené az amerikai tőzsdéken jelen lévő kínai vállalatokat, hogy ellenőrzésnek, többek között könyvvizsgálatnak vessék alá magukat, hogy elkerüljék a kitiltást. Igaz, ebből egyelőre nem született jogszabály, mert közben az amerikaiak azt szorgalmazzák, hogy korlátozások nélkül férhessenek a felek egymás piacaihoz.

Azt is érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy amerikai elemzők szerint a kereskedelmi háború egyik sarokpontja épp a kínai cégek technológiai előretörése, amely végső soron az USA gazdasági és hadi hegemóniáját veszélyezteti. Ha pedig ezeket a technológiai vállalatokat komoly tőkével támogatják meg, akkor az amerikaiak saját maguk alatt vágják a fát.

Megállíthatatlan a kínai előretörés?

A CNBC-nek hétfőn Rebecca Fannin, a Tech Titans of China című könyv szerzője éppen azt ecsetelte, hogy a Szilícium-völgyben évekig lenézték a kínai technológiát, és azt hitték, hogy az csak a másolás. De ma már mindenki tudatában van annak, hogy Kína komoly innovációt mutat és a technológia bizonyos színterein élre tört. A szakértő azt hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi háborúban Trump nem titkolt célja, hogy az ázsiai állam és annak vállalatainak technológiai előretörését megállítsa.

Ugyanakkor szerinte erre nincs reális esély, hiszen számos területen óriási tudást halmoztak fel a kínaiak, és több olyan szektor is van, ahol immár komoly versenytársai lettek az amerikaiaknak. Szerinte ilyen területek a mesterséges intelligencia, a robotika, az energia tárolás, az 5G-s mobilkommunikáció, vagy éppen a kvantum informatikai rendszerek.

Amennyiben az USA nem tud hatékonyan fellépni, úgy 2025 és 2030 között több területen is a kínaiak fogják uralni a piacot. A szakértő szerint potenciális lehetőség lenne, hogy az Egyesült Államok megalkot egy nemzeti technológiai agendát. A szakértő szerint, ha a lefektetett kutatási fejlesztési célokat tőkével is támogatják, akkor képes lehet az USA megtartani a technológiai előnyét.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?