Hirdetés

Hét százalékos kitörés egy hét alatt – ideje ezüsttel bővíteni a családi vagyont?

Eidenpenz József, 2019. július 22., 06:06

Az arany sokáig az ezüst nélkül száguldott, az utóbbi alig mozdult meg. Egyes mutatók így már több mint 25 éve nem látott alulértékeltséget jeleztek a szürke fémnél. Az utóbbi mintegy öt napban viszont meglódult a kis testvér is. Vajon ez csak átmeneti, pszichológiai alapú felpattanás, vagy egy hosszú trend kezdete?

Az arany már május vége-június eleje óta befektetési sikertörténetnek számít, az utóbbi egy évben több mint 17 százalékkal ment fel az árfolyama. De már tavaly év végén-idén év elején is volt egy ugrás az árában, ami részben a tőkepiaci turbulenciáknak volt köszönhető.

A napokban hat éves csúcsokat döntöget. Most állítólag az Iránnal kapcsolatos feszültség is a nemesfémek felé tereli a befektetőket. A biztosmenedék-funkción kívül az aranyra egészen biztosan pozitívan hatnak az olyan hírek, amelyek alacsonyabb vagy legalább nem emelkedő kamatokról szólnak.

Hirdetés

Jött ilyen hír tavaly decemberben a Fed-től, majd idén tavasszal is, Amerikából is, Európából is. De ezen a héten is olyan információ érkezett, amely megerősítette a befektetőket abban, hogy a Fed napokon belül kamatot csökkent.

Öt nap alatt nagy ugrás

A kamat – vagy a pozitív reálkamat – ugyanis az arany ellensége. A magasabb infláció, az alacsony vagy negatív reálkamat, azaz a pénz értékvesztése sokakat terelhet a nemesfémek (és más reáleszközök) felé. Az ezüst azonban a közelmúltig ebből kimaradt.

Az utóbbi egy évben csak 5,5 százalékkal emelkedett az értéke. De ez úgy történt, hogy az utóbbi öt napban hét százalékkal, 15,25 dollárról 16,33-ra ugrott. (Lásd a grafikont, ahol pirossal az arany, kékkel az ezüst dollárárfolyama látható.)

Az arany és az ezüst egy éve (Grafikon: Tradingview.com)
Az arany és az ezüst egy éve (Grafikon: Tradingview.com)

Történelmi lemaradás

Megjött-e a nagy fordulat? Az ezüst lemaradása az aranytól már-már történelmi léptékű. Három év alatt például az ezüst 17 százalékot esett, az arany hatot emelkedett. Az utóbbi mintegy húsz évben, 1999 nyarától mostanáig pedig az arany 461 százalékkal ment fel (több mint öt és félszeresére), az ezüst csak 199 százalékkal (tehát mintegy háromszorosára).

Az arany és az ezüst húsz éve (Grafikon: Tradingview.com)
Az arany és az ezüst húsz éve (Grafikon: Tradingview.com)

A nemesfém-befektetőknek van egy kedvenc mutatója, az arany/ezüst hányados. Ez azt mutatja, hogy hány uncia ezüst árából lehetne egy uncia aranyat megvásárolni. Ez a mutató nemrég rekordokat döntögetett, 94 körül, sokan történelmi csúcsról beszéltek.

Az arany/ezüst hányados (Grafikon: Tradingview.com)
Az arany/ezüst hányados (Grafikon: Tradingview.com)

Amint a Macrotrends oldal száz éves grafikonjából kiderül, ha nem is történelmi, de több évtizedes csúcsról volt szó. A kilencvenes évek elején súrolta az indikátor a százat is, előtte pedig a negyvenes években a 97-et. Ám mindenképpen ritka jelenségnek lehettünk tanúi mindössze pár hete.

(Macrotrends)
Arany/ezüst hányados 100 évre (Macrotrends)

A mutató jelentőségét egyébként az adja, hogy a hasonló csúcsok után rendszerint alaposan felértékelődik az ezüst, legalábbis az aranyhoz képest. (Bár elvileg az is bekövetkezhet, hogy mindkettő esik, de az ezüst kevésbé.) Másrészt az összes nemesfém is gyakran meglódul – ilyesmi történt kicsiben például 2016-ban is. (A kilencvenes évek elején viszont nem volt nagy az emelkedés.)

Hol így történt, hol úgy

A 2011 végi, 2012 eleji történelmi arany– és ezüstcsúcsok előtt viszont a hányados éppen, hogy rég nem látott mélységekbe esett, 30 közelébe. Úgy látszik, hogy a hányados extrém értékei extrém fordulatokat jelezhetnek előre. De ahogy a piacokon szokás, semmire nincs garancia.

A korábbi nagy csend után mindenesetre először az aranyat, majd az ezüstöt is felkapták a befektetők. Naponta számos elemzés jelenik meg arról, hogy érdemes-e még venni ezeket, vagy sem. Vagy talán már késő?

Csak egy kis FOMO?

Biztos, hogy számos más fontos tényezőt lehet még mérlegelni. Például az ezüst ipari fémként is használatos, az ilyen keresletnek nem tesz jót a gazdaságok lassulása. Az aranyat pedig a jegybankok is veszik mohón, kérdés, meddig, milyen árakon.

Az, hogy az ezüst le van maradva, elég ok-e az emelkedésre? Vagy csak azok veszik, akik az aranyból kimaradtak? (Ez a FOMO, Fear Of Missing Out, félelem attól, hogy kimaradnak a nyereségből.)

Vannak, akik azt mondják, ez csak a pszichológiai tényezők által mozgatott átmeneti felpattanás, mások szerint egy több éves rali kezdetén lehetünk. (Egy ilyen vélemény angolul itt olvasható.)

Turbósított ármozgás

Ezüstre vannak egyébként a tőzsdén certifikátok is, Budapesten is forintban, vagy például Frankfurtban. Mások inkább az ígéretesebb ezüstbányák részvényeit ajánlják, amelyek már az utóbbi napokban is óriásit ugrottak. (Például Endeavour Silver, Pan American Silver, First Majestic Silver Észak-Amerikában.)

Az aranybányák, ezüstbányák általában többszörösen követik a fémek ármozgását. Azaz a termékük egy százalékos drágulása 3-4 százalékos áremelkedést is okozhat a részvényeknél. De esésnél is ilyen, a tőkeáttételhez hasonló többszöröződés tapasztalható, tehát a kockázat is többszörös.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

A szakításra utaló szaporodó jelek ellenére sem lehet biztosra venni a Fidesz közeli kizárását az Európai Néppártból. Egyelőre kétesélyes, hogy a EPP február 3-4-re összehívott politikai gyűlése egyáltalán döntést hoz majd a közel egy éve húzódó ügyben. Az viszont már biztosra vehető, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnökének kezében futnak össze a szálak és az ő ítélete meghatározó lesz a végeredmény szempontjából.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    2020. január 16., 13:03
    Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?