Hirdetés
Hirdetés

Kilenc éves a történelem második leghosszabb tőzsdei fellendülése

Fellegi Tamás, 2018. március 10., 06:10

Tegnap volt pontosan 9 éve, hogy a 2008-as válság utáni pánik elérte mélypontját, megszakadt, és azóta sem szűnő emelkedésbe csapott át a világ főbb részvénypiacain. Akkor senki nem hitte volna, hogy ilyen hosszú lehet, pláne, hogy szép gazdasági fellendülés is társult hozzá. Ha kitart még a trend 5 hónapot, megdönti az eddigi rekordot.

A tőzsdei emelkedő időszakaszokat a bika szimbolizálja, és a mostani egy igen idős állat, csak egyszer láthattunk „idősebbet”, az pedig 1990 októberétől, a Kuvait Irak általi lerohanása által keltett pániktól 2000 márciusáig, a dotcom-lufi tetőzéséig tartott. Akkor 300-ról 1500 pontig emelkedett az S&P 500 index, most 666-ról 2875-ig, de a mostaninak nincs még vége, akár most is összejöhet az ötszörözés, ez 3330 pontnál lenne.

Más a mostani

A két trend között vannak azonban a lényeges különbségek. Az akkori tulajdonképpen könnyen lehetett volna egy hosszabb trend, ha nincs a kuvaiti válság. Ebben az esetben az 1987-es összeomlás utáni mélypont, nagyjából 1988 eleje lett volna a kezdőpont, így 12 év lett volna a bika élethossza. Másrészt akkor egy példátlan fellendülésen esett át a világ, melyet a tőzsdéken korábban egy 17 éves, 1965-től 82-ig tartó stagnálás előzött meg, és a kommunista rendszer összeomlása után a világgazdaság globalizációja hajtotta.

Hirdetés

A mostani trend egy példátlan pénzügyi válságban született, ami egyúttal azt is jelzi, hogy a világ intézményei, kormányai és jegybankjai alapvetően jól kezelték a válságot, hisz gyorsan sikerült helyreállítani a bizalmat. Az 1929-es összeomlásnál ehhez 4 év kellett, és közben a világgazdaság páratlan recesszióba került. Ugyanakkor most azt sem szabad elfelejteni, hogy a trend nem nyúlhatott volna ilyen hosszúra, ha a jegybankok a gazdaság élénkítése érdekében nem alkalmaznak korábban sosem látott eszközöket, mint a 0-ig csökkentett kamatok, vagy a fedezetlen kötvényvásárlási programok.

Mint forrás a patakot

Ezek éltették a tőzsdét, mint forrás a patakot, azonban nem tartanak örökké, Amerikában már véget is ért ez az időszak, a kötvényvásárlások során a gazdaságba engedett pénz kivonását megkezdték, egyúttal dinamikus kamatemelési ciklus zajlik. Európában viszont még tart ez a monetáris politika, de úgy tűnik, rövidesen változni fog a helyzet: az EKB idén év végéig megszünteti a kötvényvásárlásokat, a kamatemelést pedig feltehetően jövőre kezdi meg.

A pénzözön tehát elapad, sőt egyenesen pénzkivonás lesz, de hogy ez mikor roppantja meg az emelkedő trendet, az meghatározhatatlan. Egy hónapja úgy tűnt, hogy eljött az idő, hisz hatalmas zuhanás volt, de az egészből csak egy egészséges korrekció lett, mostanra ismét a magasba lendültek a piacok. Tény, hogy a gazdasági növekedés Európában is, Amerikában is erős, a munkanélküliség igen alacsony, közgazdasági értelemben lényegében 0, és elég szépen nőnek a végeredmények, mindez egy darabig még a szigorodó monetáris politika ellenére is erőt adhat a piacoknak.

Lépést tartottunk

És hogy mi történt nálunk a 9 év alatt? A leglátványosabb az OTP 1240-ről 11 500 forintig történő emelkedése volt, a BUX pedig 9-ről 41 ezer pontig emelkedett, így lényegében az S&P 500 teljesítményét nyújtotta, azzal az eltéréssel, hogy nálunk az emelkedés döntő része az elmúlt 3 évben zajlott le.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Gulyás Gergely szerint felmerülhetett az igény a cégeknél a túlórák emelésére, de a kormányt ez nem befolyásolta a döntés meghozatalakor. Ez burkoltan azt is jelentheti, hogy valamilyen párbeszéd folyhatott a témában az illetékes kormánytag és a piaci szereplők között. Német sajtóhírek szerint egyes német cégek valóban jelezték a kormány felé, hogy örülnének a túlóraszám növelésének.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?