Hirdetés
Hirdetés

Mellbevágó, mi van a tőzsdén – a Fed adta, a Fed nem vette el

Eidenpenz József, 2018. február 22., 19:11

Az amerikai tőzsdéken elszabadult a bika, az emelkedés jóval meghaladja a mostanában szokásosat. Pedig tegnap késő este és ma sokáig még úgy tűnt, a befektetőket nagyon megijesztette a Fed jegyzőkönyve. A BUX csúnyán alulteljesített, a forint is lefelé araszolgat.

A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.
A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jegyzőkönyvének szerda esti közzétételét követően először felfelé, majd erősen lefelé mentek az árfolyamok az USA-ban, ma viszont már csak egy irányt ismernek. Azt viszont nagyon, az S&P 500 ugyanis 0,9, a Nasdaq Composite 0,7, a Dow Jones ipari átlag 1,4 százalékos pluszban volt fél hétkor.

Ezek a mértékek ugyanis eléggé ritkák mostanában. Volt olyan kommentár, amely szerint a Fed-jegyzőkönyv nyomán a kamatemelési félelmek mérséklődtek. Mások szerint viszont a félelem megmaradt, hiszen a jegyzőkönyv a kamatemelések gyorsítására utalhat, de a közzétett munkaerő-piaci adat ezt elhomályosította. Általában is elmondható, hogy az USA gazdaságából januárról nagyon jó adatok érkeztek.

Hirdetés

Európában rosszul indult a nap, és a jó amerikai hangulat sem hozott igazi fordulatot, csak enyhülést. Nagyon vegyes volt az indexek teljesítménye, a német mutató egytized százalékkal lefelé, a francia ugyanennyivel felfelé ment. A spanyol index fel, az olasz 0,8 százalékkal le, a belga ugyanennyivel fel. A dollár négy napos erősödés után ismét lefelé indult, valószínűleg ez sem tett jót az európai részvényeknek.

Nem osztatlan a jelentések sikere

A BUX index a nap nagy részét egy százalék feletti mínuszban töltötte, ez a végén kissé mérséklődött, 0,8 százalékra. Hasonlóan néz ki az OTP árfolyamgörbéje, a részvény másfél százalékos gödörből 0,9 százalékos mínuszra mászott vissza, ez 11 490 forintos zárást jelentett. A Mol is javított a végén, de így is 1,3 százalékkal 2806-ra süllyedt. A Richter 0,6, a Telekom 0,3 százalékkal lett olcsóbb.

További árfolyamok

A Mol bő két napja jó gyorsjelentést tett közzé, ennek ellenére azóta is esik. A Telekom is süllyed a jelentés és az osztalékjavaslat (25 forint) nyomán, sokan valószínűleg 30 forintot vártak. Ráadásul saját jelentése nyomán a Deutsche Telekom is 2,3 százalékkal esett ma. A héten volt a Rába és a CIG Pannnónia beszámolója is, az előző 1,8 százalékkal emelkedett, az utóbbi ma is két százalékkal esik.

Német dízeldilemma

A forint is gyengécske, ma délután 313,10 is volt az euró, este is 313 az ára. A többi térségbeli deviza és részvénytőzsde sem remekel a napokban, bár ma a BUX esett legjobban Kelet-Közép-Európában.

A német autógyárak feje felett Damoklész kardjaként lebeg, hogy az ottani bíróság hogyan ítélkezik a dízelautók behajtási tilalmával kapcsolatban. A döntést már mára várták, ám jövő hétre halasztották. A Daimler esett, a Volkswagen és a BMW emelkedni tudtak.

Dübörög a Tesla

A Tesla részvényesei attól tartottak, hogy a Model 3 megjelenése csökkenti majd a Model S és X iránti keresletet – írta ma a Motley Fool. A cikk szerint ennek az ellenkezője történt, nőnek a várólisták a két drágább modellnél is. Emellett, bár a Teslához nincs közvetlen köze, reklámértéke lehet, hogy a Space X kilőtte a Falcon 9-et. A Tesla négy százalékkal drágul ma.

Hír nélkül szenvednek a kriptók

A kőolaj árfolyama megugrott a jelentős csökkenést mutató legutóbbi amerikai készletadat nyomán. A WTI másfél százalékkal 62,60-ra, a Brent pedig 1,2 százalékkal 66,20-ra emelkedett. Az arany stagnál 1331 dolláron.

A kriptodevizák utóbbi napokban látott emelkedése kifulladt, ma is a legtöbb 5-10 százalékos mínuszban van. A bitcoin hat százalékkal 9850 dollárra, az ether három százalékkal kereken nyolcszázra esett a cikk írásáig. Különösebb rossz hír pedig nem érkezett. (A bitcoin és az ether váltópénzeiről délután itt írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Gulyás Gergely szerint felmerülhetett az igény a cégeknél a túlórák emelésére, de a kormányt ez nem befolyásolta a döntés meghozatalakor. Ez burkoltan azt is jelentheti, hogy valamilyen párbeszéd folyhatott a témában az illetékes kormánytag és a piaci szereplők között. Német sajtóhírek szerint egyes német cégek valóban jelezték a kormány felé, hogy örülnének a túlóraszám növelésének.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?