Hirdetés
Hirdetés

Mellbevágó, mi van a tőzsdén – a Fed adta, a Fed nem vette el

Eidenpenz József, 2018. február 22., 19:11

Az amerikai tőzsdéken elszabadult a bika, az emelkedés jóval meghaladja a mostanában szokásosat. Pedig tegnap késő este és ma sokáig még úgy tűnt, a befektetőket nagyon megijesztette a Fed jegyzőkönyve. A BUX csúnyán alulteljesített, a forint is lefelé araszolgat.

A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.
A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jegyzőkönyvének szerda esti közzétételét követően először felfelé, majd erősen lefelé mentek az árfolyamok az USA-ban, ma viszont már csak egy irányt ismernek. Azt viszont nagyon, az S&P 500 ugyanis 0,9, a Nasdaq Composite 0,7, a Dow Jones ipari átlag 1,4 százalékos pluszban volt fél hétkor.

Ezek a mértékek ugyanis eléggé ritkák mostanában. Volt olyan kommentár, amely szerint a Fed-jegyzőkönyv nyomán a kamatemelési félelmek mérséklődtek. Mások szerint viszont a félelem megmaradt, hiszen a jegyzőkönyv a kamatemelések gyorsítására utalhat, de a közzétett munkaerő-piaci adat ezt elhomályosította. Általában is elmondható, hogy az USA gazdaságából januárról nagyon jó adatok érkeztek.

Hirdetés

Európában rosszul indult a nap, és a jó amerikai hangulat sem hozott igazi fordulatot, csak enyhülést. Nagyon vegyes volt az indexek teljesítménye, a német mutató egytized százalékkal lefelé, a francia ugyanennyivel felfelé ment. A spanyol index fel, az olasz 0,8 százalékkal le, a belga ugyanennyivel fel. A dollár négy napos erősödés után ismét lefelé indult, valószínűleg ez sem tett jót az európai részvényeknek.

Nem osztatlan a jelentések sikere

A BUX index a nap nagy részét egy százalék feletti mínuszban töltötte, ez a végén kissé mérséklődött, 0,8 százalékra. Hasonlóan néz ki az OTP árfolyamgörbéje, a részvény másfél százalékos gödörből 0,9 százalékos mínuszra mászott vissza, ez 11 490 forintos zárást jelentett. A Mol is javított a végén, de így is 1,3 százalékkal 2806-ra süllyedt. A Richter 0,6, a Telekom 0,3 százalékkal lett olcsóbb.

További árfolyamok

A Mol bő két napja jó gyorsjelentést tett közzé, ennek ellenére azóta is esik. A Telekom is süllyed a jelentés és az osztalékjavaslat (25 forint) nyomán, sokan valószínűleg 30 forintot vártak. Ráadásul saját jelentése nyomán a Deutsche Telekom is 2,3 százalékkal esett ma. A héten volt a Rába és a CIG Pannnónia beszámolója is, az előző 1,8 százalékkal emelkedett, az utóbbi ma is két százalékkal esik.

Német dízeldilemma

A forint is gyengécske, ma délután 313,10 is volt az euró, este is 313 az ára. A többi térségbeli deviza és részvénytőzsde sem remekel a napokban, bár ma a BUX esett legjobban Kelet-Közép-Európában.

A német autógyárak feje felett Damoklész kardjaként lebeg, hogy az ottani bíróság hogyan ítélkezik a dízelautók behajtási tilalmával kapcsolatban. A döntést már mára várták, ám jövő hétre halasztották. A Daimler esett, a Volkswagen és a BMW emelkedni tudtak.

Dübörög a Tesla

A Tesla részvényesei attól tartottak, hogy a Model 3 megjelenése csökkenti majd a Model S és X iránti keresletet – írta ma a Motley Fool. A cikk szerint ennek az ellenkezője történt, nőnek a várólisták a két drágább modellnél is. Emellett, bár a Teslához nincs közvetlen köze, reklámértéke lehet, hogy a Space X kilőtte a Falcon 9-et. A Tesla négy százalékkal drágul ma.

Hír nélkül szenvednek a kriptók

A kőolaj árfolyama megugrott a jelentős csökkenést mutató legutóbbi amerikai készletadat nyomán. A WTI másfél százalékkal 62,60-ra, a Brent pedig 1,2 százalékkal 66,20-ra emelkedett. Az arany stagnál 1331 dolláron.

A kriptodevizák utóbbi napokban látott emelkedése kifulladt, ma is a legtöbb 5-10 százalékos mínuszban van. A bitcoin hat százalékkal 9850 dollárra, az ether három százalékkal kereken nyolcszázra esett a cikk írásáig. Különösebb rossz hír pedig nem érkezett. (A bitcoin és az ether váltópénzeiről délután itt írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?