Hirdetés

Minden esik – aggódni kell, mert az hasznos és szórakoztató a guru szerint

2019. október 01., 19:06

Öt fontos dolog miatt aggódik a világ leggazdagabb emberei közé tartozó cégtulajdonos, az egyik épp ma küldte lejtőre a tőzsdei árfolyamokat. Lehet, hogy a hosszú stagnálás és nulla növekedés még a legjobb forgatókönyv? Vagy olyankor kell vásárolni, amikor mindenki a legpesszimistább?

A Quankang egyik gyártócsarnoka belülről. (Fotó: New York Times)
A Quankang egyik gyártócsarnoka belülről. (Fotó: New York Times)

Tíz éves mélypontra zuhant az amerikai gyáripari aktivitás, ez csúnyán megtörte a mai tőzsdenapot és lejtőre küldet az indexeket. A nyugat-európai részvények 1,3 százalék körüli esést szenvedtek el átlagosan. Az USA-ban 0,7-1,0 százalékkal mentek lejjebb eddig a vezető tőzsdemutatók.

Itthon a BUX index is hasonló, 1,2 százalékos mínuszban zárt. A négy nagy cég mindegyike veszített értékéből, az OTP-vel az élen, amely 1,6 százalékkal süllyedt. A vesztesek közé tartozik az Opus is, amely gyorsjelentése másnapján 3,3 százalékkal esett. A forint megúszta újabb mélypont nélkül, 335,80 az euró.

Hirdetés

Pedig reggel még pluszban jártak az amerikai határidős indexek, Európa pedig legalább stagnált. A délután bekövetkezett nagyobb esést az váltotta ki, hogy tíz éve nem látott rossz adat érkezett az amerikai ipari aktivitásról. Érdekes módon 1-2 órával azután, hogy az egyik dúsgazdag amerikai tőzsdeguru ez irányú aggodalmairól cikkeztek.

További árfolyamok itt láthatók

Soha ne hagyd abba az aggódást

A 2008-as válság óta persze folyamatosan vannak vészmadarak, világvége-szónokok, miközben az újabb összeomlás elmaradt és a legtöbb gazdaság legalább szerény növekedést tudott produkálni. Igaz, a lassulás jelei eléggé nyilvánvalóak, ami könnyen fordulhat át zsugorodásba, recesszióba.

Nem akárki dicsérte az aggódást írásában, mint egy nagyon hasznos tevékenységet. Stephen Schwarzman, a Blackstone Group Inc. vezérigazgatója és egyik alapítója szerint aggódni szórakoztató – írta a Marketwatch. De ezen kívül olyan komoly, elkötelezettséget jelentő munka is, amely megköveteli, hogy sohase hagyjuk abba.

Öt darab nagy aggodalom

Ez segített neki az évek alatt megvédenie vagyonkezelő cégét, még a 2008-as Lehman-válság idején is. Ez a társaság ma 58 milliárd dollárt ér a tőzsdén, de majdnem tízszer annyi tőkét kezel. Az üzletember maga 17,3 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezik. Most öt dolog, aktuálisan zajló folyamat miatt aggódik nagyon.

Az első, hogy a világon a feldolgozóipari termelés zsugorodik. Valóban ilyen hírek érkeztek mostanában Kínából, az USA-ból és az Eurózónából egyaránt. Erre tette fel a koronát a mai tíz éves gyáripari termelési mélypont.

Alacsony kamat okozza az alacsony növekedést?

A második félelme, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed olyan pályára lép, mint korábban Japán vagy az Eurózóna hasonló intézményei. Szerinte ha túlságosan alacsonyra nyomják le a kamatlábakat, akkor éppen azt a problémát hozzák létre, amelyet meg akarnak oldani. Egyenesen azt feltételezi, hogy a túl alacsony kamat az oka az alacsony növekedésnek, ez a harmadik aggodalma.

Negyedikként azt említik, hogy 2018 végéig a globális gazdasági növekedés nagyjából szinkronban volt, általánosnak volt mondható. Most meg egyre csak lassul az ütem számos országban.

Szenvedő tech-üdvöskék

Az ötödik aggodalma, hogy az eddig piacvezető technológiai cégek, új feltörekvő tech-vállalatok tőzsdei teljesítménye gyatra. Van, amelyiknek az elsődleges részvénykibocsátása (IPO-ja) volt kudarc, másutt folyamatosan lefelé csorognak az árfolyamok. Ebbe a csoportba tartozik a Peleton Interactive Inc. (PTON), a WeWork anyavállalata (The We Co.’s, US:WE), az Uber Technologies (UBER) és a Lyft Inc. (LYFT).

Ezek viselkedése ráadásul a gazdasági növekedési ciklusok késői, a visszaesést megelőző szakaszának megfelelően viselkednek a guru szerint.

Az USA-ról Európára átnyergelni?

A JPMorgan viszont éppen úgy gondolja, hogy az amerikai részvényeket itt az ideje európaiakra cserélni. Bár az európai gazdaságból is rossz hírek érkeztek, bíznak abban, hogy az EKB újabb könnyítései lassan éreztetni fogják hatásukat. Így az európai részvények felülteljesítők lehetnek.

Fél nappal később a Bank of America is eléggé pozitívan nyilatkozott az európai részvények kilátásaival kapcsolatban.

(A recesszió fuvallatáról Magyarországon és az EU-ban délután itt írtunk.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarcot vallott a kétnapos rendkívüli csúcson az EU első kísérlete a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetés elfogadására. A büdzsé fő nettó befizetőinek túl magas, a nettó kedvezményezetteknek még mindig túl alacsony volt az Európai Tanács elnöke által kidolgozott ajánlat. Charles Michel a következő napokban dönti el, mikor hívja össze újra a tagállamok vezetőit, hogy második nekifutásra megállapodjanak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?