Hirdetés

Nincs megállás, újabb rekordok jöhetnek a tőzsdéken

2020. január 13., 11:12

Az amerikai-iráni feszültség enyhülése után ismét előtérbe kerültek a kereskedelmi tárgyalások. Emellett a befektetők fél szemmel már a közelgő negyedéves gyorsjelentésekre figyelnek, amely könnyen irányt adhat a piacoknak a következő hónapokban. Amennyiben a vállalatok az előzetesen reméltnek megfelelően javuló eredményeket közölnek, akkor újabb rekordok elé nézünk.

Kínai szójáték a parkban
Kínai szójáték a parkban

A pénteki kereskedést ugyan némi bizonytalanság jellemezte a Wall Streeten, és kisebb mínuszokkal zártak az irányadó indexek, a hangulat azonban összességében pozitív. Ennek megfelelően hétfőn ismét emelkedő indexeket láthattunk Európában és a magyar piaci is pluszban kezdett. A hazai papírok közül az OTP nem tudott ugyan erősödni, de a többi nagyobb forgalmú részvény felfele tartott. Úgy tűnik, ha nem jön valami váratlan, kellemetlen fordulat, akkor a pozitív hangulat továbbra is kitarthat. Milyen információkra érdemes figyelni?

Hirdetés

1; Amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások

A tárgyalások tovább folytatódnak, a felek megegyeztek abban is, hogy új, félévig tartó tárgyalási mechanizmust alkalmaznak, és ilyen etapokban próbálják tovább vinni a most aláírás előtt álló első fázist. A várakozások szerint egyébként szerdán aláírásra kerül a kereskedelmi megállapodás első fázisa. Azzal kapcsolatban persze hallani szkeptikus hangokat, hogy a következő fázis lezárására mikor kerülhet sor, a felek ugyanis az első megállapodást is rendkívül nehezen hozták tető alá.

2; Újabb részvénykibocsátást tervez a Saudi Aramco

A Saudi Aramco, a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata azt fontolgatja, hogy a decemberi 3 milliárd darabos részvénykibocsátását 450 millióval megfejeli. Decemberben a szaúdi állam a kibocsátási ársáv felső határán, részvényenként 32 riálon értékesítette tulajdonrészének 1,5 százalékát. A 3 milliárd Aramco-részvényből 25,6 milliárd dollár bevétel keletkezett.

Az Aramco részvényára a rijádi tőzsde vasárnap délelőtti kereskedésében 35 dollár körül mozgott, ami alapján a cég piaci tőkeértéke 1870 milliárd dollár. A szaúdi állam azt tervezi, hogy tíz év alatt az Aramco 49 százalékát viszi tőzsdére. Az Aramco részbeni privatizálásából befolyó tőkéből finanszíroznák a szaúdi trónörökös Vízió 2030 elnevezésű tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő.

3; Szétválhat a Nissan és a Renault

A Financial Times információ szerint a Nissan több vezető beosztású alkalmazottja sürgeti a Renault-tól való leválást. Az előzetes egyeztetések alapján a Nissan menedzsmentjének tagjai a gyártás és a tervezés teljes leválasztását szeretnék elérni, melyet a két cég korábbi vezérigazgatója, Carlos Ghosn közös alapokra helyezett, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A forrás szerint mindkét autógyártó új partnert szeretne találni magának a felbomlás esetén. A Nissan és a Renault nem kívánta kommentálni a hírt.

4; Lejtőn a kínai autópiac

Tavaly már a második egymást követő évben csökkentek az autóeladások Kínában az autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a China Association of Automobile Manufacturers (CAAM) hétfői közleménye alapján.

Tavaly 21,4 millió személygépkocsit, SUV gépkocsit és kis-haszongépjárművet értékesítettek Kínában, 9,6 százalékkal kevesebbet az előző évinél. Két évtizedes folyamatos növekedés után 2018-ban csökkent először Kínában az autópiaci forgalom, három százalékkal.

5; Újabb nagy megbízás a 4iG-nek

Orvosi ellátást segítő informatikai eszköz fejlesztését nyerte el a 4iG Nyrt. - közölte a cég a tőzsde honlapján hétfőn. Azt írták, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) "Magyar Falu Programjának" keretében "Orvosi ellátást segítő orvosi eszköz mintaprogram" című alprogramhoz kapcsolódó "informatikai rendszerek megvalósítása" tárgyú központosított közbeszerzési eljárásán a 4iG Nyrt. ajánlatát hirdették ki nyertesnek. A szerződéskötési moratóriuma 2020. január 19. napján jár le.
A tájékoztatás szerint a szerződéskötést követően a 4iG általi fejlesztések az egészségügyi alapellátás keretében végzett tanácsadási, prevenciós, illetve lakossági szűrésekhez kapcsolódó háziorvosi tevékenységek informatikai támogatását szolgálják majd. A fejlesztés összértéke áfa nélkül 1,5 milliárd forint.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ide csak akkor költözhetsz be, ha törődsz a szomszédokkal

Ide csak akkor költözhetsz be, ha törődsz a szomszédokkal

Rendhagyó módon küzd az elmagányosodás ellen egy önkormányzat Svédországban: a lakásokat csak olyan bérlők vehetik ki, akik vállalják, hogy hetente minimum két órát más lakók társaságában töltenek. A remények szerint az emberek így boldogabbak lesznek, kevesebbszer betegszenek meg, és ezzel az egész társadalom jól jár.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?