5p
A Harvey hurrikán alaposan összezilálta az amerikai energiapiacot, például sok finomító leállásra kényszerült. Ez a tőzsdei árakban is megmutatkozott, egyrészt nagyra nőtt az egyes olajfajták ára közötti különbség, másrészt megdrágult a benzin. Hogyan lehet ezt kihasználni?
(Forrás: MTI/AP/Charlie Riedel)

A hatalmas Harvey hurrikán okozta károk az amerikai finomítói kapacitások egy részének kiesését okozták, ami komoly következményekkel járt a világ legnagyobb gazdaságának energiaiparára. Ez több termék árutőzsdei árában is megmutatkozik, anomáliákat, félreárazásnak látszó, ám logikus árelmozdulásokat okozott. Ez akár Magyarországról is kihasználható.

Az egyik feltűnő jelenség az amerikai WTI és az északi-tengeri Brent típusú olajárak közötti árkülönbség (spread) megugrása. Ez jelenleg 5,5 dollár, utoljára 2015. július végén volt ilyen magas. Az utóbbi években a jellemző érték inkább 2-3 dollár volt, ahogy az Ycharts ábráján is látható. (Állítsuk öt évre.) De évente többször is előfordult, hogy nullára vagy kissé mínuszba ment az árkülönbség, ha ez bekövetkezik, az jelentős nyereséget jelenthet az erre spekulálók számára.

(YCharts)

Add a drágát, vedd az olcsót

A különbséget nyilván úgy lehet kihasználni, hogy a drágább Brentet eladjuk, az olcsóbb WTI-t vesszük. Az nem igazán lesz számunkra lényeges, hogy az olaj általában merre tart, csak az, hogy a kettő különbsége szűküljön. Méghozzá belátható időn, néhány hónapon belül.

Ebben rejlik a „trade” egyik kockázata: ha a finomítók talpra állása lassú lesz, nem tudják feldolgozni az amerikai termelők olaját, túlméretezett nyersolaj-készletek és nyomott WTI-árak várhatók. A Brent árfolyama pedig tovább nőhet. A korábbi, a 2014-es nagy olajár-zuhanás előtti (amikor a WTI 110 dollár környékéről 50 dollár alá zuhant mintegy fél év alatt) helyzet ráadásul további óvatosságra int.

Az export segíthet

Akkor ugyanis nem volt ritka az sem, hogy 15-20 dollár volt a két olajfajta árának különbsége. Rövid távon ez most is előfordulhat, hosszú távon azonban nem túl valószínű. Az egyik nagy különbség, hogy azóta lehetővé tették a WTI sokáig tiltott exportját is.

Egy másik kellemetlenség a contango jelensége. Amint korábban írtuk (itt>>> és itt>>>), a határidős árak szerkezete, különbsége is fontos. Például ebben a pillanatban a WTI legközelebbi határideje 47,10, a következő, októberi pedig 47,90 dollár, vagyis eléggé magas a contango.

Nem túl hosszú a szavatossága

Ez a vevőknek folyamatos úgynevezett görgetési veszteséget okoz. (A havonta lejáró közeli határidőt, amit megvettünk, csak egyre magasabb áron lehet újrakötni.) A Brentnél viszont gyakorlatilag nulla a contango (52,70 és 52,77 dollár a két közeli határidő), így a Brent-eladáson nem lehet ugyanazt megnyerni, amit a WTI-vételen vesztünk. (Friss határidős árak például itt.) A két olajfajta árkülönbségére játszó pozíciót tartogatni tehát nemigen szabad, pár hét, esetleg egy-két hónap lehet a szavatossága.

Meglódult a benzin

Miközben a WTI olaj ára lemaradóban van a Brentétől, van egy másik anomália is. A finomítók kiesésével a feldolgozott kőolajtermékek kínálatában lyuk keletkezik, ezért azok ára felmegy. Tegnap, augusztus utolsó napján az amerikai benzin árutőzsdei ára például hét százalék feletti pluszban volt (ma 3 százalékkal esik). Az amerikai benzint vásároló UGA jelű ETF egy hónap alatt 11,5 százalékkal ment fel, a benzint shortoló SGAS ára pedig majdnem ugyanennyivel süllyedt.

A kőolaj és a feldolgozott termékek, főleg benzin és dízelolaj (ultra alacsony kéntartalmú dízel, azaz ULSD, korábban fűtőolaj) árkülönbségét „crack spread”-nek nevezi a szakirodalom. (Az elnevezésnek nincs köze sem a kábítószerekhez, sem a feltört programokhoz, egy vegyipari eljárásra utal.) A finomítók megveszik a nyersolajat, feldolgozzák (krakkolják), majd a feldolgozott termékeket drágábban adják el.

Magával húzza az olajat?

Egy ismert spekulációs módszer, hogy ha nagy a finomítói árrés, a befektetők megveszik az olcsó nyersanyagot, és határidőre eladják a drága feldolgozott termékeket. Ha csökken a kettő különbsége, nyernek az üzleten. Olajfinomítók is csökkenthetik így kockázataikat (fedezhetik, azaz hedge-elhetnek).

Elvileg, ha nagy a „crack spread”, akkor a finomítók növelik a termelésüket, hogy több pénzt keressenek. Így több olajat vesznek át, ami magával húzza a kőolaj árát is. Talán ilyesmi történt tegnap, amikor a WTI 46-ról 47 dollárra ugrott.

Nem működik a piac, de...

A növekvő finomítói termelés egy idő után jelentős benzin- és dízelolaj-készlethez vezetne, ami azután csökkentené a végtermék árát, a finomítói termelést és így visszanyomná a kőolaj árát is. De ez a folyamat most a hurrikán miatt nem lehetséges, legalábbis erősen döcög.

A feldolgozott termékek és a nyersolaj ára közötti különbség most évek óta nem látott mértékűre nőtt. A Seekingalpha szerzője emlékeztet arra, hogy az utóbbi időben egyébként is a vártnál alacsonyabbra süllyedtek az amerikai nyersolaj-készletek. A finomítók, amint tehetik, vásárolni fogják majd a nyersanyagot, hogy a csökkenő benzin- és dízelolaj-készleteket feltöltsék. Ráadásul a működő amerikai olajkutak számában is volt némi csökkenés mostanában.

Ezért a következő hetekben még erőteljes ingadozás várható ugyan az amerikai energiahordozók piacán, utána azonban szerinte a kőolajkereslet növekedése valószínű.

Néhány fontosabb olajpiaci ETF

- United States Oil ETF LP (USO) (olaj long)

- United States Short Oil (DNO) (olaj short)

- United States Gasoline ETF (UGA) (benzin long)

- ETFS Short Gasoline (SGAS) (benzin short, London)

- US Diesel-Heating Fund (UHN (dízel- és fűtőolaj long)

- Energy Select Sector SPDR ETF (XLE) (amerikai energiaszektor részvényei)

- SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production (XOP) (amerikai olajszektor részvényei)

- iShares MSCI Global Energy Producers (FILL) (nagy nemzetközi olajmultik, európaiak is)

- VanEck Vectors Oil Refiners ETF (CRAK) (globális olajfinomítók részvényei)

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG