Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor ütötte ma a gongot Indiában

2013. október 18., 07:36

A hivatalos indiai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg péntek reggel a mumbai értéktőzsde kereskedését.

Csak hang legyen és fény

A tőzsdenyitás hindu szertartás szerint egy lámpa meggyújtásával kezdődött, ami szimbolikája szerint "fényt és tudást hoz a sötétségbe". A jelen lévő vállalatok száma alapján a világ legnagyobb tőzsdéjén a kereskedés helyi idő szerint 9 óra 15 perckor kezdődött meg a hagyományos kongatással, amit ezúttal Orbán Viktor végzett el. A miniszterelnök ajándékba megkapta a gong kicsinyített mását.

Szubramaniam Ramadorai, az 1875-ben alapított BSE elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a mumbai tőzsdeindex az indiai - a világon a második leggyorsabban növekvő - gazdaság pulzusa. Az indiai gazdaság bővülése még a válság ellenére is hat százalék körüli, ami főként az erős belső piacnak köszönhető.

Befektetőkkel folytatják

A ceremónia után az Orbán Viktor vezette magyar delegáció - amelynek tagja mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára - indiai pénzügyi befektetőkkel találkozott. Ezt követően a hivatalos program - a csütörtöki újdelhi menetrendhez hasonlóan - magyar-indiai üzleti fórummal folytatódik Mumbaiban, India pénzügyi és kereskedelmi központjában.

A magyar delegáció egy része. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
A magyar delegáció egy része. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Tegnap a miniszterelnök arról beszélt: jelentősen, a mostani csaknem háromszorosára növelné az Európán kívülre irányuló magyar export mértékét 2018-ra. A csütörtöki napról a LiveInfo készítet videós összefoglalót.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.