Hirdetés
Hirdetés

Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt

2015. június 10., 18:53

Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.

A BUX index sokáig alig akart elmozdulni az előző napi szintről, végül aztán szerény, harmad százalékos eséssel végzett. Eközben az európai részvényindexek zöldbe borultak, azaz szép nyereséggel végeztek, a német DAX járt az élen 2,4 százalékos emelkedéssel.

A jó hangulatot talán leginkább a görög kilátások enyhe javulása alapozhatta meg, a másik mumus, az államkötvények hozama ugyanis ezúttal kedvezőtlenül alakult. A tíz éves német államkötvények hozama megint csúnyán emelkedett, a lengyel Stooq.com adatai szerint a nap elején elérte az 1,05 százalékot is éves szinten. A nap végén 0,98 körül állt, de ez is magasabb, mint az utóbbi hónapokban bármikor.

Hirdetés

Itthon az OTP vezette a hazai mezőnyt, a négy nagy közül csak ez a részvény tudott emelkedni mintegy harmad százalékkal. A Mol viszonylag jelentősen esett 1,2 százalékkal, a Magyar Telekom is majdnem ezt hozta, a Richter lényegében mínusz nullában végzett, alig változott.

A nap egyik nagy eseménye a kőolaj drágulása volt, amit az amerikai készletezési adatok idéztek elő. A WTI és a Brent egyaránt volt eléggé kiemelkedő, három százalékos pluszban is, bár az európai nap végére jócskán visszaestek, 0,6 százalék körüli pluszban voltak. Az arany és az ezüst kissé estek.

A nagy sztori a dollár erősödése és gyengülése volt az utóbbi időben, ezen a téren nagyon sok nem történt: az amerikai deviza néhány kacskaringó után majdnem ott végzett ahol pénteken vagy hétfőn, 1,13 körül az euróval szemben. A forint ma is volt ugyan gyenge, nap közben rövid ideig a 314-et is majdnem elérte az euró, de alapvetően erősödő volt a trend és a nap végén csak 312,20 volt a piaci árfolyam.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Januártól jöhetnek a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások

Januártól jöhetnek a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások

E címet azok a konstrukciók nyerhetik el, amelyek egy kötelező alapcsomagot tartalmaznak, amely mellé az ügyfelek további kiegészítő fedezeteket választhatnak. Fontos változás, hogy az ilyen otthonbiztosításokat már negyedévente is fel lehetne mondani, nemcsak az éves szerződési fordulón.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Utánajártunk

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?