5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A fiatalokat nagyon nehéz rávenni arra, hogy bankba menjenek, de a mobilos megoldásokat szeretik – derült ki a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Diákfórumán. A Diákhitelnél kedvezőbb konstrukciót nehéz elképzelni. Meg lehetett tudni, hogyan lehet elkerülni a pénzügyi csalókat. Akik egyre bonyolultabb termékeket kínálnak az ügyfeleknek, mint devizaügyletek, bináris opciók, kriptodeviza-kereskedés.

Mitől leszünk pénzügyileg tudatosak? – tette fel a kérdést Bernát Julianna, a Pénziránytű Alapítvány igazgató-helyettese a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Diákfórumán. Ehhez nem csak elméleti tudás kell, hanem az is, ha készségszinten alkalmazzuk is ezeket az ismereteket. A magyar lakosság elméleti ismeretekben a felmérések szerint előkelő helyezést ért el, de gyakorlati alkalmazásban hátul kullog.

Csarnó Ella, a Bankzee Family Banking fintech-startup “evangelistája” szerint a fiatalokat nagyon nehéz megszólítani pénzügyi vonalon, ami globális probléma. Különösen az 1995 után születettek sokszor be sem mennek a bankfiókokba, ehelyett mobilalkalmazásokat használnak.

A verseny teljesen kitágult, globálissá vált, a Google, a Facebook, az Amazon pénzügyi fizetési felületei is a fiatalok telefonján vannak. A Revolut, a Transferwise többnyire szimpatikusabbak a fiataloknak, mint a hagyományos bankok.

Tinédzserek mint tesztelők

A fórumon egyébként ez jól látható volt, mert a diákok lelkesen vettek részt a mobilalkalmazással lefolytatott vetélkedőn, amelyen az előadások anyagából voltak kérdések.

A bankok készítenek ugyan a fiataloknak is mobil alkalmazásokat, de valójában nem mindig értik az igényeiket. A Bankzee például tinédzsereket is felkér, hogy teszteljék, “szedjék darabokra” a mobilalkalmazást, és mondják el tapasztalataikat.

Szórakozva tanulni

Lantos Mihály tanulás-módszertani szakértő szerint a tudás nagyon hasznos, segítségével magunk irányíthatjuk az életünket. A tanulás azonban alapvetően unalmas tevékenység, ezért szükséges egy megfelelő, szórakoztató tanulási stratégia. “Ha a hülyeség jobban rögzül, miért ne használnánk ezt fel a tanulásban?” tette fel a kérdést, majd bemutatott több játékos tornát, gyakorlatot, amikkel az egyhangú tanulást fel lehet dobni.

Olcsó a Diákhitel

Bugár Csaba, a Diákhitel Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Diákhitel a legjobb befektetés, hiszen csak tőlünk függ a megtérülése. A diplomások Magyarországon és a legtöbb más országban is mintegy kétszer annyit keresnek, mint a nem diplomások, a master-képzés után ez az arány még jobb. A visszafizetés a gyakorlatban átlagosan 7,3 évig tart. Kedvezmény jár az anyáknak a 2. és a 3. gyerek születése után, nemrég emelték a korhatárt és a felvezető összeget is. Az állam kamattámogatást nyújt.

Bugár Csaba

Ne légy áldozat

Hogyan ne legyél áldozat? – címmel Kauker Gergely, az MNB osztályvezetője beszélt a befektetési csalásokról. A gyanús jelek közül a legfontosabb, hogy kiemelkedő hozamot ígérnek, ezzel általában az emberek kapzsiságára próbálnak hatni. Sokszor magas jutalékokat ígérnek az új ügyfelek beszervezésére is.

Hangzatos nevet választanak, hogy bizalmat keltsenek, és sokszor offshore  területeken jegyzik be őket, ahol szinte csak annyi megfelelési előírás van, “mint egy fagylaltárusnak a tengerparton”. Sokszor rámenős ügynökökkel próbálnak ránk hatást gyakorolni.

Előfordul, hogy azzal csábítanak, offshore számlán lesz a pénzünk, amelyre semmilyen hatóság nem tud rálátni, ez azonban nem igaz. Sokszor kockázatos termékeket kínálnak, amelyek volatilitása nagyon magas. Manapság bonyolultabb termékeket kínálnak, mint bináris opciók, forex-ügyletek (szuperkockázatos devizaügyletek), újabban kriptodevizákra szóló üzletek.

Sok a kriptocsalás

Molnár Péter, a Dlabs társalapítója szerint a kriptodeviza-kereskedés napi forgalma már jelentős, 25 milliárd dollár. Ez a világ nagyon izgalmas, de rendkívül kockázatos. A főbb kriptodevizák eshetnek, emelkedhetnek egy nap alatt 10-20 százalékot is, és sok a “scam”, a csalás, ahol csak a pénzt próbálják megszerezni, kicsalni az embertől.

Máskor bedugul a rendszer, és nagyon drágán, vagy nagyon lassan mennek át a tranzakciók. A privát kulcs kiemelt fontosságú a bitcoin biztonsága szempontjából, ennek elvesztése, ellopása esetén a bitcoinjaink is elvész.

Karosszékből számlát nyitni

Hogyan nyiss online értékpapír számlát? – erről beszélt Virág Ferenc, a Random Capital vezérigazgatója. Értékpapír-számlát 18 év felett, bankszámla birtokában bárki nyithat ma már. Amikor webkamera segítségével nyitnak bankszámlát az ügyfelek, az online nyitásnak számít. Az elektronikus számlanyitás csak értékpapír-számlánál van, ahhoz pedig az kell, hogy már bankszámlával rendelkezzen az ügyfél, és a bank igazolja, hogy az illető valóban létezik.

A piacon csak az tud sikeres lenni, aki megfelelő ismeretekkel, tapasztalatokkal rendelkezik. Az online számlák arra jók, hogy tanuljunk, gyakoroljunk – mondta a vezérigazgató.

Gondoskodj önmagadról

Sokkal több ember sérül meg háztartási balesetben, mint közlekedési balesetben, így az sem megoldás, ha otthon maradunk – mondta Karászi Gyöngyi, az Aegon Biztosító képzési vezetője. De a háztartási biztosítások is rengkívül sokfélék és rugalmasak lehetnek.

Nyugdíjaskorban jövedelmünk általában 30-50 százalékkal csökken, erre is jó minél előbb takarékoskodni. Az utasbiztosításokra is szükség lehet, még Európán belül is, mert a nemzetközi egészségbiztosítási kártya nem mindenre terjed ki.

Hogyan legyél sikeres vállalkozó?

Hogyan indíts vállalkozást, hogyan legyél sikeres startupper? Márkus Attila, a Pressenger ügyvezető igazgatója szerint a vállalkozások nagyfokú függetlenséget adnak, helyhez, időhöz nem nagyon vannak kötve a vállalkozók. Ott van a munkahelyem, ahol a laptopom van – mondta, persze a mobiltelefonra is szüksége van.

Vállalkozónként azonban nagy a felelősség a vállunkon, nem nagyon lehet másokra mutogatni, ha hiba történt. Nagy a bizonytalanság, a stressz. A vállalkozást pedig valamiből finanszírozni kell, ami szintén nagy gond.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG