Hirdetés

Hogy bankolnak azok, akik már iPhone-on nézték az esti mesét?

Eidenpenz József, 2018. május 17., 14:40

A fiatalokat nagyon nehéz rávenni arra, hogy bankba menjenek, de a mobilos megoldásokat szeretik – derült ki a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Diákfórumán. A Diákhitelnél kedvezőbb konstrukciót nehéz elképzelni. Meg lehetett tudni, hogyan lehet elkerülni a pénzügyi csalókat. Akik egyre bonyolultabb termékeket kínálnak az ügyfeleknek, mint devizaügyletek, bináris opciók, kriptodeviza-kereskedés.

Mitől leszünk pénzügyileg tudatosak? – tette fel a kérdést Bernát Julianna, a Pénziránytű Alapítvány igazgató-helyettese a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Diákfórumán. Ehhez nem csak elméleti tudás kell, hanem az is, ha készségszinten alkalmazzuk is ezeket az ismereteket. A magyar lakosság elméleti ismeretekben a felmérések szerint előkelő helyezést ért el, de gyakorlati alkalmazásban hátul kullog.

Hirdetés

Csarnó Ella, a Bankzee Family Banking fintech-startup “evangelistája” szerint a fiatalokat nagyon nehéz megszólítani pénzügyi vonalon, ami globális probléma. Különösen az 1995 után születettek sokszor be sem mennek a bankfiókokba, ehelyett mobilalkalmazásokat használnak.

A verseny teljesen kitágult, globálissá vált, a Google, a Facebook, az Amazon pénzügyi fizetési felületei is a fiatalok telefonján vannak. A Revolut, a Transferwise többnyire szimpatikusabbak a fiataloknak, mint a hagyományos bankok.

Tinédzserek mint tesztelők

A fórumon egyébként ez jól látható volt, mert a diákok lelkesen vettek részt a mobilalkalmazással lefolytatott vetélkedőn, amelyen az előadások anyagából voltak kérdések.

A bankok készítenek ugyan a fiataloknak is mobil alkalmazásokat, de valójában nem mindig értik az igényeiket. A Bankzee például tinédzsereket is felkér, hogy teszteljék, “szedjék darabokra” a mobilalkalmazást, és mondják el tapasztalataikat.

Szórakozva tanulni

Lantos Mihály tanulás-módszertani szakértő szerint a tudás nagyon hasznos, segítségével magunk irányíthatjuk az életünket. A tanulás azonban alapvetően unalmas tevékenység, ezért szükséges egy megfelelő, szórakoztató tanulási stratégia. “Ha a hülyeség jobban rögzül, miért ne használnánk ezt fel a tanulásban?” tette fel a kérdést, majd bemutatott több játékos tornát, gyakorlatot, amikkel az egyhangú tanulást fel lehet dobni.

Olcsó a Diákhitel

Bugár Csaba, a Diákhitel Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Diákhitel a legjobb befektetés, hiszen csak tőlünk függ a megtérülése. A diplomások Magyarországon és a legtöbb más országban is mintegy kétszer annyit keresnek, mint a nem diplomások, a master-képzés után ez az arány még jobb. A visszafizetés a gyakorlatban átlagosan 7,3 évig tart. Kedvezmény jár az anyáknak a 2. és a 3. gyerek születése után, nemrég emelték a korhatárt és a felvezető összeget is. Az állam kamattámogatást nyújt.

Bugár Csaba
Bugár Csaba

Ne légy áldozat

Hogyan ne legyél áldozat? – címmel Kauker Gergely, az MNB osztályvezetője beszélt a befektetési csalásokról. A gyanús jelek közül a legfontosabb, hogy kiemelkedő hozamot ígérnek, ezzel általában az emberek kapzsiságára próbálnak hatni. Sokszor magas jutalékokat ígérnek az új ügyfelek beszervezésére is.

Hangzatos nevet választanak, hogy bizalmat keltsenek, és sokszor offshore  területeken jegyzik be őket, ahol szinte csak annyi megfelelési előírás van, “mint egy fagylaltárusnak a tengerparton”. Sokszor rámenős ügynökökkel próbálnak ránk hatást gyakorolni.

Előfordul, hogy azzal csábítanak, offshore számlán lesz a pénzünk, amelyre semmilyen hatóság nem tud rálátni, ez azonban nem igaz. Sokszor kockázatos termékeket kínálnak, amelyek volatilitása nagyon magas. Manapság bonyolultabb termékeket kínálnak, mint bináris opciók, forex-ügyletek (szuperkockázatos devizaügyletek), újabban kriptodevizákra szóló üzletek.

Sok a kriptocsalás

Molnár Péter, a Dlabs társalapítója szerint a kriptodeviza-kereskedés napi forgalma már jelentős, 25 milliárd dollár. Ez a világ nagyon izgalmas, de rendkívül kockázatos. A főbb kriptodevizák eshetnek, emelkedhetnek egy nap alatt 10-20 százalékot is, és sok a “scam”, a csalás, ahol csak a pénzt próbálják megszerezni, kicsalni az embertől.

Máskor bedugul a rendszer, és nagyon drágán, vagy nagyon lassan mennek át a tranzakciók. A privát kulcs kiemelt fontosságú a bitcoin biztonsága szempontjából, ennek elvesztése, ellopása esetén a bitcoinjaink is elvész.

Karosszékből számlát nyitni

Hogyan nyiss online értékpapír számlát? – erről beszélt Virág Ferenc, a Random Capital vezérigazgatója. Értékpapír-számlát 18 év felett, bankszámla birtokában bárki nyithat ma már. Amikor webkamera segítségével nyitnak bankszámlát az ügyfelek, az online nyitásnak számít. Az elektronikus számlanyitás csak értékpapír-számlánál van, ahhoz pedig az kell, hogy már bankszámlával rendelkezzen az ügyfél, és a bank igazolja, hogy az illető valóban létezik.

A piacon csak az tud sikeres lenni, aki megfelelő ismeretekkel, tapasztalatokkal rendelkezik. Az online számlák arra jók, hogy tanuljunk, gyakoroljunk – mondta a vezérigazgató.

Gondoskodj önmagadról

Sokkal több ember sérül meg háztartási balesetben, mint közlekedési balesetben, így az sem megoldás, ha otthon maradunk – mondta Karászi Gyöngyi, az Aegon Biztosító képzési vezetője. De a háztartási biztosítások is rengkívül sokfélék és rugalmasak lehetnek.

Nyugdíjaskorban jövedelmünk általában 30-50 százalékkal csökken, erre is jó minél előbb takarékoskodni. Az utasbiztosításokra is szükség lehet, még Európán belül is, mert a nemzetközi egészségbiztosítási kártya nem mindenre terjed ki.

Hogyan legyél sikeres vállalkozó?

Hogyan indíts vállalkozást, hogyan legyél sikeres startupper? Márkus Attila, a Pressenger ügyvezető igazgatója szerint a vállalkozások nagyfokú függetlenséget adnak, helyhez, időhöz nem nagyon vannak kötve a vállalkozók. Ott van a munkahelyem, ahol a laptopom van – mondta, persze a mobiltelefonra is szüksége van.

Vállalkozónként azonban nagy a felelősség a vállunkon, nem nagyon lehet másokra mutogatni, ha hiba történt. Nagy a bizonytalanság, a stressz. A vállalkozást pedig valamiből finanszírozni kell, ami szintén nagy gond.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Lassan egy évtizede próbálkoznak amerikai cégek azzal, hogy dohányzási tilalomhoz kötik a munkavállalást. Az intézkedéseket a dohányzásellenes aktivisták üdvözlik, míg egyes jogvédő szervezetek kifejezetten aggályosnak tartják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?