4p
A szeptemberi rekordnál valamivel olcsóbb lett a nagybevásárlás, de tavaly októberhez képest jelentős, másfél éve nem látott mértékű áremelkedést mértünk a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésében. A krumpli és a cukor olcsóbb, mint tavaly, az UHT-tej és a kávé viszont nagyot drágult.

Olcsóbb, mint egy hónapja - sokkal drágább, mint egy éve

Ahogy az elmúlt bő 10 évben minden hónapban, október 6-án is nyakunkba vettük a három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult az ára 30 élelmiszerből álló mintakosarunknak.

A szeptemberi rekordszintről az Auchan és a Tesco tovább emelte az árait, igaz, csak néhány tizedszázalékos mértékben. Az újabb rekord-átlagártól ezúttal az Interspar mentette meg a felmérést, amely havi szinten több mint 4 százalékott engedett áraiból. Az átlagos havi árcsökkenés így 1,3 százalék lett.

Éves összehasonlításban viszont épp náluk emelkedtek legnagyobb mértékben az árak, de a Tesco és az Auchan is drágább volt most, mint tavaly októberben. Összességében több mint 1100 forinttal, 6,3 százalékkal lett drágább a nagybevásárlás a hipermarketekben. Utoljára 2016. áprilisában, másfél éve ugrottak ekkorát az árak éves összehasonlításban. Az átlagos kosárérték 19 105 forint lett a három áruház árai alapján.

Ennél persze lehetne olcsóbban is vásárolni, akár 17 442 forintért is megkaphatnánk ugyanezeket az élelmiszereket - ehhez azonban mindent ott kellene megvennünk, ahol a legolcsóbban adják. Ez vagy tripla utazgatásba kerül vagy tripla létszámú bevásárlócsapatot igényel, egyik sem túl vonzó megoldás.

Az áruházak sorrendjében egyébként nem volt változás, az Interspar az árcsökkentéssel felzárkózott az élen álló Auchanhoz és a második helyezett Tescóhoz októberben.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az előző hónaphoz, szeptemberhez képest bő 30 százalékkal többet kértek a banánért, a májas átlagára pedig közel 50 százalékkal ugrott. Több mint 20 százalékkal olcsóbb lett viszont az alma, a liszt és egyes felvágottak, mint egy hónapja - de 10 százalékot meghaladó mértékben csökkentették a cukor és egyes üdítők árát is.

A KSH kedden teszi közzé a legfrissebb adatokat az infláció szeptemberi alakulásáról.

Tavaly októberhez képest viszont a dráguló termékek vannak túlnyomó többségben: az UHT-tej közel 50 százalékkal kerül most többe, mint egy éve, a kávé 25 százalékot drágult egy év alatt. 10 százaléknál nagyobb éves áremelést találtunk a kenyérnél, a teánál, a májasnál, a sajtnál és a Túró Rudinál is. Komolyabb árcsökkentést csak a krumpli (-25%), a csokoládé (-11%) és a cukor (-15%) esetében tapasztaltunk tavalyhoz képest.

Havi legolcsóbbak

Októberben fellapoztuk a szakácskönyvet egy jó sütőtökkrém-leves receptjéért - épp itt a szezonja, biztosan jól jár az, akinek ilyet főznek. Három hozzávalót választottunk ki, és megnéztük, hol adják a legolcsóbban.

Szerencsére maga a sütőtök többféle változatban is ellepte a zöldségosztályokat. A legolcsóbbat ("orange" típusú, Magyarországról származó) a Tescóban találtunk kilónként 119 forintért. A nevében kanadai, de származása szerint magyar sütőtök az Auchanban 139 forintba került kilónként, míg az Interspar szürke bicskei tököt ajánlott 199 forintért.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Tejszínből ha a legolcsóbbra vadászunk, ne számítsunk magas zsírtartalomra. Önmagában már a főzőtejszín is alacsonyabb zsírtartalmú (jellemzően 20 százalékos), mint a habtejszín (30 százalék körül) - más különbség egyébként nincs. Persze a habtejszín emiatt drágább is, de valójában ha tejszínes ételt főzünk, sokkal inkább ajánlott lenne habtejszínt használni - vagy akár a tejes boltokban kapható tejszíneket, amelyek még a habtejszínnél is magasabb, 30 százalék fölötti zsírtartalommal rendelkeznek. Mindenesetre az alacsony zsírtartalmú tejszínek között az Auchanban kapható Fortuna volt a legolcsóbb (10%, literenként 454 forintért), a Tesco sajátmárkása literenként 535 forintba került. A legolcsóbbak között a legdrágább pont a legalacsonyabb zsírtartalmú volt: az Intersparban az Oké Főzőmestere csak 8 százalékos, de literenként majdnem 1000 forintba került. Ez egyébként a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelően már nem is tejszín, hanem tejszíntartalmú élelmiszerkészítmény.

A sütőtökkrém-leves úgy az igazi, ha pirított tökmaggal tálaljuk - a hántolt változat a Tescóban kimérve kapható, így itt a legolcsóbb, 2790 forint kilónként. Az Auchanban 2990-ért találtunk hántolt tökmagot, az Intersparban a Mogyi gyártmánya 3327 forintért volt elérhető kilónként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG