Hirdetés
Hirdetés

Legyen nálad több pénz: rég láttunk ekkora áremelkedést a magyar boltokban

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2017. október 09., 12:22

A szeptemberi rekordnál valamivel olcsóbb lett a nagybevásárlás, de tavaly októberhez képest jelentős, másfél éve nem látott mértékű áremelkedést mértünk a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésében. A krumpli és a cukor olcsóbb, mint tavaly, az UHT-tej és a kávé viszont nagyot drágult.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

Olcsóbb, mint egy hónapja - sokkal drágább, mint egy éve

Ahogy az elmúlt bő 10 évben minden hónapban, október 6-án is nyakunkba vettük a három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult az ára 30 élelmiszerből álló mintakosarunknak.

Hirdetés

A szeptemberi rekordszintről az Auchan és a Tesco tovább emelte az árait, igaz, csak néhány tizedszázalékos mértékben. Az újabb rekord-átlagártól ezúttal az Interspar mentette meg a felmérést, amely havi szinten több mint 4 százalékott engedett áraiból. Az átlagos havi árcsökkenés így 1,3 százalék lett.

Éves összehasonlításban viszont épp náluk emelkedtek legnagyobb mértékben az árak, de a Tesco és az Auchan is drágább volt most, mint tavaly októberben. Összességében több mint 1100 forinttal, 6,3 százalékkal lett drágább a nagybevásárlás a hipermarketekben. Utoljára 2016. áprilisában, másfél éve ugrottak ekkorát az árak éves összehasonlításban. Az átlagos kosárérték 19 105 forint lett a három áruház árai alapján.

Ennél persze lehetne olcsóbban is vásárolni, akár 17 442 forintért is megkaphatnánk ugyanezeket az élelmiszereket - ehhez azonban mindent ott kellene megvennünk, ahol a legolcsóbban adják. Ez vagy tripla utazgatásba kerül vagy tripla létszámú bevásárlócsapatot igényel, egyik sem túl vonzó megoldás.

Az áruházak sorrendjében egyébként nem volt változás, az Interspar az árcsökkentéssel felzárkózott az élen álló Auchanhoz és a második helyezett Tescóhoz októberben.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az előző hónaphoz, szeptemberhez képest bő 30 százalékkal többet kértek a banánért, a májas átlagára pedig közel 50 százalékkal ugrott. Több mint 20 százalékkal olcsóbb lett viszont az alma, a liszt és egyes felvágottak, mint egy hónapja - de 10 százalékot meghaladó mértékben csökkentették a cukor és egyes üdítők árát is.

A KSH kedden teszi közzé a legfrissebb adatokat az infláció szeptemberi alakulásáról.

Tavaly októberhez képest viszont a dráguló termékek vannak túlnyomó többségben: az UHT-tej közel 50 százalékkal kerül most többe, mint egy éve, a kávé 25 százalékot drágult egy év alatt. 10 százaléknál nagyobb éves áremelést találtunk a kenyérnél, a teánál, a májasnál, a sajtnál és a Túró Rudinál is. Komolyabb árcsökkentést csak a krumpli (-25%), a csokoládé (-11%) és a cukor (-15%) esetében tapasztaltunk tavalyhoz képest.

Havi legolcsóbbak

Októberben fellapoztuk a szakácskönyvet egy jó sütőtökkrém-leves receptjéért - épp itt a szezonja, biztosan jól jár az, akinek ilyet főznek. Három hozzávalót választottunk ki, és megnéztük, hol adják a legolcsóbban.

Szerencsére maga a sütőtök többféle változatban is ellepte a zöldségosztályokat. A legolcsóbbat ("orange" típusú, Magyarországról származó) a Tescóban találtunk kilónként 119 forintért. A nevében kanadai, de származása szerint magyar sütőtök az Auchanban 139 forintba került kilónként, míg az Interspar szürke bicskei tököt ajánlott 199 forintért.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Tejszínből ha a legolcsóbbra vadászunk, ne számítsunk magas zsírtartalomra. Önmagában már a főzőtejszín is alacsonyabb zsírtartalmú (jellemzően 20 százalékos), mint a habtejszín (30 százalék körül) - más különbség egyébként nincs. Persze a habtejszín emiatt drágább is, de valójában ha tejszínes ételt főzünk, sokkal inkább ajánlott lenne habtejszínt használni - vagy akár a tejes boltokban kapható tejszíneket, amelyek még a habtejszínnél is magasabb, 30 százalék fölötti zsírtartalommal rendelkeznek. Mindenesetre az alacsony zsírtartalmú tejszínek között az Auchanban kapható Fortuna volt a legolcsóbb (10%, literenként 454 forintért), a Tesco sajátmárkása literenként 535 forintba került. A legolcsóbbak között a legdrágább pont a legalacsonyabb zsírtartalmú volt: az Intersparban az Oké Főzőmestere csak 8 százalékos, de literenként majdnem 1000 forintba került. Ez egyébként a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelően már nem is tejszín, hanem tejszíntartalmú élelmiszerkészítmény.

A sütőtökkrém-leves úgy az igazi, ha pirított tökmaggal tálaljuk - a hántolt változat a Tescóban kimérve kapható, így itt a legolcsóbb, 2790 forint kilónként. Az Auchanban 2990-ért találtunk hántolt tökmagot, az Intersparban a Mogyi gyártmánya 3327 forintért volt elérhető kilónként.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jövő hétre érik egy összeomlás

Jövő hétre érik egy összeomlás

A múlt hónapban úgy tűnt, hogy megússzuk a komolyabb tőzsdei zuhanást, de most mintha sok lenne a piacnak a kereskedelmi háború, meg a jegybankelnöki dörgedelem. Kritikus szintre került a legfontosabb index, ugyanakkor emelkedésnek indult a klasszikus menekülőeszköz, az arany.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?