4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Novemberben a fogyasztói árak 0,9%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A háztartási energia árak, valamint a járműüzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási cikkek ára csökkent, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.

Egy hónap alatt – 2013. októberhez viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek - közölte a Privátbankárral a Központi Statisztikai Hivatal.. Ezen belül az élelmiszerek ára szintén 0,1 százalékkal csökkent.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A Privátbankár szokásos Árkosár felmérése szerint, az akciók ellenére valamivel többet kellet fizetnünk a Privátbankár Árkosaráért, mint egy hónapja - de volt olyan áruház, ami engedett a novemberi árakból. Az idei karácsonyi trakta bő 4 százalékkal drágább lesz, mint a tavalyi. Részletek >>

Árcsökkenés volt megfigyelhető az étolaj (4,9%), a liszt (4,8%), a cukor és az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (2,1-2,1%), valamint a sertéshús (1,7%) esetében.

Nőtt azonban a sajt (2%), a száraztészta (1,6%) és a tej (1%) ára. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak 1 százalékkal. Szintén áremelkedés következett be a ruházkodási cikkek körében (0,8%), meghatározóan a szezonváltás következtében.

A szolgáltatások esetében kismértékű drágulás volt megfigyelhető (0,2%). Az átlagnál nagyobb mértékben, 1,4%-kal csökkent a háztartási energia ára. Az egyéb cikkek körében (ide tartoznak: lakás, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek), átlagosan 0,5%-kal csökkentek az árak, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,9%-kal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek körében kisebb árcsökkenés volt megfigyelhető (0,1%).

Egy év alatt mi lett olcsóbb?

Árcsökkenés következett be többek között a liszt (17,6%), a tojás (13,7%), valamint a cukor (11,5%) esetében.

Éves alapon, 2012. novemberhez viszonyítva, az élelmiszerárak az átlagosnál kisebb mértékben, 0,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül nőtt a sajt (8,2%), a tej (6%) és a sertéshús (2,2%) ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,6%-kal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára.

A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (4%), ezen belül azonban a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 11 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal került többe. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,8, a ruházkodási cikkekért 1,2, az egyéb cikkekért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 2,7 százalékkal csökkent. A háztartási energia esetében is árcsökkenés (10,3%) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a távfűtésért 17,7, vezetékes gázért 10,9, az elektromos energiáért 10,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. novemberhez viszonyítva.

Rezsicsökkentés

A vezetékes gáz és az elektromos energia árának novemberi 10 százalékos csökkentése a decemberi, míg a távfűtésé a november-januári árindexben jelenik meg. Ennek oka, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően az árváltozás akkor kerül kimutatásra a hazai fogyasztóiár-indexben, amikor a háztartásoknak az új árat tartalmazó számlát ki kell egyenlíteni.

Megnevezés

2013. november

előző hó = 100,0%

előző év azonos hó = 100,0%

Fogyasztóiár-index

99,9

100,9

Harmonizált fogyasztóiár-index

99,2

100,4

Maginfláció (szezonálisan kiigazított)

100,4

103,5

Nyugdíjas fogyasztóiár-index

99,8

100,5

Az EU 28 tagországában 2013. októberben a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,9%-kal voltak magasabbak, mint 2012. októberben. A legkisebb árváltozást Görögországban (-1,9%) és Bulgáriában (-1,1%), a legnagyobbat az Egyesült Királyságban és Észtországban (2,2-2,2%) mérték.

Így számoltak az elemző

Szokatlanul széles sávban szóródnak a novemberi magyarországi inflációra adott londoni elemzői előrejelzések, attól függően, hogy az egyes házak megítélése szerint milyen mértékben szűrődött át már a múlt hónapban az újabb közműdíjcsökkentés a kiskereskedelmi árakba.

A szerdai adatismertetés előtt a legtöbb citybeli befektetési és elemzőház stagnáló, illetve a 0,9 százalékos októberi tizenkét havi ütemtől néhány tizeddel lefelé vagy felfelé eltérő éves inflációt jósolt a múlt hónapra.

A BNP Paribas befektetési bankcsoport elemzői ugyanakkor azt valószínűsítették, hogy már novemberben nulla százalékra zuhant a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció Magyarországon a közműdíj-csökkentés hatására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG