4p
Másodszor került sor az egyetlen nagyszabású hazai Téligumitesztre a Hungaroringen. A nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu által szervezett esemény célja az volt, hogy a hazai autósok ne csupán külföldi tesztek alapján tudjanak tájékozódni az idén legnépszerűbb abroncstípusok minőségi sorrendjéről, hanem hazai környezetben mért konkrét eredményekkel is találkozzanak. A 16 téli-, illetve négyévszakos gumiszett tesztje mellett egy használt nyári garnitúra próbája biztosította a teljes körű összehasonlíthatóságot.

A 3-6 °C közötti hőmérsékleten végzett teszt során különböző sebességek mellett mind a száraz, mind a vizes, mind pedig a jeges (vizes műgyantával modellezett) úton való megállást vizsgálták, emellett mérték a csúszós úton mutatott kapaszkodóképességet, a gördülési ellenállást mutató kigurulást, sőt, a zajszintet is.

Háromszoros fékút

Az idei mérések legfontosabb tanulsága az volt, hogy az éppen ezekben a napokban téliesre forduló időjárási viszony között könnyen életveszélyes helyzetet teremthet az autón hagyott nyári gumi – mondta Fodor László,  Használtautó.hu marketingvezetője.

Míg a téli- és a négyévszakos gumik jeges úton 40 km/órás sebességről fékezve 21-30 métert tettek meg a megállásig, a nyári gumival felszerelt tesztautónak ugyanehhez 69 méterre volt szüksége. Még úgyis, hogy ezt a mérést a hazai autókon használt abroncsok átlagánál jobb állapotban lévő nyári gumikkal végezték el.

A régi gumi is veszélyes

Az idei teszt során csak megfelelő profilmélységgel rendelkező gumikat teszteltek a szervezők, de a tavalyi mérések során az is bebizonyosodott, hogy télies útviszonyok mellett hasonlóan veszélyes a kis profilmélységű, illetve a tapadási képességükből már sokat veszített, 4-5 évnél idősebb abroncsok használata is. Az akkor tesztelt 5 és 8 éves abroncsok 47, illetve 62 méteres fékutakat adtak az említett tesztrésznél, a műgyantán 40 km/óráról fékezésnél, míg a mezőny java akkor is 22-29 méteres fékutakkal állította meg az autót.

Melyik gumik bírták jobban?

A vizsgálatban résztvevő abroncsok az egyes szempontoknak különböző mértékben tettek eleget. Míg a száraz és nedves úton – a használt téli és nyári gumik mellett – a Michelin, a Pirelli és a Continental volt a nyerő, jégen – különböző sebességeknél eltérő sorrendben a Michelin, a Goodyear, a Firestone és a Continental végzett az élen. A legjobb kigurulási értéket ugyanakkor a más szempontok alapján legfeljebb a középmezőnyben szereplő kínai Imperial abroncs érte el.

Abroncs

százalék*

értékelés

Michelin Alpin A4

97%

nagyon jó

Continental ContiWinterContact TS 850

95%

nagyon jó

Firestone Winterhawk EVO 3

95%

nagyon jó

Goodyear UltraGrip 8

94%

nagyon jó

Barum Polaris 3

93%

Kleber Krisalp HP2

92%

Téli 3 éves használt - standard

91%

Pirelli SnowControl 3

90%

Hankook Winter i*cept W442

89%

BridgestoneBlizzak LM-30 (1,5 éves)

88%

Téli 3 éves használt - prémium

88%

Kléber Quadraxer (négyévszakos)

85%

kielégítő

Bridgestone Blizzak LM-32

85%

kielégítő

Imperial Snowdragon (kínai)

85%

kielégítő

Riken Snowtime B2 XL

83%

kielégítő

Debica Navigator 2 (négyévszakos)

80%

rossz

Nyári 3 éves használt - prémium

69%

rossz

Arra tehát, hogy összességében melyik abroncs teljesített a legjobban, csak az egyes kategóriákban mért teljesítmények súlyozásával kaphatunk választ. A magyar átlagos téli útviszonyoknak megfelelően a nedves aszfalton és jeges úton mért fékutakat 30-30 százalékos, a száraz úton mért fékutakat és a jégen való kapaszkodást 15-15 százalékos, míg a zajszintet és a gördülési ellenállást 5-5 százalékos súlyozással értékelték.

Az egyes szempontok eltérő súlyozása változtathat a fenti sorrenden, ha a zajszint fontosabb vagy kevésbé fontos, és a kapaszkodást jobban súlyozná, itt megteheti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Holnaptól még drágábbak lesznek az üzemanyagok
Privátbankár.hu | 2024. október 9. 10:12
Mutatjuk a számokat!
Vásárló Egyre durvább a magyar kormány kisker-háborúja - közben a vásárlók egyre többet fizetnek
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. október 9. 05:37
Újabb jelentős áremelkedést mért az élelmiszerek frontján a Privátbankár Árkosár-felmérése a hipermarketekben - az árak ingadozása akár a kiskereskedelmi forgalom meglepő alakulására is szolgálhat magyarázattal. Miközben a vásárlók a bevásárlókocsit pakolgatják és a nyugta alján egyre nagyobb számokat találnak, talán nem is gondolnak rá: egyre élesebb a háború a kormány és a kiskereskedelmi szektor egyes szereplői között.
Vásárló Csokihíd épül Spanyolország és Belgium között
Buksza blog | 2024. október 8. 10:33
A szokásos forgatókönyvre rácáfolva nem egy nyugat-európai nagyvállalat vásárolja fel a dél-európai kissebbik társát, hanem fordítva. 
Vásárló Markáns váltás a H&M-nél, örömteli gágogással
Privátbankár.hu | 2024. október 8. 08:57
Egyetértő gágogás és hápogás fogadta a H&M állatvédő lépését.
Vásárló Az Aldira figyelt a Tesco, úgy fest, jól tette : több mint 1380 milliárd forint a bizonyíték
Buksza blog | 2024. október 4. 14:14
Egy ideje újra jó pénzügyi adatokról számol be a Tesco, amely korábban túlzásba vitt nemzetközi terjeszkedései miatt komoly bajba került. A vásárlók díjazzák az alacsonyabb árakat.
Vásárló A nappali berendezése: hova kerüljön a dohányzóasztal?
Márkázott tartalom | 2024. október 4. 14:01
Annak ellenére, hogy ma már kevésbé hódolunk a dohányzás szenvedélyének, ha pedig mégis, akkor is ritkábban tesszük ezt zárt terekben, az elnevezés nem változott: a nappaliba kerülő kis asztalokat még ma is dohányzóasztalként emlegetjük.
Vásárló Hogyan válasszunk bőröndöt?
Márkázott tartalom | 2024. október 3. 13:49
Mindenkinek kell lennie a gardróbjában legalább egy bőröndnek, hiszen ez a táskatípus a többnapos utazások elengedhetetlen kelléke. Azonban, amikor meglátjuk a hatalmas választékot és azt, hogy mennyiféle verzió között lehet válogatni, akkor azonnal elbizonytalanodunk.
Vásárló Valami megmoccan a benzinkutakon, de mit szólnak majd az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 13:23
A közlekedők egyik fele kap egy kisebb rossz hírt.
Vásárló Megéri-e a régi ablakokat cserélni?
Márkázott tartalom | 2024. október 2. 13:18
Az őszi-téli időszakban sok lakásban megjelennek a párás ablakok és ezzel együtt a penész, ami amellett, hogy nem túl esztétikus látvány, egészségügyi problémát is okozhat. Sokan tapasztalják, hogy a régi, 15-20 évvel ezelőtt beépített ablakok nem zárnak megfelelően, tehát réseken adott a természetes szellőzés. 
Vásárló Árcsökkentést és akciócunamit hoz az Auchan riválisainak házassága
Buksza blog | 2024. október 2. 08:36
Franciaországban nagy változást hoz az ősz az áruházak körében, eltűnik a Cora, amely a Carrefour tulajdonába került, és az új tulaj jó ajánlatokkal akarja emlékezetessé tenni a változást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG