Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes manőver: Magyarország elszigetelődik Európában

Káncz Csaba, 2017. június 13., 08:32

A brit konzervatív vesszőfutás rossz hír Orbán számára, aki euroszkeptikus lázadásról álmodozott még pár hónappal ezelőtt is. A hazai kormány hivatalosan az EU minél lazább együttműködésének híve, kivéve az általa jogos járandóságnak tekintett fejlesztési források létét. Eközben Budapest geopolitikai helyzete egyre törékenyebbé válik.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A miniszterelnök egy 2011-es sajtótájékoztatón a Parlamentben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Magyarország büszke és erős európai ország, jelentette ki a miniszterelnök tegnap a parlamentben. Meredek kijelentés ez alig pár nappal azután, hogy Orbán egyetlen nyugat-európai szövetségese, a régmúltba révedő és izolációs álmokat kergető brit konzervatívok óriási pofont kaptak az előrehozott választáson, Theresa May miniszterelnök pedig jelenleg a politikai túléléséért küzd. A Brexit-tárgyalásokat most tehát egy stabil legitimáció és átlátható koncepció nélküli kormányzattal kezdi el London. Az utóbbi órák érdekessége, hogy May az új kormányban helyettesévé a szenvedélyesen EU-párti Damian Green-t nevezte ki, ebbe a "soft-Brexit" nagyobb esélyét is belelátják egyes szakértők.

Szétfoszló tervek

Hirdetés

Budapest elszigetelődése May megrendülésével csak fokozódott Európában. A brit konzervatív fiaskó rossz hír Orbán számára, aki euroszkeptikus általános lázadásról álmodozott még pár hónappal ezelőtt is. Ehelyett a Brexit körüli káosz és a Trump-kormányzat bohózata kijózanítólag hatott a nyugat-európai polgárságra.

A vasárnapi francia választások után egy tovább erősödő Párizs-Berlin tengely képe rajzolódik ki. Valóban, Orbán számára az utóbbi időszakban a Visegrádi Négyek tömörülése vigaszágat nyújtott a térségünkben. De Budapest eközben nem tudja - vagy nem akarja - észrevenni, hogy a Párizs és Berlin által létrehozandó ’mag-Európának’ az eurót már bevezető Szlovákia tagja lesz, hazánkra pedig abban a klubban a vezető európai fővárosok nem tartanak igényt. A menekültügyben létrejött és megerősödött visegrádi egységre tehát illúzió régiós, avagy európai külpolitikát építeni.

Felzárkózás helyett feudalizmus

Az Orbán kormány hivatalosan az EU minél lazább együttműködésének híve, kivéve az általa jogos járandóságnak tekintett fejlesztési források létét. Érvként a tízmilliós magyar piac megnyitását szokták felhozni, hanyagul elfeledkezve arról, hogy cserében egy közel ötszáz milliós európai piacot kaptunk. A nyugat-európai adófizetők euró-tízmilliárdjaiból az utóbbi években nem lett érdemi hazai gazdasági és társadalmi felzárkózás, de lett helyette újonnan létrejött állampárt, félfeudális hatalmi struktúrák és a retardált hűbéri függés 21. századi rendszere. Figyelmeztető az a friss német megfontolás, amely a kohéziós alapok megőrzését 2020 után a jogállamiság alapelveinek betartásához kötné.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Eközben Budapest geopolitikai környezete számára felettébb kellemetlen fejlemény, hogy a hazai keleti nyitás egyik fő célállama, Törökország, tovább távolodik Európától, a Balkán biztonságpolitikai helyzete pedig továbbra is rendkívül törékeny. A hazai diplomácia figyelmét bizonyára nem kerülte el Klaus Johannis román államfő négynapos amerikai látogatása, amelyre a Trumppal lezajlott múlt pénteki megbeszélése tette fel a koronát. Bukarest az Egyesült Államoktól készül vásárolni – mintegy hatmilliárd dollárért – hét hosszabb és 21 rövidebb hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert, ugyanakkor légi flottáját is F-16-osokra cseréli. Johannis elnök - aki bevallottan azt szeretné, ha hazája hídszerepet töltene be Amerika és az Európai Unió között – vitathatatlan fegyverténye az is, hogy a Trump-adminisztráció határozott támogatásáról biztosította a romániai korrupcióellenes küzdelem folytatását és a jogállamiság elmélyítését.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékét az a dokumentum is őrzi, amely a Központi Statisztikai Hivatalban már 1957-ben elkészült, a rendszerváltásig azonban titkosítva volt. Az 1956-os események áldozatairól készített összeállítás ma már szabadon hozzáférhető.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?