4p
A brit konzervatív vesszőfutás rossz hír Orbán számára, aki euroszkeptikus lázadásról álmodozott még pár hónappal ezelőtt is. A hazai kormány hivatalosan az EU minél lazább együttműködésének híve, kivéve az általa jogos járandóságnak tekintett fejlesztési források létét. Eközben Budapest geopolitikai helyzete egyre törékenyebbé válik.
A miniszterelnök egy 2011-es sajtótájékoztatón a Parlamentben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Magyarország büszke és erős európai ország, jelentette ki a miniszterelnök tegnap a parlamentben. Meredek kijelentés ez alig pár nappal azután, hogy Orbán egyetlen nyugat-európai szövetségese, a régmúltba révedő és izolációs álmokat kergető brit konzervatívok óriási pofont kaptak az előrehozott választáson, Theresa May miniszterelnök pedig jelenleg a politikai túléléséért küzd. A Brexit-tárgyalásokat most tehát egy stabil legitimáció és átlátható koncepció nélküli kormányzattal kezdi el London. Az utóbbi órák érdekessége, hogy May az új kormányban helyettesévé a szenvedélyesen EU-párti Damian Green-t nevezte ki, ebbe a "soft-Brexit" nagyobb esélyét is belelátják egyes szakértők.

Szétfoszló tervek

Budapest elszigetelődése May megrendülésével csak fokozódott Európában. A brit konzervatív fiaskó rossz hír Orbán számára, aki euroszkeptikus általános lázadásról álmodozott még pár hónappal ezelőtt is. Ehelyett a Brexit körüli káosz és a Trump-kormányzat bohózata kijózanítólag hatott a nyugat-európai polgárságra.

A vasárnapi francia választások után egy tovább erősödő Párizs-Berlin tengely képe rajzolódik ki. Valóban, Orbán számára az utóbbi időszakban a Visegrádi Négyek tömörülése vigaszágat nyújtott a térségünkben. De Budapest eközben nem tudja - vagy nem akarja - észrevenni, hogy a Párizs és Berlin által létrehozandó ’mag-Európának’ az eurót már bevezető Szlovákia tagja lesz, hazánkra pedig abban a klubban a vezető európai fővárosok nem tartanak igényt. A menekültügyben létrejött és megerősödött visegrádi egységre tehát illúzió régiós, avagy európai külpolitikát építeni.

Felzárkózás helyett feudalizmus

Az Orbán kormány hivatalosan az EU minél lazább együttműködésének híve, kivéve az általa jogos járandóságnak tekintett fejlesztési források létét. Érvként a tízmilliós magyar piac megnyitását szokták felhozni, hanyagul elfeledkezve arról, hogy cserében egy közel ötszáz milliós európai piacot kaptunk. A nyugat-európai adófizetők euró-tízmilliárdjaiból az utóbbi években nem lett érdemi hazai gazdasági és társadalmi felzárkózás, de lett helyette újonnan létrejött állampárt, félfeudális hatalmi struktúrák és a retardált hűbéri függés 21. századi rendszere. Figyelmeztető az a friss német megfontolás, amely a kohéziós alapok megőrzését 2020 után a jogállamiság alapelveinek betartásához kötné.

Káncz Csaba

Eközben Budapest geopolitikai környezete számára felettébb kellemetlen fejlemény, hogy a hazai keleti nyitás egyik fő célállama, Törökország, tovább távolodik Európától, a Balkán biztonságpolitikai helyzete pedig továbbra is rendkívül törékeny. A hazai diplomácia figyelmét bizonyára nem kerülte el Klaus Johannis román államfő négynapos amerikai látogatása, amelyre a Trumppal lezajlott múlt pénteki megbeszélése tette fel a koronát. Bukarest az Egyesült Államoktól készül vásárolni – mintegy hatmilliárd dollárért – hét hosszabb és 21 rövidebb hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert, ugyanakkor légi flottáját is F-16-osokra cseréli. Johannis elnök - aki bevallottan azt szeretné, ha hazája hídszerepet töltene be Amerika és az Európai Unió között – vitathatatlan fegyverténye az is, hogy a Trump-adminisztráció határozott támogatásáról biztosította a romániai korrupcióellenes küzdelem folytatását és a jogállamiság elmélyítését.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG