1p
Matolcsy György szerint nem biztos, hogy Magyarországnak jövőre a nemzetközi pénzpiacokon deviza államkötvényt kell kibocsátania. A jegybanknak legalább 12-16 eszköze van a növekedési fordulat segítésére - Simor utódjával majd stratégiai szövetséget is köt a kormány.

Nem kellett a devizakötvény

A nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió G7 című gazdasági magazinjában kifejtette: Magyarország egy fillérnyi devizakötvényt nem bocsátott ki idén, "nem azért, mert nem tudtunk volna, hanem azért, mert nem akartuk Magyarországot újra eladósítani devizában". Magyarország a forintpiacon az utolsó fillérig fel tudta venni azt a 4600 milliárd forintnyi forrást, amely szükséges volt az államadósság finanszírozására 2012-ben.

Az Államadósság Kezelő Központ statisztikái szerint 2013-ban összesen 3847 milliárd forintnyi állampapír jár le, másfélszer több az idei 2440 milliárd forintnál. A lejáró devizaadósság értéke az idén 547 milliárd forint, jövőre 1454 milliárd forint. A nemzetgazdasági miniszter által említett magasabb összeg elsősorban az egy évnél rövidebb lejáratú diszkont kincstárjegyek évközi tovagörgetésével magyarázható.

Most már tényleg kikerülhetünk az eljárás alól

Matolcsy György a közrádió műsorában szólt arról is, hogy a kormány elmúlt két és fél évének "konzervatív és sikeres pénzügyi konszolidációja már arra predesztinál, hogy Magyarország kikerüljön az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól". Úgy vélte: "minket már ki kell venniük, hiszen minden számunk azt mutatja, hogy túl van már az ország a 2004 és 2010 között elkövetett szarvashibákon". Leszögezte ugyanakkor, hogy biztosat csak a tényleges brüsszeli döntés meghozatala után lehet mondani.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: Magyarország nem engedheti már meg magának, hogy elszálljon a költségvetési hiány. "Ez több, mint presztízskérdés, ez létfontosságú" - fogalmazott, megerősítve, hogy a kormány nem akarja kockáztatni a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülést.

Matolcsy György szerint a következő időszakban több nagyobb reformlépés is várható. Ezek közé tartozik a felsőoktatási reform, a beruházási-növekedési fordulat elindítása, az erős versenyképességi előretörés, továbbá az innováción, kutatás-fejlesztésen és kreatív iparágakon alapuló uniós fejlesztési stratégia kidolgozása, amely révén - a 2014-2020 között várható 7-8 ezer milliárd forintnyi - uniós támogatást úgy használja fel végre Magyarország, hogy jól fizető munkahelyek jöjjenek létre.

Mit akarnak a jegybank új vezetésétől?

A miniszter jelezte: új stratégiai szövetséget kell építeni a kormány, ezen belül a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank új vezetése között. (Simor András jegybankelnöki mandátuma márciusban jár le.)

Matolcsy György, aki az interjúban jelezte, hogy nem kapott felkérést a márciusban megüresedő jegybankelnöki pozíció betöltésére, elmondta: a jegybank és a kormány erős szövetsége, "ahogy mindenhol", jelentős biztonságot ad majd a magyarországi pénzügyi rendszerben. "Azt azért látja mindenki, hogy a lehetségesnél kisebb ma az együttműködés a kormány és a jegybank között."

A miniszter kifejtette: egy dolog hiányzik, hogy általában a magyar bankrendszer segítse a kormányt a növekedési fordulatban. A bankok hitelezéssel tudnak segíteni, a jegybanknak pedig "legalább 12-16 eszköze" lehetne. Ilyennel már él az Európai Központi Bank, a Fed vagy a brit jegybank - mondta, emlékeztetve, hogy a híres közgazdász, John Maynard Keynes szerint a jegybank egyszerre köteles a növekedést, az inflációt és a foglalkoztatást szem előtt tartani.

Nem is olyan rossz a helyzet, mint a költségvetésből látszik?

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatosan Matolcsy György elmondta: "azzal számolok, hogy jövő év közepére előállhat egy olyan helyzet, hogy a biztonságosan, stabilan, igen konzervatívan és óvatosan tervezett jövő évi számokhoz képest jobb lesz a magyar gazdaság teljesítménye". Ezt június-júliusban láthatjuk, ha az első negyedévi, tavaszi adatok visszaigazolják azt a reményünket, hogy nemcsak kismértékű, hanem nagyobb mértékű beruházási és növekedési fordulat is van - tette hozzá.

A miniszter szerint ha módosítani kell a jövő évi költségvetést, az "lehetséges, jó módosítás lesz", mert ha nagyobb a növekedés, akkor a magasabb bevételek révén végre lehet hajtani a pedagógusok béremelését, ami 73 milliárd forintos tételt jelent, és talán "tudunk a családoknak ajánlani még jövedelmet".

A biztató makrogazdasági fordulatra utaló jelek között említette Matolcsy György, hogy jövőre teljesedik ki a három nagy német autóipari beruházás Magyarországon, ami "önmagában 1,1 százalék körüli növekedési többletet hoz". További erős növekedési forrásnak nevezte, hogy újra beindul a banki hitelezés. "Erre már vannak jelek" - mondta.

Szólt arról, hogy az exporthitelezést az Eximbank új vezetése gőzerővel beindította. Most vett fel az Eximbank 500 millió dollár forrást, és a következő hónapokban kihelyezi a gazdaságba. De több más bank esetében is látható, hogy elindult az exporttal kapcsolatos hitelezés, az EU-s projektek önrészének hitelezése, vagy az otthonteremtés hitelezése.

Marad az unortodoxia

A kormányzati bírálatokat megemlítő kérdésre válaszolva Matolcsy György úgy fogalmazott: "örülök, hogy tartottuk magunkat az utolsó töltényig és forintig" a 2010-ben elindított gazdaságpolitikai vonalhoz. Úgy fogalmazott: "szerencsére nem volt sem időm, sem kedvem arra, hogy elbizonytalanodjak. Szerencsére a miniszterelnök részéről olyan támogatást, kiállást tapasztaltam minden nap, minden héten és hónapban, amely erőt is adott".

Az euró bevezetésével kapcsolatosan rámutatott: 100 százalékos fejlettségi szint kell az EU átlagához viszonyítva, hogy Magyarország biztonságosan csatlakozhasson. Ha ezt elérjük 2025-ben, jó, ha 2035-ben, akkor mindenképpen csatlakoznunk kell, hiszen ezt vállaltuk 2004-ben - mondta. Hangsúlyozta: "fenn kell tartanunk magunknak a kreatív gazdaságpolitikai eszközöket, mert csak így lehet felzárkózni".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG