Hirdetés
Hirdetés

Meghalt az Angela Merkelt útjára indító kancellár

Fellegi Tamás, 2017. június 17., 10:49

Tegnap 87 éves korában meghalt Helmut Kohl, aki az NSZK-t, majd az egyesült Németországot összesen 16 évig irányította. Ő fedezte fel és emelte magas posztra a keletnémet Angela Merkelt, aki Kohl visszavonulása után mindössze 7 évvel át is vette az ország vezetését, és ha idén újraválasztják, neki is meglehet a 16 év.

Politikusi pálya

Helmut Kohl 1930-ban született Ludwigshafenben. Egyik bátyja fiatal katonaként halt meg a második világháborúban, őt magát 1945. április 20-án, 15 évesen besorozták a Hitlerjugend egyik szervezetébe és egyúttal a hadseregbe is, ahogy a háború végén minden 15 éves fiút. Szerencséjére harcolnia már nem kellett, miután két héten belül elesett Berlin, 3 héten belül pedig véget ért a háború.

A következő évben már be is lépett a frissen alakuló CDU-ba, 18 évesen teljes jogú tag lett. 1959-ben a párt ludwigshafeni szervezetének vezetője lett, 1969-ben pedig Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnöke. 1973-ban lett a CDU vezetője, 1982-ben pedig egy koalíciós kormány élén az NSZK kancellárja lett. Következő évben megnyerte a választásokat, és 1998 októberéig folyamatosan hatalmon is maradt, miközben az egyesülés következtében hatalma 1990-ben az egész egyesült Németországra kiterjedt.

Hirdetés

Az országegyesítés kancellárja

Kancellárságának kezdete nagyjából egybeesik Ronald Reagan amerikai elnök és Margaret Thatcher brit miniszterelnök hatalomra kerülésével. Mindhárman kemény vonalat képviseltek a Szovjetunióval szemben, amely ennek hatására gazdaságilag meg is roppant, majd össze is omlott. Így jöhetett létre a német egység, amelyről Kohl kancellársága elején nem is álmodhatott, hisz senki nem tudta elképzelni, hogy ilyen hamar sor kerül rá. Kétségtelen, hogy ugyanakkor leginkább nem neki, hanem Mihail Gorbacsovnak köszönhető a döntés, hisz neki kellett elengedni az NDK-t a szovjet blokkból.

A kommunizmust megrengető trojka, Margaret Thatcher, Helmut Kohl, Ronald Reagan
A kommunizmust megrengető trojka, Margaret Thatcher, Helmut Kohl, Ronald Reagan

Kohl feladata érdekes módon a nyugat-európai vezetők meggyőzése lett, akik hirtelen megijedtek az egyesült Németországtól, egy pillanatra hatalmába kerítette őket a régmúlt emléke. Kohl, az elkötelezett européer azonban gyorsan meggyőzte őket, hogy a demokratikus, egyesült Németország azon dolgozik, hogy soha ne legyen több komoly európai konfliktus, éppen ezért szorgalmazta az európai integráció elmélyítését, az euró megalkotásában és bevezetésében is döntő része volt.

Visszavonulás

1998-ban, 16 évi kancellárság után a németek a szociáldemokratákra szavaztak, és Gerhard Schröder lett a kancellár. Az ok alapvetően a magas munkanélküliség volt, hisz ez volt az NDK felzárkóztatásának, integrálásának legnehezebb időszaka, amely azóta már tökéletesen sikerült, hisz ma a német munkanélküliség történelmi mélységben van. Kétségtelen, hogy egyébként is kijár egy változás 16 év után a demokráciában.

Politikai utóda

Angela Merkel rögtön az egyesítés évében, 1990-ben megtetszett Kohlnak, be is emelte kormányába, sőt viccesen lányának nevezte. A lány gyorsan követte a politikai apa útját: két évvel Kohl visszavonulása után már a CDU vezetője lett, 2005-ben pedig Németország kancellárjává választották, majd utána még kétszer sikerült neki nyerni. Idén a negyedik ciklusért is ringbe száll, ha sikerül neki, ő lesz az egyesült Németország Bismarck óta leghosszabban regnáló kancellárja (Kohl 16 évének fele csak az ország egyik, bár nagyobbik részére korlátozódott, a másikban Erich Honecker volt a vezető).

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még több magyar dolgozik – már csak a munkaerőhiány miatt fájhat a fejünk

Még több magyar dolgozik – már csak a munkaerőhiány miatt fájhat a fejünk

A legfrissebb adatok szerint 4,4 százalékra csökkent a munkanélküliség az előző időszakban mért 4,5 százalék után. Tavasszal a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,4 millió fő volt, 79 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Mindössze 203 ezer embernek nincs munkája az országban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • június 26
  IFO üzleti hangulatindex - június
  június 27
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  Ipari vállalatok profittömege - május
  S&P/Case-Shiller házárindex - április
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - június
  június 28
  KSH: Foglalkoztatottság - március-május
  KSH: Munkanélküliség - március-május
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Jelzáloghitel igénylések - június
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) - május
  június 29
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - május
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - június
  Fogyasztói bizalom (végleges) - június
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - 2017 Q1
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Nike - 2017 Q4
  június 30
  KSH: Ipari termelői árak - május
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (második becslés) - április
  MNB: Pénzügyi számlák - 2017 Q1
  MNB: Befektetési alapok mérlege - május
  Munkanélküliségi ráta - május
  Fogyasztói árindex (év/év) - május
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI - június
  Munkanélküliségi ráta - június
  GDP (év/év, végleges) - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - június
  Chicagói beszerzési menedzser index - június

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?