Hirdetés
Hirdetés

Meghalt az Angela Merkelt útjára indító kancellár

Fellegi Tamás, 2017. június 17., 10:49

Tegnap 87 éves korában meghalt Helmut Kohl, aki az NSZK-t, majd az egyesült Németországot összesen 16 évig irányította. Ő fedezte fel és emelte magas posztra a keletnémet Angela Merkelt, aki Kohl visszavonulása után mindössze 7 évvel át is vette az ország vezetését, és ha idén újraválasztják, neki is meglehet a 16 év.

Politikusi pálya

Helmut Kohl 1930-ban született Ludwigshafenben. Egyik bátyja fiatal katonaként halt meg a második világháborúban, őt magát 1945. április 20-án, 15 évesen besorozták a Hitlerjugend egyik szervezetébe és egyúttal a hadseregbe is, ahogy a háború végén minden 15 éves fiút. Szerencséjére harcolnia már nem kellett, miután két héten belül elesett Berlin, 3 héten belül pedig véget ért a háború.

A következő évben már be is lépett a frissen alakuló CDU-ba, 18 évesen teljes jogú tag lett. 1959-ben a párt ludwigshafeni szervezetének vezetője lett, 1969-ben pedig Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnöke. 1973-ban lett a CDU vezetője, 1982-ben pedig egy koalíciós kormány élén az NSZK kancellárja lett. Következő évben megnyerte a választásokat, és 1998 októberéig folyamatosan hatalmon is maradt, miközben az egyesülés következtében hatalma 1990-ben az egész egyesült Németországra kiterjedt.

Hirdetés

Az országegyesítés kancellárja

Kancellárságának kezdete nagyjából egybeesik Ronald Reagan amerikai elnök és Margaret Thatcher brit miniszterelnök hatalomra kerülésével. Mindhárman kemény vonalat képviseltek a Szovjetunióval szemben, amely ennek hatására gazdaságilag meg is roppant, majd össze is omlott. Így jöhetett létre a német egység, amelyről Kohl kancellársága elején nem is álmodhatott, hisz senki nem tudta elképzelni, hogy ilyen hamar sor kerül rá. Kétségtelen, hogy ugyanakkor leginkább nem neki, hanem Mihail Gorbacsovnak köszönhető a döntés, hisz neki kellett elengedni az NDK-t a szovjet blokkból.

A kommunizmust megrengető trojka, Margaret Thatcher, Helmut Kohl, Ronald Reagan
A kommunizmust megrengető trojka, Margaret Thatcher, Helmut Kohl, Ronald Reagan

Kohl feladata érdekes módon a nyugat-európai vezetők meggyőzése lett, akik hirtelen megijedtek az egyesült Németországtól, egy pillanatra hatalmába kerítette őket a régmúlt emléke. Kohl, az elkötelezett européer azonban gyorsan meggyőzte őket, hogy a demokratikus, egyesült Németország azon dolgozik, hogy soha ne legyen több komoly európai konfliktus, éppen ezért szorgalmazta az európai integráció elmélyítését, az euró megalkotásában és bevezetésében is döntő része volt.

Visszavonulás

1998-ban, 16 évi kancellárság után a németek a szociáldemokratákra szavaztak, és Gerhard Schröder lett a kancellár. Az ok alapvetően a magas munkanélküliség volt, hisz ez volt az NDK felzárkóztatásának, integrálásának legnehezebb időszaka, amely azóta már tökéletesen sikerült, hisz ma a német munkanélküliség történelmi mélységben van. Kétségtelen, hogy egyébként is kijár egy változás 16 év után a demokráciában.

Politikai utóda

Angela Merkel rögtön az egyesítés évében, 1990-ben megtetszett Kohlnak, be is emelte kormányába, sőt viccesen lányának nevezte. A lány gyorsan követte a politikai apa útját: két évvel Kohl visszavonulása után már a CDU vezetője lett, 2005-ben pedig Németország kancellárjává választották, majd utána még kétszer sikerült neki nyerni. Idén a negyedik ciklusért is ringbe száll, ha sikerül neki, ő lesz az egyesült Németország Bismarck óta leghosszabban regnáló kancellárja (Kohl 16 évének fele csak az ország egyik, bár nagyobbik részére korlátozódott, a másikban Erich Honecker volt a vezető).

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvan a döntés: elzavarják a katalán kormányt

Megvan a döntés: elzavarják a katalán kormányt

Sikerült megtalálni talán az egyetlen olyan megoldást, amivel van esély a polgárháborús állapotok elkerülésére: feloszlatják a katalán kormányt, új választásokat rendelnek el, de hangsúlyozottan nem függesztik fel az autonómiát. A függetlenségpártiaknak most dönteni kell: lázadnak, vagy egy valóban törvényes választáson próbálják meg megerősíteni az elszakadási szándékukat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?