Hirdetés
Hirdetés

Repedések a NATO-n: az egész szervezet megroggyanhat az invázió miatt

Káncz Csaba, 2018. január 23., 08:32

A török hadművelet súlyos csapást mér a Trump hatalomra kerülésével már amúgy is meggyengült NATO integritására. A török inváziót a jelek szerint Berlin is támogatja, amely egyben mutatja a NATO nagy tagállamai közötti egyre növekvő feszültségeket. Noha Ankara most a Washington által támogatott erőket támadja, Berlin felgyorsítja az engedélyezést a török Leopard tankok modernizációjára.

Török tankok és különleges egységek vasárnap délelőtt helyi idő szerint délelőtt 11 órakor megtámadták Afrint, egy kurd-többségű tartományt észak-nyugat Szíriában. A török erők a Washington által támogatott kurd pártot (PYD) és nemzetőrségét (YPG) támadja. Ugyanabban az időben délről és keletről Afrint megtámadták a törökök által támogatott szír katonai egységek (FSA).

Kemény kurd pofonok jönnek

A harcedzett kurdok elleni beavatkozás nem lesz egy fáklyásmenet, amit mutat az is, hogy az első 24 órában kurd közlések szerint az YPG-nek sikerült kilőnie 5 német gyártmányú (Leopard) török tankot. Az YPG-nek mintegy 10 ezer harcosa védekezik jelenleg Afrinban és a híradások szerint keményen tartják állásaikat. Ankarának intenzív lobbizással sikerült azt elérnie, hogy Moszkva hallgatólagosan tudomásul veszi a török beavatkozást, sőt a Kreml Washingtont hibáztatta, mivel az az YPG-t akarja megbízni a szír-török határ ellenőrzésével.

Hirdetés

Washington viszont nem adja föl az YPG támogatását, hiszen rajtuk keresztül sakkban tarthatja mind Ankarát, mind Damaszkuszt, mind Teheránt. Az amerikai külügyminiszter ráadásul olajat öntött a tűzre, amikor múlt héten az amerikai katonai jelenlét erősítését helyezte kilátásba Szíria kurdok által ellenőrzött területein. Washington terve, hogy 30 ezres határőrizeti erőt hozna létre a kurdokkal, Erdogant új, jóval agresszívabb játszma megindítására késztette.

Mindennek tetejébe január elején az Asharq Al-Awsat újság jelentette, hogy Washington lépéseket tervez arra vonatkozóan, hogy diplomáciailag elismerje az észak-szíriai kurd területeket. Holott itt háromszor akkora területről beszélünk, mint például Libanon.

Berlin csendben a törökök mellé áll

Erdogan és nacionalista pártja számára az elképzelés, hogy egy autonóm vagy független kurd entitás húzódna Észak-Szíriától Törökország Hatay tartományáig, egy szimpla rémálom. Ennek megakadályozása minden más mérlegelést felülír. A hadművelet egyben lehetővé teszi Erdogan AKP pártjának, hogy tovább erősítse a leszámolást politikai ellenfeleivel szemben. Számos török városban a beavatkozás elleni tiltakozók százait vették őrizetbe.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A török hadművelet súlyos csapást mér a Trump hatalomra kerülésével már amúgy is meggyengült NATO integritására. Megdöbbentő új fejlemény, hogy a török inváziót a jelek szerint Berlin is támogatja, amely egyben mutatja a NATO nagy tagállamai közötti egyre növekvő feszültségeket. Múlt szerdán, amikor megindultak a török ágyúzások az YPG pozíciói felé, magas rangú török nemzetbiztonsági tisztek delegációja érkezett kétnapos berlini látogatásra, ahol megvitatták a kurdok elleni intézkedéseket.

Noha Ankara most a Washington által támogatott erőket támadja, Berlin felgyorsítja az engedélyezést a Leopard tankok modernizációjára a törökök számára. Berlin egyben bejelentette, hogy az államügyészség a kurdok törökországi pártjának (PKK) németországi tevékenysége ellen erőteljesebb vizsgálatokkal lép fel.

Káncz Csaba jegyzete.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szörnyszülöttek a laborokban: ezzel menthetik meg milliók életét?

Szörnyszülöttek a laborokban: ezzel menthetik meg milliók életét?

A tudomány ismét új szakaszba léptette az emberiséget: technikailag képesek lennénk ugyanis szervátültetésre alkalmas, hibrid szerveket növeszteni különböző állatokban. Korábban disznó-ember embriókat hoztak létre laboratóriumi körülmények között, most birka-ember hibriddel bővült a sor. A procedúra rengeteg etikai kérdést vet fel, noha ha rábólintanak, milliók életét mentheti meg.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)