5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A német-török viszonyban jelentkező folyamatos feszültségek legújabb fejezete, hogy német parlamenti képviselők elleni török titkosszolgálati tevékenységre derült fény. Közben az osztrák védelmi miniszter Törökország és Szaúd-Arábia balkáni befolyásának növekedésétől óv. Úgy tűnik, Magyarország sem marad figyelem nélkül, Gülen vagy Erdogan gondolatai magyarul is olvashatók.

Se veled, se nélküled – jellemezte ma Németország és Törökország kapcsolatát a Die Welt, de EU-török viszonylatban is írhatták volna ugyanezt. A Németországban élő rengeteg török, az élénk gazdasági kapcsolatok, a tavalyi a menekültügyi egyezmény, a NATO-tagság és még számos más dolog köti össze a két országot.

Ugyanakkor az örmény népirtás népirtásnak nyilvánítása a Bundestagban, a tavalyi puccskísérlet után a török fél által követelt kiadatások megtagadása, a tavaszi népszavazás kampányrendezvényeinek letiltása konfliktusforrás. Vagy a demokrácia török leépítése és a „rendszerkritikusok” elleni durva fellépés, a tisztogatások rendszeres kritizálása német oldalról – rengeteg a kapcsolatokat beárnyékoló tényező is.

"Lehetséges aktivitás"

Ma a Die Welt újabbat talált, információi szerint a török titkosszolgálat már nemcsak az ott élő törökök ellen kémkedik, hanem német politikusokról is gyűjt adatokat. A szövetségi bűnüldözési hivatal, a BKA nemrég szövetségi parlamenti képviselőkkel konzultált „külföldi hírszerző szolgálatok lehetséges aktivitásáról”. Ezt a szervezet kérdésre válaszolva meg is erősítette, konkrét ország említése nélkül.

Törökország eddig is folytatott sokféle aktivitást Németországban, részben hivatalosan, például rendszeresen együttműködik a két ország rendőrsége. Ám azt is nyíltan elismerték korábban, hogy a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott Gülen-mozgalom aktivistáit mindenütt, Németországban is szemmel kívánják tartani. A gyanúsított személyekről és szervezetekről listát is adtak át a német hatóságoknak, amelyek azonban nem kívántak ellenük hivatalosan fellépni.

Ötször annyi menekült

Nemrég új feszültségforrás lett, hogy Németország a G-20 csúcsra Hamburgba készülő török elnök biztonsági emberei között kiszúrt négyet, akiket Amerikában köröznek. A testőrködés közben az USA-ban ugyanis összeverték az Erdogan ellen tüntető kurdokat.

A napokban pedig azt fejtegették a német lapok, hogy az EU és Törökország közötti menekültügyi megállapodás talán nem is olyan jó, mint ahogy látszik. Kimutatták, hogy a megállapodás hatályba lépése (2016. március 20-a) óta az EU 6300 menekültet vett át Törökországtól, eközben Törökország csak 1200-at az EU-tól, ötödannyit. (Ebből 2000 került Németországba.)

Az osztrák miniszter aggódik

Az eredeti megállapodás szerint az arány 1:1 lett volna, az EU annyi menekültet vett volna fel, amennyit Görögországból Törökországba visszaküldenek. (Ez mondjuk még mindig töredéke a korábbi sok százezres menekülttömegnek, akik az Égei-tengeren átkeltek.) A különbség oka a hatóságok szerint a menekültügyi eljárások lassúsága.

(Fethullah Gülen honlapja)

Másoknak is okoznak fejfájást a törökök, a tavaszi népszavazás idején rendezett kampányrendezvényeket Hollandiában, Ausztriában és másutt is sokan ellenezték. Az osztrák védelmi miniszer, Hans-Peter Doskozil (SPÖ) pedig tegnap egészen más területeken látta Törökországot nyomulni.

Lopakodó iszlamizáció

Szerinte a Balkánon az iszlám befolyása egyre erősebb, „lopakodó iszlamizáció” folyik. Az EU befolyása csökken, Szaúd-Arábiáé és Törökországé pedig nő. Az EU-s NATO-csapatok létszámának csökkenése mellett a törököké emelkedhet, amit a miniszer megengedhetetlennek tart. A törökök azonban más téren is nyomulnak, így a háborúk által szétrombolt városok újjáépítésében is jeleskednek (például Banja Luka, Szarajevo, Prizren és Pristina városokban.)

A lap szerint a balkáni országoknak EU-tagságot ígértek, amiből semmi sem lett, ezért azok csalódtak Európában. A muszlim országok mellett Oroszország is növelni igyekszik befolyását a térségben.

A magyarok kicsik, de Allahnak ők is számítanak?

Lehet, hogy Magyarország kicsi, de azért a két, mintegy húsz éve viaskodó török bika, Recep Tayyip Erdogan és Fethullah Gülen látókörében van, legalább a propaganda szintjén. Erre utal, hogy Gülennek az „Allah Küldötte: Mohammed” című vallási tárgyú könyvét magyarra is lefordították, és időnként ingyen osztogatják a magyaroknak, így jutott hozzánk is egy példány. Gülen pedig magyar nyelvű honlapot is tart fenn, ahol számos írása olvasható.

Nem mintha Erdogannak ne lenne saját magyar nyelvű honlapja, a TRT állami média magyar címoldalának tetején már-már sztálini magasságokban trónol, ott, ahol más weboldalaknak a címe szokott lenni. A tartalmak elemzésére nem vállalkozunk, de meglepődnénk, ha Erdogan-kritikus cikkeket találnánk az oldalon. (Lásd képeinket feljebb.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG