Az új KRESZ növelheti a motorbalesetek számát

2010. április 04., 16:10

Hirtelen megnőhet a motoros balestek száma, a korábbi évek szezonkezdéséhez viszonyítva akár 15 százalékkal több esetet regisztrálhatnak a közeljövőben

Hirtelen megnőhet a motoros balestek száma, a korábbi évek szezonkezdéséhez viszonyítva akár 15 százalékkal több esetet regisztrálhatnak a közeljövőben - tudtuk meg a CLB biztosítási alkusztól.

Ennek nemcsak a tavaszi kiözönlés az oka, hanem egy téli jogszabályváltozás, amelyet még nem sok autós ismer. Az egyik ilyen változás a sávok használatára ad szabad kezet a motorosoknak, akik január elseje óta akár a buszoknak fenntartott zónában is közlekedhetnek. A biztosításban érdekelt gazdasági szervezetek a motoros kontra autós ügyek megszaporodására számítanak - olvasható a CLB biztosítási alkusz elemzésében.
 
Tovább növekszik a motoros kontra autós balestek száma Magyarországon, pedig már így sem kevés, évente ezerötszáznál is több olyan ügyet regisztrálnak a biztosítók, amelyben személyi sérülés történt - véli Németh Péter, a motoros biztosításokra specializálódott CLB Független Biztosítási Alkusz cég szakértője.

Ez a következő hónapokban biztos meg fog ugrani, mert sok autós nem ismeri az új szabályokat. A leglényegesebb változás a KRESZ-ben, hogy a motorok és kerékpárok nem csupán az egyéb járművek mellett, hanem akár közöttük is előre gurulhatnak a piros lámpánál. További jelentős változás, hogy a KRESZ megengedőbb lett a motorosok sávhasználatával kapcsolatban: január1-től akár a buszokban fenntartott zónákat is. 

A változásnak sok autós nem fog örülni, sőt akadályozni is próbálja majd a motorosokat - akárcsak eddig -, ám ez mostantól szabálysértő magatartásnak minősül. De ami még ennél is rosszabb, hogy jó néhány erőszakos autós miatt az új „rendszerben” a korábbi szezonkezdéshez képest akár 15 százalékkal is több lehet az idei balesetek száma.
 
A biztosítási szakmában járatos cég szakértője ugyanakkor megjegyezte, hogy  a balesetek száma csak átmenetileg növekszik, addig, amíg a járművezetők többsége megtanulja és megszokja az új szabályozást. A megismeréssel arányosan csökkennek majd a balesetek is - véli Németh.

A szakértő elmondta még, hogy Magyarországon az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódott a személyi sérüléssel is járó motorkerékpáros balesetek száma. Míg 2000-ben valamivel több, mint ötszáz ilyen esetet regisztráltak, az évtized végére már jóval ezer felett volt az ilyen ügyetk száma. A halálos balestek száma az évtizedben átlagosan 80 körül mozgott évente.  Vagyis, a hazai főutakon minden negyedik napon van áldozata motorkerékpározásnak.
 
CLB összegyűjtötte azokat a legfontosabb baleseti okokat is, amelyek leginkább veszélyeztetik a motorosokat. E szerint: figyelni kell, mert már a buszsáv felől is érkezhet a sávunkba motoros. Itt  a városi forgalomnál lényegesebben gyorsabban haladnak még akkor is, ha amúgy nem lépik át a megengedett sebességet (ez a dugóban, melegben "lelassult gondolkodású" autósok által elkövetett egyik leggyakoribb hiba.

Gyakori koccanási ok, hogy az autós hirtelen meglát egy szabad helyet a másik sávban és azonnal oda kapja a kormányt. Ha ott éppen jön egy motoros és nem néz a tükörbe, akkor be is löki egy másik autó alá. A városi komoly sérüléseket, vagy halált okozó motorbalesetek leginkább nem a nagy sebességből adódnak, hanem abból, hogy a motoros egy kisebb lökés után is beesik egy autó, vagy busz alá.

Bicikliseket is szondáztatnak húsvétkor
Érdemes lesz biztosítást kötni házi kedvencünkre
Nyerészkednek a biztosítók a károkon?
Kiábrándultunk bankjainkból, drágák a biztosítók?

Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az Iszlám Állam legyőzői már a koncon marakodnak

Az Iszlám Állam legyőzői már a koncon marakodnak

Ahogy nagy ütemben veszti területeit az Iszlám Állam, az őt legyőző erők helyenként egymásnak is benyújtják a számlát, mindenkinek van valami szándéka az első világháború után tragikusan balga módon létrehozott két ország, Irak és Szíria területén. Van, aki presztízst akar, van, aki befolyást növelni, és van, aki végre önálló hazát szeretne.