1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Összességében 1,2 százalékkal nőtt a GDP 2010-ben, és a tavalyi utolsó negyedévre is a bővülés volt jellemző. A mezőgazdaság teljesítménye az év végére tovább esett
Összességében 1,2 százalékkal nőtt a GDP 2010-ben, és a tavalyi utolsó negyedévre is a bővülés volt jellemző. A mezőgazdaság teljesítménye az év végére tovább esett - közölte a KSH.

Magyarország bruttó hazai terméke 2010 IV. negyedévében 1,9 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal bővült. A 2010-es év egészében az ország gazdasági teljesítménye 1,2 százalékkal volt magasabb az előző évinél. 2010-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 27 120 milliárd forint, egy főre vetítve 2 millió 712 ezer forint volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A kiigazítatlan adatok alapján a gazdasági teljesítmény öt negyedéven át tartó csökkenése 2010 első negyedévében megállt, és azóta gyorsuló ütemben, a IV. negyedévben 1,9 százalékkal nőtt. Az utolsó negyed-évi GDP-emelkedés továbbra is elsősorban az ipari termelés, illetve a külkereskedelmi egyenleg növeke-désének eredménye.

A mezőgazdaság lefelé, az ipar felfelé húzta a mutatót

A nemzetgazdaság egészét tekintve heterogén az ágazatok IV. negyedévi teljesítménye. A mezőgazdaság, az ipar és az építőipar együttesen 1,2 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez.

A mezőgazdaság teljesítménye elsősorban a kedvezőtlen időjárás következtében csökkenő terméseredmények miatt tovább esett (-18,6 százalék). Az ipar hozzáadott értéke viszont továbbra is jelentősen (9,7 százalék) növekedett, főként az exportorientált feldolgozóiparban bekövetkezett 11,3 százalékos bővülés következtében.

Kiugróan nőtt a termelés a gépipar, a híradástechnika, a műszergyártás, illetve a kohászat, fémfeldolgozás, valamint a bőr-, fa- és papírtermék gyártása területén. Az építőipar hozzáadott értéke továbbra is mérséklődést mutatott (-7,2 százalék), minden építménycsoport termelése csökkent. Éves szinten 17 ezer új lakásépítési engedélyt adtak ki, ami az előző évinél közel kétötödével, a felépült lakások számánál (21 ezer) 17 százalékkal kevesebb. Ilyen mértékű visszaesés az elmúlt húsz évben nem fordult elő, ami a lakásépítés további csökkenését vetíti előre.

A szolgáltatási szektor enyhén bővült

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 0,9 százalékkal emelkedett, így 0,5 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. Az előző negyedévnél mérsékeltebb teljesítménybővülés mutatkozott a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (0,7 százalék) területén, összhangban a belső kereslet, azaz a háztartások fogyasztási kiadásainak mérséklődésével.

A szállítás, raktározás, posta és távközlés együttes hozzáadott értéke 2,8 százalékkal emelkedett, amiben tükröződik a tovább növekvő exportforgalom. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 0,3 százalékkal nőtt. Ezt elsősorban a költségvetésből finanszírozott egészségügyi ellátás teljesítményének növekedése okozta. A pénzügy, ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatások területén enyhe, 0,4 százalékos bővülés mutatkozott. Ezen belül a pénzügyi tevékenység teljesítménye kismértékben csökkent a biztosítóknál regisztrált szerződésszámok visszaesése miatt.

A termékadók- és támogatások egyenlege 0,2 százalékponttal járult hozzá a GDP IV. negyedévi növekedéséhez.

A fogyasztás mérséklődése visszafogta a GDP-t

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása a III. negyedévi növekedés után ismét csökkent, 0,8 százalékkal, ami 0,5 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedését. A háztartások fogyasztási kiadása szintén újra csökkent, 0,4 százalékkal. A háztartások fogyasztási kiadásán belül volumencsökkenést mértünk a legtöbb főcsoportnál, különösen a közlekedésre, az egészségügyi termékekre és az élelmiszerekre fordított kiadásoknál. Ellenben a lakásszolgáltatással kapcsolatos kiadások volumene enyhén emelkedett. Mindezek mellett a mérséklődésben az előző negyedévhez képest emelkedő bázis hatása is érvényesült.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 2,2 százalékkal lett alacsonyabb. A közösségi fogyasztás területén 7,6 százalékos csökkenés figyelhető meg. A közösségi fogyasztás így 0,9 százalékponttal mérsékelte a GDP változását.

Mindezen folyamatok összegeként a végső fogyasztás 1,9 százalékkal mérséklődött.

A javuló külkereskedelmi mérleg jót tett a gazdaságnak

A bruttó állóeszköz-felhalmozás esetén a visszaesés jelentős mértékű, 9,1 százalék, ami 2,7 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. A nemzetgazdasági ágak többségében csökkenés, néhol jelentős visszaesés volt. A nagy súlyú ágazatok közül az ingatlanügyletek és a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágakban jelentős csökkenés figyelhető meg. Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágon belül folytatódott a lakásépítések visszaesése. A feldolgozóipar és az oktatás nemzetgazdasági ágak beruházásai jelentősen nőttek: elsősorban a jármű-, a gumi- és a vegyianyaggyártás egyedi nagyberuházásai, valamint az oktatás minden területén megvalósuló intézménybővítések, -felújítások eredményeként. A művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazatnál jelentkező jelentős növekedését főként a pécsi kulturális fejlesztések és az európai soros elnökséggel kapcsolatos beruházások okozták.

A készletek állománya a IV. negyedévben a korábbi negyedévekhez képest kisebb mértékben, folyó áron 20 milliárd forinttal csökkent. A feldolgozóipar több fontos húzóágazatában jelentkező készletcsökkenést csak részben ellensúlyozta a kereskedelmi, mezőgazdasági és élelmiszeripari készletek növekedése.

A termelési és felhasználási oldal különbségéből számított statisztikai eltérés folyó áron 119 milliárd forint volt, szemben az előző év azonos időszakának 29 milliárd forintos értékével. A készletváltozás és statisztikai eltérés együttesen 4,3 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez.

A belföldi felhasználás a IV. negyedévben összességében 0,3 százalékkal növekedett.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában, folyó áron 481 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export és az import volumene továbbra is kétszámjegyű növekedést mutatott (11,7 százalék, ill. 10,3 százalék). A külkereskedelmi forgalom pozitív egyenlege +1,7 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. Az áru-forgalom exportja 13,8 százalék, importja 12,9 százalékkal nőtt. A szolgáltatások exportja 1,5 százalékkal nőtt, míg importja 2,1 százalékkal csökkent.

Össességében 1,2 százalékos növekedést produkált tavaly a GDP

A 2010-es év egészében a bruttó hazai termék 1,2 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság, ipar és építőipar együttes teljesítménye 4,1 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig enyhén, 0,1 százalékkal bővült. Éves szinten a mezőgazdaság, ipar és építőipar együttesen 1,15, a szolgáltatások pedig 0,04 százalékponttal járultak hozzá a GDP növekedéséhez.

A végső fogyasztás 2,0 százalékkal csökkent, ezen belül a háztartások fogyasztása 2,2 százalékos csökkenést mutatott. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 5,6 százalékkal zsugorodott. A belföldi felhasználás 1,1 százalékkal esett vissza, így 1,1 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. Az export 14,1 százalékos, míg az import 12,0 százalékos növekedést mutatott éves szinten, 2,2 százalékponttal járulva hozzá a GDP növekedéséhez.

A szezonálisan kiigazított adatok  szerint 2010 IV. negyedévében a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. A mezőgazdaság 5,8 százalékos, az ipar 1,1 százalékos, az építőipar pedig 2,5 százalékos mérséklődést, míg a szolgáltatások összességében 0,3 százalékos növekedést mutatott. A háztartások fogyasztási kiadása 0,5 százalékkal csökkent. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 1,7 százalékkal csök-kentek. A közösségi fogyasztás 1,1 százalékos, a végső fogyasztás 1,4 százalékos csökkenést mutatott. Az export 2,0 százalékkal, míg az import 1,3 százalékkal emelkedett.

A EU-ban is általános volt a növekedés

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió bruttó hazai terméke 2010 IV. negyedévében 0,2 százalékkal bővült az előző negyedévhez viszonyítva. A rendelkezésre álló adatok szerint a tagországok többségében Magyarországhoz hasonlóan, az EU átlagának megfelelő vagy afölötti növekedés volt tapasztalható. Négy tagországban, köztük Dániában, az Egyesült Királyságban csökkent a bruttó hazai termék az előző ne-gyedévhez viszonyítva.

A bruttó hazai termék volumene a IV. negyedévben a szezonális és naptári hatás kiszűrésével 2,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

 

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG