Mit kezdjünk az egészségpénztári forintokkal?

2010. február 04., 06:05

A szinte évről-évre változó és gyarapodó adminisztratív és adózási előírások ellenére még ma is számtalan érv szól az egészségpénztárak igénybevétele mellett

Adótámogatás, örökölhetőség, kamatadómentes hozam, jelentős vásárlási kedvezmények - a szinte évről-évre változó és gyarapodó adminisztratív és adózási előírások ellenére még ma is számtalan érv szól az egészségpénztárak igénybevétele mellett.

Egy önkéntes egészségpénztári számlát úgy kell elképzelni, mint egy szigorúan egészségügyi bankszámlát, vagyis a befizetett pénzt az egészséggel kapcsolatosan kell felhasználni – mondta a Privátbankár.hu kérdésére Dr. Lukács Marianna. A Patika Egészségpénztár igazgatója szerint fontos azonban tudni, hogy a pénztártagon kívül a kassza szolgáltatásaira a tag közeli hozzátartozója (házastárs, gyermek, szülő, nagyszülő, élettárs) is jogosult.

A befizetések több helyről is származhatnak, a leggyakoribb, ha valaki saját maga fizet be egészségpénztári számlájára, illetve amikor a tagdíjat a munkáltató átvállalja és a befizetéseket béren kívüli juttatásként adja alkalmazottjának. Egyéni befizetés esetén a tagdíj 30 százaléka jár adótámogatás formájában, vagyis minden évközben befizetett tíz forintból a következő évi adóbevallásban hármat vissza lehet igényelni az APEH-től. Az összeg azonban nem kerül közvetlenül a magánszemélynek kiutalásra, az adóhatóság azt a bevallásban megjelölt önkéntes pénztárhoz utalja, mely összeg a kasszán keresztül használható fel a későbbiekben.

További megkötés, hogy a kedvezmény éves összege legfeljebb 100 ezer (ha valaki 2020 előtt eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor 130 ezer) forint lehet, ebbe a felső határba ráadásul beletartozik egyrészt az egészségpénztári egyenleg két éves lekötése esetén igényelhető 10 százalékos kedvezmény, illetve az ún. prevenciós szolgáltatások (pl. szűrések) szintén 10 százalékos támogatása.

Amennyiben a tagdíjat – akár részben – a munkáltató fizeti, akkor az egészségpénztárba befizetett hozzájárulás után a minimálbér 30 százalékáig (jelenleg havi 22 050 forintig) kedvezményes, 25 százalékos kulccsal kell csak adózni, járulékot pedig egyáltalán nem kell fizetni. Amennyiben a juttatás a fenti korlátot meghaladja, akkor adóköteles természetbeni juttatásként kell a közterheket leróni, ez pedig 54 százalékos személyi jövedelemadót és – az szja-val növelt értékre vetített – 27 százalékos járulékfizetési kötelezettséget jelent.

A fenti módokon befizetett összegekből a működési költségekre jutó rész levonása utáni hányad (az ún. fedezeti tartalék) kerül a tag számlájára - a termékeket, szolgáltatásokat ennek terhére lehet finanszírozni. Az önkéntes egészségpénztárak által finanszírozható szolgáltatások körét jogszabály határozza meg, ezek között fontos megkülönböztetni az adóköteles és az adómentes szolgáltatásokat. Kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatásként adómentesen lehet pl. gyógyszereket, csecsemőápolási termékeket, gyógyteákat, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékeket, optikai termékeket, gyógyászati segédeszközöket, fitnesz bérletet vásárolni, illetve orvosi ellátást, fogászati kezelést igénybe venni, gyógyfürdőbe, gyógyüdülésre, járni, továbbá a keresőképtelenség idejére táppénzt igényelni.

Adókötelesen vehetők igénybe azonban az ún. életmódjavító szolgáltatások, mint pl. a rekreációs üdülés, sporteszköz-vásárlás, életmódjavító kúrák, természetgyógyászati szolgáltatások, OGYI engedélyszámmal nem rendelkező gyógyhatású termékek, gyógyteák, fog- és szájápolási termékek. Ezek ún. egyéb jövedelemnek számítanak, tehát igénybevételük esetén a pénztártag adóbevallásában kell, hogy ezeket feltüntesse és a rájuk eső adót megfizesse.

Vannak olyan szolgáltatások, termékek, melyek igényelhetősége valamilyen szempontból korlátozott, így például gyógyszert bármelyik patikában vásárolhatunk, vagy sport-, illetve fitneszbérletet is vehetünk a nekünk szimpatikus helyen, egészségügyi szolgáltatás igénybevételére viszont csak ott vagyunk jogosultak, ahol erre az egészségpénztárral előzetesen szerződést kötöttek (a szerződéskötés amúgy ingyenes). Bizonyos szolgáltatások igénybevétele, termékek megvásárlása (pl. gyógyfürdő, látás-, és hallásjavító eszközök) előtt orvosi javaslat is szükséges az elszámolhatósághoz. Gyógyüdülés, egészségügyi üdülés, illetve sporteszközvásárlás esetén összegszerűen is meg van szabva, hogy egy évben ilyen célra mennyit lehet a pénztári egyenlegből fordítani.

A szinte évről-évre változó és gyarapodó adminisztratív és adózási előírások ellenére még ma is számtalan érv szól az egészségpénztárak igénybevétele mellett - hangsúlyozza Dr. Lukács Marianna. A Patika Egészségpénztár igazgatója a már említett kedvezményes adózás, illetve igénybe vehető adótámogatás mellett így a számlák adómentes örökölhetőségére, illetve az elérhető hozamra hívja fel a figyelmet. A pénztártag egyéni számlája ugyanis – amíg a tag nem vesz igénybe valamilyen szolgáltatást – a befektetések hozamával is növekszik, ami ráadásul kamatadómentes. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy jelentős százalékos kedvezményeket vehetnek igénybe a pénztártagok a termékvásárlás, illetve a szolgáltatás igénybevételének helyszínén – teszi hozzá. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott pénztár tagjai részére meghirdetett kedvezménnyel a számla végösszege alacsonyabb lesz, mintha készpénzzel, vagy bankkártyával fizetnénk.

Persze pénztári tagság esetén is többféle fizetési mód közül választhatunk, hiszen számos egészségpénztár kínál már külön, az egészségpénztári egyenleghez hozzáférést biztosító kártyát tagjai számára. A kártyahasználat kényelmes, hiszen a számla ellenértékét a pénztár a szolgáltatónak küldi meg közvetlenül, készpénzes, vagy „sima” bankkártyás fizetésnél viszont a fizetéssel kapcsolatos adminisztráció a tagot terheli. Ilyenkor saját zsebből ki kell fizetni az egészségügyi szolgáltatónál a szolgáltatás, vagy a termék ellenértékét, és az arról szóló számlát be kell küldeni az önkéntes egészségpénztárba. Ott az átfutási idő után levonják a tag egyéni számlájáról az összeget és átutalják a tag saját bankszámlájára. Nem nehéz belátni tehát, hogy a tag számára melyik a kényelmesebb megoldás. Tavaly a Patikapénztárnál az összesen 5 milliárd forintot elérő szolgáltatási kiadások 92%-a már patikakártyán keresztül bonyolódott és csak a maradék 8%-át kellett készpénzfizetéses számla segítségével rendezni – jelezte Dr. Lukács Marianna.

Stressz és depresszió: korunk népbetegségei
Adóprés alatt: a cafeteria jó befektetés is lehet
Családi hétvége egészségpénztári forintokból
Jövőre is a cafeteria lehet a nyerő
Céges juttatás: van, ami jövőre is adómentes marad

Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A karácsony már a múlté? Új ünnepből élnek a kereskedők

A karácsony már a múlté? Új ünnepből élnek a kereskedők

A karácsony volt eddig az év legforgalmasabb időszaka a boltok számára, ezt azonban lassan átveszi az Amerikából bekúszott Black Friday, az online vásárlás világnapja. Ma már 10-ből 9 ember ismeri az akciót - derült ki a CIB Bank reprezentatív kutatásából. A boltok számára ez a nap hozhatja az éves forgalom negyedét. De mire szórunk el több milliárd forintot egyetlen nap alatt?