Mi számít magánfőzésnek?
Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos (vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos) párlat állítható elő. A pálinkafőző legfeljebb 100 liter űrtartalmú lehet, amely a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsösében használható.
Változott azonban a magánfőző definíciója: magánfőzőnek már csak azok a gyümölcstermesztők minősülnek, akik saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú pálinkafőzővel rendelkeznek.
Be kell jelenteni a pálinkafőzőt
Az így készült házipálinkát kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei fogyaszthatják, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.
Fontos változás, hogy év eleje óta be kell jelenteni azt, ha valaki pálinkafőzőt vásárol. Ezt a vásárlást követő 15 napon belül kell megtenni a lakóhelye szerinti önkormányzatnál. A korábban beszerzett pálinkafőzőket legkésőbb 2015. január 15-ig be kell bejelenteni - írja a NAV közleményében.
A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint, melyet a lakóhely szerinti önkormányzatnál kell befizetni. A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított 0 forintos adómérték. Idén már a szeszfőzdében történő bérfőzés után is fizetni kell. Az adó 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként.
Esélyes, hogy Zohran Mamdani lesz New York polgármestere.


