Hirdetés

Ennél az alapnál két éves hozamot letörölt a svájci frank, de volt már rosszabb

2015. január 16., 13:35

Az OTP két alapjában voltak svájci frank-pozíciók, az egyikben több, ennek vesztesége becslésünk szerint 15 százalék körül lehetett. Ezek egy részét lezárták, más részét megtartották, arra számítva, hogy a svájci frank idővel vissza fog gyengülni.

Svájci frank short pozíciókkal az OTP Alapkezelő által kezelt alapok közül két alap rendelkezett december 31-én, az OTP Supra és az OTP G10 euró – írja az alapkezelő. A Supránál ez a nettó eszközérték (a saját vagyon) 98 százalékára, a G10-nél 50 százalékára rúgó kitettséget jelentett.

Emlékeztetnek arra, hogy a Svájci Jegybank korábban többször megerősítette teljes elkötelezettségét az 1,20-as küszöb megtartása mellett, ám csütörtök reggel váratlanul feladta korábbi vállalását. Ennek hatására a frank egészen 0.85-ig erősödött az euróval szemben. A küszöb feladása, amely teljes meglepetésként érte a piac egészét, az egyirányú pozícionáltság miatt stop loss-megbízások tömeges aktiválódását is jelentette, ami hirtelen frankerősödést produkált.

Hirdetés

 

A váratlan piaci árfolyammozgás az érintett OTP-alapok eddig megszokott volatilitásának emelkedését okozza, amely különösen az OTP Supra Alap esetében szembetűnő. Az OTP Supra Alap váratlan napi árfolyamesése jelentős, közel két évi teljesítménynek felel meg – írják. A pontos mértéket nem közölték és a január 15-i nettó eszközérték sem volt még ismert pénteken kora délután, de az alap hozama 15,8 százalék volt 2013. január 14. és 2015. január 14. között. Vélhetően ehhez hasonló lehetett a Supra csütörtöki, 15-ei vesztesége.

 

Az alap életében előfordult már több nehezebb időszak – folytatja az alapkezelő közleménye. Így „2008-ban 13 százalékot, 2009-ben 25 százalékot, majd 2011-ben két hónap alatt ismét 25 százalékot esett vissza, amely veszteség ledolgozása négy hónapba került”. (Őszi interjúnk az alap kezelőjével itt olvasható.)

„Az SNB váratlan lépését követően a svájci frank kitettséget folyamatosan menedzseljük. A lecsökkent eszközérték miatt megugró mértékű EUR/CHF longok egy részét lezártuk, a kitettséget az 1,20-as szint letörése előtti 97 százalék körülire mérsékeltük. Nem kizárt egy jelentős visszapattanás az EUR/CHF-ben, amiből a befektetőink is profitálnak majd” – folytatják.

A vagyonkezelő törekszik arra, hogy a 2011-hez hasonló módon mielőbb helyreálljon az Alap eszközértéke és 2015-öt akár pozitív hozammal zárják. A vagyonkezelő továbbra is elkötelezett a 3-5 éves időtávra optimalizált két számjegyű hozam elérésében – fejezi be a közlemény.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mellbevágó, mennyire elszakadt a forint a környékbeli devizáktól

Mellbevágó, mennyire elszakadt a forint a környékbeli devizáktól

Történelmi csúcson volt tegnap az euró/forint árfolyam, ami várható volt, hiszen már napok óta ostromolta a 337-as szintet az euró. Mégis furcsa, mert a többi térségbeli deviza még erősödött is az utóbbi időben. A forint teljesen elválni látszik társaitól. A fő magyarázat az alacsony kamatszint, a világ egyik legmélyebb negatív reálkamata.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?