1p
Első alkalommal készített felmérést az adóhatósággal kapcsolatos adózói kérdésekről és véleményekről a PwC Magyarország. A kutatásban a válaszadók névtelenül elmondhatták véleményüket az adóhatóság tevékenységéről az adóellenőrzési, adóeljárási és adóigazgatási területeken.

Felmérést készített 2012 tavaszán a PwC Magyarország, ahol a válaszadók kendőzetlenül elmondhatták véleményüket név nélkül. A felmérésben résztvevők több mint fele elégedett az adóhatóság munkájával, így talán az a sztereotípia is megdől, hogy a NAV csak rossz üzenetet hordoz az adózók számára.

Az adózók tudni akarják

Minden adózót foglalkoztat, hogy mire költik az közös kasszába befizetett forintjaikat, miért őt érintik a szigorú adóellenőrzések, és hogy mit tesznek az állami szervek azért, hogy többen járuljunk hozzá a közterhekhez, sokkal többen fizessük a közösségi együttélés számlájának folyamatosan növekedő végösszegét – írja a PWC. A felmérés „elkészítésének célja az volt, hogy átfogó képet kapjunk az önadózás, az ellenőrzés, a hatósági eljárás területeiről az adózók válaszai alapján” – összegzi dr. Kelemen János.

A felmérésben résztvevők válaszai nyomán feltárhatóak azok a kritikus pontok, amelyek alapján egy valós, tényfeltáró visszajelzést kap a NAV. Az adózók benyomásaikat az adóhatóságról elsősorban annak kollégáival kapcsolatban nyerik. Egy adóellenőrzést senki sem visel könnyen és az adózók szkeptikusan viszonyulnak a revizorokhoz, mert nem tudják pontosan, hogy mit várjanak el tőlük.

Nem árt, ha az ellenőrnek van tudása

A felmérésben résztvevők válaszaiból kiderül, fontosnak tartanák többek között, hogy a revizorok gyakorlati gazdasági ismereteik birtokában dolgozzák ki az ellenőrzési stratégiát, mert ez növeli az ellenőrzésre fordítandó idő legcélravezetőbb kihasználását.

Tovább segíthetné az ellenőrzések hatékonyságát a revizorok nyelvi képzése, hiszen az adóeljárás szabályai 2012. január 1-jét követően lehetővé teszik a német, angol és francia nyelvű dokumentumok használatát, ami alaposabb nyelvi tudást igényel. Hangsúlyos lehet továbbá akár iparág-specifikus tudás elsajátítása is a NAV dolgozói számára.

Kedvelik az online ügyfélszolgálatot

Az üzleti kommunikáció modernizációjával a NAV is sokat alakított az elmúlt években az online adózási gyakorlat és gyors információszerzés lehetőségén. A rendszer ugyan nem tökéletes, de a felmérésben résztvevők válaszaiból kifejezetten látható, hogy a adózók számára pozitívum az online ügyfélszolgálat felé való elmozdulás. Emellett a fizikai ügyfélszolgálatok számának bővítését is sokan javasolták, akár postán, üzletközpontokban való megjelenéssel is.

A hatósági eljárásban a jogorvoslati eljárások során a legjelentősebb az adóhatóság szerepe.  A felmérésben résztvevők válaszai alapján az adózók az észrevételezési szakaszban igen jó aránnyal tudták megváltoztatni részben vagy egészben az adóhatóság álláspontját, a fellebbezések fele azonban sikertelen volt. Tovább romlik az arány a felügyeleti intézkedések és a bírósági felülvizsgálatok során.

Van még hova fejlődni

A felmérésben adott válaszok összességükben rámutattak arra, az adózók egyre inkább elfogadják az adóhatóság megkerülhetetlen, népszerűnek nem mondható tevékenységét. Ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy az adóhatósággal együttműködni kívánó adózók számára további segítséget szükséges nyújtani a hatóság szolgáltatásainak bővítésével például az ügyfélszolgálat és panaszkezelés területeken, valamint az informatikai szolgáltatások terén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG