3p
A szellemi tevékenységből járó jogdíjak okán sok kismama eleshet a TGYÁS helyett jövőre bevezetendő csecsemőgondozási díj jogosultjai közül - írja az adózóna.hu

A jövőben csecsőgondozási díjat és nem terhességi-gyermekágyi segélyt (TGYÁS) kapnak majd az újszülöttek édesanyái, ha elfogadja a Parlament az egészségügyi-, és egészségbiztosítási tárgyú törvénycsomagot – írja az adózóna.hu. Az ellátásban a koraszülés kockázatával bíró édesanya már a a szülési szabadság első napjával részesülhet, s 24 héten át folyósítható.

Kizárt mellékes

Nem lesz boldog életük a tudományos munkákat produkáló, színész, előadóművész, író- vagy épp újságíró édesanyáknak. A törvény ugyanis úgy változik, hogy az ellátás ideje alatt – kivéve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazását – nem lehet máshonnan jövedelme a kismamának, azaz semmilyen szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazás, és a személyi jövedelemadó-mentes tiszteletdíj sem kapható az ellátás ideje alatt.

Számítási változások

Az ellátás mértéke nem, annak kiszámítási módja ugyanakkor változna: a mérték továbbra is napi átlagkereset 70 százaléka lenne.

Ugyanakkor az új szabály szerint alapja nem a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem naptári napi átlaga lenne, hanem a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani a mértéket. Azaz lényegében a fogantatás után következő első 180 nap díjazása lesz a kifizetés alapja – elkerülendő, hogy a cégek az utolsó néhány hónapban extra juttatást adva felnyomják a segély összegét. .

A korábbi gyakorlattal ellentétben – amikor, ha az ellátásra jogosult nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, akkor az ellátási jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kellett megállapítani – az új szabály úgy rendelkezik, hogy a folyamatos biztosítási idő megszakítása esetén a juttatás alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni. Ennek hiányában a csecsemőgondozási díj esetében a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része lehet.

Ha a biztosított naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresének harmincad részét nem éri el, a csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál a biztosított tényleges jövedelmét kell figyelembe venni. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelem számít azzal, hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad részét nem haladhatja meg. Ez esetben a csecsemőgondozási díj a naptári napi jövedelem 70 százaléka lesz.

Címkék: Adó Tgyás

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG