1p
A Die Welt című német lap információi szerint percenként két forintot tesz ki az új telefonadó, amelyet a mobil és vezetékes hívásokra egyaránt ki kell majd fizetni. Az új adóból állítólag 170 millió eurós (mintegy 50,7 milliárd forintos) bevételt vár a kormány, amelyet a telekomcégeknek kéne összegyűjteniük és befizetniük.

Miután az EU bizottsága az Európai Bíróságnál beperelte a magyar kormányt a telekommunikációs különadó miatt, a magyar kormány új adójavaslatot készít elő – írja a német Die Welt online kiadása. A lap információi szerint a jövőben a mobil és vezetékes beszélgetésekre egyaránt percenként két forintos (0,67 eurócentes) adót vetnének ki. Az SMS-ekre is ugyanekkora sarcot rónának darabonként.

Az új adót a telekom-szolgáltatóknak kéne összegyűjteniük és befizetniük. A lap meg nem nevezett forrásai szerint ezen a héten nyújtanák be hivatalosan is az erről szóló javaslatot Brüsszelben. A kormány 170 millió euró (298 forintos árfolyamon 50,66 milliárd forint) bevételt remél az új intézkedéstől, az adó kivetésének időtartama a cikk szerint nem lesz korlátozva, bevezetni pedig júliustól fogják.

A magas piaci részesedése miatt a Magyar Telekom, a Deutsche Telekom leányvállalata érintett leginkább az új adófajta miatt – írja a lap, amely a cikket Magyarország bosszantja a Telekomot (Ungarn ärgert die Telekom) címmel hozta le. A társaságtól származna a a kérdéses összeg mintegy fele. A Deutsche Telekom nem nyilatkozott az adótervekkel kapcsolatban.

Magyarország ezzel újra viszályt szít az Európai Bizottsággal és a telekom-szolgáltatókkal – írja a lap. A kormány azonban nem hagyja magát befolyásolni a brüsszeli ellenállás által. Mindössze egy hónappal ezelőtt döntött úgy a brüsszeli bizottság, hogy Magyarországot bepanaszolja az Európai Bíróság előtt, mivel az változatlanul különadót vet ki a telekom-szolgáltatók bevételeire és ezzel megsérti az EU jogszabályait.

Magyar Telekom-részvény részlete.

A különadót három vezető gazdasági ágazatra a jobboldali konzervatív Orbán Viktor által vezetett kormány úgy vetette ki 2010 októberében visszamenőleges hatállyal, hogy főleg a nagy és elsősorban külföldi vállalatokat sújtsa – írja a lap. Erre való reakcióként 13 vállalatvezető kért Magyarország ellen szankciókat Brüsszeltől, köztük a német RWE és a Telekom vezérei. Az adó csak a Magyar Telekomnak 2010-ben 100 millió eurójába került.”Ez rossz jelzés a jövőbeli beruházások számára” – idézik René Obermannt, a Deutsche Telekom elnökét.

„A telekom-szolgáltatók további pénzügyi terhelése áremelkedésekhez vezethet a fogyasztók számára, torzíthatja a piaci versenyt és korlátozhatja a beruházásokat egy olyan ágazatban, amely az EU Digitális Menetrendjében a növekedéshez kellene hozzájáruljon” – írják a lap szerint az Európai Bírósághoz benyújtott keresetben. A Digitális Menetrend az EU 2020-ig tartó stratégiájának hét központi eleme közül az egyik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG