TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A januári tavaszt ugyan különböző munkák elvégzésére ki lehet használni, ám böjtje lehet a csapadékszegény jó időnek.

Jóllehet évek óta egyre szélsőségesebb az időjárás, arra eddig nem volt példa, hogy a dél-balatoni borvidék gazdái szilveszter után metszeni induljanak. Az ordacsehi Agrár Zrt.-nél például mintegy 200 hektáros szőlőskertben indult el a munka január első napjaiban - írja a Napi Gazdaság.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Napi Gazdaságnak elmondta: jelentősen javult a mezőgazdasági termelés jövedelmezősége, tavaly a nettó vállalkozói jövedelem 9,6 százalékkal nőtt az ágazatban 2012-höz képest. Az államtitkár kifejtette, hogy a növekedés még látványosabb, ha az elmúlt három év adatait nézzük, akkor ugyanis a bővülés 73 százalék feletti.

A körtefák “fazonigazításával” megkezdődött a metszés az ország egyik legnagyobb gyümölcsöskertjében, a pókaszepetki Zalagrár Kft.-nél is. Mindemellett a jó időt ültetvénytelepítésre is kihasználják; mintegy 20 hektáros területen ültetnek fiatal almafákat. Mindkét gazdaságban a rovarkártevők elszaporodásától és a hirtelen érkező fagyoktól tartanak a legjobban.

Jöhetnek még fagyok

A hó nélküli fagyoknak a repce- és a gabonatáblákon is súlyos következményei lehetnek. A földekről ebben a térségben legalább 150-200 milliméternyi csapadék hiányzik - mondta Pásztóhy András, az Agrária Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatója. Ahogy múlik az idő, egyre bizonytalanabb, hogy milyen vízkészlettel rendelkező földekben kezdődhetnek el a tavaszi munkák − tette hozzá a szakember.

A Rábahídvégen elsősorban szántóföldi zöldség- és gyümölcstermeléssel foglalkozó Csontos Géza úgy véli, a legnagyobb veszély a korai rügyfakadás. Az ültetvényének a legvédettebb részein már vannak is olyan fák, amelyekben elindult a folyamat. Ugyanakkor a szélsőséges időjárást ismerve, biztos, hogy lesznek még kemény mínuszok az idén. Mindez jelentős terméskiesést okozhat.

A kártevők elleni védekezés költségei akár 15-20 százalékkal is növekedhetnek az idén − mondta Dezső János cecei termelő. Ráadásul az már most látszik, hogy az őszi vetésű növények egy része a kevés csapadék miatt hiányosan kelt ki, és az úgynevezett indító tápanyagokat is nehezebben veszik fel. A gazda hozzátette, elkerülhetetlen, hogy a birtok öntözőrendszerét tovább bővítse. Úgy tűnik, e nélkül már nem lehet eredményesen gazdálkodni.

Címkék: Agrár

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél