<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.

A K&H-csoportban rendelkezésre álló rengeteg adatot és információt úgy használjuk ki, hogy az ügyfelek érezzék, a szolgáltatás vagy termék, amit kapnak, megfelel az igényeiknek. Sőt kifejezetten nekik szól – mondta el Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője abból az alkalomból, hogy a csoport mesterségesintelligencia-alapú (MI) befektetési alapot is kínál Optimum Fund Enhanced Intelligence néven a hazai privátbanki ügyfeleinek.

A mai világban a legfontosabb szó manapság az, hogy én, vagy hogy nekem”, nekem mi a fontos.  Az ügyfeleinknél is azt látjuk, hogy elvárják, az ő igényeikhez, az ő helyzetükhöz pontosan hozzáigazított szolgáltatásokkal jelenjünk meg. A mesterséges intelligenciára épülő alap is egy lépés ebbe az irányba.

Ott használják a mesterséges intelligenciát, ahol az a legjobb. Ahol jobb, mint mi – hangzott el. Ahol azonban kreativitásra, intuícióra, együttműködésre, bizalomra van szükség, ott továbbra is az emberek állnak nyerésre. Így az MI és az emberi intelligencia kombinációja adja ki az ideális módszert, ami a legtöbb értéket teremti az ügyfeleknek, erre törekszünk – mondta a szakember.

Mi az a KBC Enhanced Intelligence? (K&H)Mi az a KBC Enhanced Intelligence? (K&H)

A háttérben csendesen ketyegő gépek

Az emberi tényező, az emberi kontroll azonban mindig ott van mögötte. Így akik használják a K&H szolgáltatásait, nem is feltétlenül veszik észre, hogy mögötte éppen milyen intelligencia működik. Például ha ma bárki a K&H azonnali számlanyitási applikációját használja, ott többek között szelfivel, arcképpel azonosítják az ügyfelet. Már ez sem lehetséges az MI nélkül, de az ügyfélnek ezt nem feltétlenül kell éreznie, tudnia.

Németh BalázsNémeth Balázs

A Google és a bőrrák

Oraveczné Németh Ildikó, a KBC Asset Management Magyarországi Fióktelepének vezetője az MI-re példaként a Google alkalmazását hozta fel, amely képes a bőrrák felismerésére. A program napi szinten több ezer fotót meg tud vizsgálni különböző anyajegyekről és bőrelváltozásokról, amire egy ember sem képes.

De a végső döntést az előszűrés után mégis az ember hozza meg, ő fogja felírni a kezelést, a gyógyszereket. A mesterséges intelligencia csak a diagnózis felállítását segíti.

Az alap öntanuló algoritmusa

Az alaphoz kapcsolt MI képes nagy mennyiségű adatokat elemezni, gazdasági adatokat, vagy akár a médiában megjelenő híreket. Ezekből tud levonni következtetéseket, előrejelzéseket hoz létre.

Ha ennyi mindent tudunk folyamatosan monitorozni, akkor ez jelentős előnyöket hoz nekünk a befektetési alapok kezelésében. Az Optimum alapnál mi ezeket az előnyöket használjuk ki, fordítjuk az ügyfeleink javára mondta.

Az alap algoritmusa képes arra, hogy öntanuló módon, a korábbi tapasztalatai alapján finomhangolja saját magát, finomítsa az előrejelzéseit. Ezt 2017 óta folyamatosan tesztelik és fejlesztik a szakemberek.

Oraveczné Németh IldikóOraveczné Németh Ildikó

A lényeg a tanuláson van

Az emberi rész sincs kizárva, a kereteket továbbra is a portfóliómenedzserek biztosítják. Az alapot szeptember 15-től kínálják a privátbanki ügyfelek részére.

hirdetés

Eddig is volt tapasztalatunk abban, hogy lehet matematikai modellekkel, algoritmusokkal segíteni egy alap működését, de mostanáig ezek az algoritmusok nem voltak öntanulók. Statikusak voltak, meg volt határozva, hogyan fog az alap reagálni, ha bekövetkezik egy-egy esemény mondta Oraveczné Németh Ildikó.

Hogyan működik a mesterséges intelligencia alap? (K&H)Hogyan működik a mesterséges intelligencia alap? (K&H)

Belga alap, euróban

Az új algoritmus sokkal több adatot vesz figyelembe, és saját maga állítja elő az előrejelzéseit, amelyek alapján allokálni fogja a befektetéseket. (Egy úgynevezett Adam Team segítségével.) Használja például a következő adatokat:

  • Inflációs előrejelzések
  • Nyereségadatok
  • Munkanélküliségi adatok
  • Más nyilvános adatok amiket különböző szolgáltatók (Bloomberg, Reuters) biztosítanak
  • Big Data elemzés
  • A médiákban megjelenő hírek, események
  • Hangulatindex

Végigfuttat naponta száz modellt, amire az emberi agy nem képes. Az alap egyébként a dinamikus vegyes kategóriába tartozik, átlagosan 45 százalék kötvényekbe, 55 százalék pedig részvényekbe kerül. Belgiumban jegyezték be euróban, ahol az alap 2020 november 30-án indult útjára, és szeptember közepéig 9,5 százalékos volt a hozama.

A versenytársakhoz képest egy picit az átlag felett teljesített hangzott el.

Az alap teljesítménye (K&H)Az alap teljesítménye (K&H)

100 helyett 30 milliós privátbanki határ

A K&H privátbanki üzletága idén ünnepli húsz éves fennállását. Néhány hónappal ezelőtt úgy döntöttünk, hogy kiszélesítjük a privátbanki szolgáltatást, és a 30 és százmillió forint közötti összeget nálunk tartó ügyfelek számára is elérhetővé tettük – mondta el Ábrahám András, a K&H Privátbank vezetője.

Ábrahám AndrásÁbrahám András

Ez a csoport ugyanis pénzügyi szokásait és viselkedését tekintve nagyban hasonlít a legalább száz millió forintot tartó kiemelt privátbanki ügyfelekhez. Igénylik a magasabb szakértelmet, a testre szabottabb megoldásokat. Ezt meg is kapják, 40 új privátbankár kollegát vettünk fel – hangzott el.

Az üzletágban ma a csoport 760 milliárd forintnak megfelelő vagyont kezel, több mint 11 ezer ügyfél számára.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17550 17475 17625 +1,53% 17540 17550 545 084 795 Ft 2021-12-07 09:47:05
MOL 2470 2440 2494 +1,48% 2472 2476 659 975 644 Ft 2021-12-07 09:48:20
MTELEKOM 411 409 412 +0,86% 411 411 10 546 073 Ft 2021-12-07 09:43:32
RICHTER 8490 8455 8515 +0,77% 8490 8495 53 071 430 Ft 2021-12-07 09:46:42
OPUS 227 225 228 0,00% 225 227 1 677 384 Ft 2021-12-07 09:48:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló