<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.

A K&H-csoportban rendelkezésre álló rengeteg adatot és információt úgy használjuk ki, hogy az ügyfelek érezzék, a szolgáltatás vagy termék, amit kapnak, megfelel az igényeiknek. Sőt kifejezetten nekik szól – mondta el Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője abból az alkalomból, hogy a csoport mesterségesintelligencia-alapú (MI) befektetési alapot is kínál Optimum Fund Enhanced Intelligence néven a hazai privátbanki ügyfeleinek.

A mai világban a legfontosabb szó manapság az, hogy én, vagy hogy nekem”, nekem mi a fontos.  Az ügyfeleinknél is azt látjuk, hogy elvárják, az ő igényeikhez, az ő helyzetükhöz pontosan hozzáigazított szolgáltatásokkal jelenjünk meg. A mesterséges intelligenciára épülő alap is egy lépés ebbe az irányba.

Ott használják a mesterséges intelligenciát, ahol az a legjobb. Ahol jobb, mint mi – hangzott el. Ahol azonban kreativitásra, intuícióra, együttműködésre, bizalomra van szükség, ott továbbra is az emberek állnak nyerésre. Így az MI és az emberi intelligencia kombinációja adja ki az ideális módszert, ami a legtöbb értéket teremti az ügyfeleknek, erre törekszünk – mondta a szakember.

Mi az a KBC Enhanced Intelligence? (K&H)Mi az a KBC Enhanced Intelligence? (K&H)

A háttérben csendesen ketyegő gépek

Az emberi tényező, az emberi kontroll azonban mindig ott van mögötte. Így akik használják a K&H szolgáltatásait, nem is feltétlenül veszik észre, hogy mögötte éppen milyen intelligencia működik. Például ha ma bárki a K&H azonnali számlanyitási applikációját használja, ott többek között szelfivel, arcképpel azonosítják az ügyfelet. Már ez sem lehetséges az MI nélkül, de az ügyfélnek ezt nem feltétlenül kell éreznie, tudnia.

Németh BalázsNémeth Balázs

A Google és a bőrrák

Oraveczné Németh Ildikó, a KBC Asset Management Magyarországi Fióktelepének vezetője az MI-re példaként a Google alkalmazását hozta fel, amely képes a bőrrák felismerésére. A program napi szinten több ezer fotót meg tud vizsgálni különböző anyajegyekről és bőrelváltozásokról, amire egy ember sem képes.

De a végső döntést az előszűrés után mégis az ember hozza meg, ő fogja felírni a kezelést, a gyógyszereket. A mesterséges intelligencia csak a diagnózis felállítását segíti.

Az alap öntanuló algoritmusa

Az alaphoz kapcsolt MI képes nagy mennyiségű adatokat elemezni, gazdasági adatokat, vagy akár a médiában megjelenő híreket. Ezekből tud levonni következtetéseket, előrejelzéseket hoz létre.

Ha ennyi mindent tudunk folyamatosan monitorozni, akkor ez jelentős előnyöket hoz nekünk a befektetési alapok kezelésében. Az Optimum alapnál mi ezeket az előnyöket használjuk ki, fordítjuk az ügyfeleink javára mondta.

Az alap algoritmusa képes arra, hogy öntanuló módon, a korábbi tapasztalatai alapján finomhangolja saját magát, finomítsa az előrejelzéseit. Ezt 2017 óta folyamatosan tesztelik és fejlesztik a szakemberek.

Oraveczné Németh IldikóOraveczné Németh Ildikó

A lényeg a tanuláson van

Az emberi rész sincs kizárva, a kereteket továbbra is a portfóliómenedzserek biztosítják. Az alapot szeptember 15-től kínálják a privátbanki ügyfelek részére.

Eddig is volt tapasztalatunk abban, hogy lehet matematikai modellekkel, algoritmusokkal segíteni egy alap működését, de mostanáig ezek az algoritmusok nem voltak öntanulók. Statikusak voltak, meg volt határozva, hogyan fog az alap reagálni, ha bekövetkezik egy-egy esemény mondta Oraveczné Németh Ildikó.

Hogyan működik a mesterséges intelligencia alap? (K&H)Hogyan működik a mesterséges intelligencia alap? (K&H)

Belga alap, euróban

Az új algoritmus sokkal több adatot vesz figyelembe, és saját maga állítja elő az előrejelzéseit, amelyek alapján allokálni fogja a befektetéseket. (Egy úgynevezett Adam Team segítségével.) Használja például a következő adatokat:

  • Inflációs előrejelzések
  • Nyereségadatok
  • Munkanélküliségi adatok
  • Más nyilvános adatok amiket különböző szolgáltatók (Bloomberg, Reuters) biztosítanak
  • Big Data elemzés
  • A médiákban megjelenő hírek, események
  • Hangulatindex

Végigfuttat naponta száz modellt, amire az emberi agy nem képes. Az alap egyébként a dinamikus vegyes kategóriába tartozik, átlagosan 45 százalék kötvényekbe, 55 százalék pedig részvényekbe kerül. Belgiumban jegyezték be euróban, ahol az alap 2020 november 30-án indult útjára, és szeptember közepéig 9,5 százalékos volt a hozama.

A versenytársakhoz képest egy picit az átlag felett teljesített hangzott el.

Az alap teljesítménye (K&H)Az alap teljesítménye (K&H)

100 helyett 30 milliós privátbanki határ

A K&H privátbanki üzletága idén ünnepli húsz éves fennállását. Néhány hónappal ezelőtt úgy döntöttünk, hogy kiszélesítjük a privátbanki szolgáltatást, és a 30 és százmillió forint közötti összeget nálunk tartó ügyfelek számára is elérhetővé tettük – mondta el Ábrahám András, a K&H Privátbank vezetője.

Ábrahám AndrásÁbrahám András

Ez a csoport ugyanis pénzügyi szokásait és viselkedését tekintve nagyban hasonlít a legalább száz millió forintot tartó kiemelt privátbanki ügyfelekhez. Igénylik a magasabb szakértelmet, a testre szabottabb megoldásokat. Ezt meg is kapják, 40 új privátbankár kollegát vettünk fel – hangzott el.

Az üzletágban ma a csoport 760 milliárd forintnak megfelelő vagyont kezel, több mint 11 ezer ügyfél számára.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10180 10070 10210 +2,79% 10180 10195 1 538 188 945 Ft 2022-05-23 10:14:45
MOL 2754 2738 2776 +2,00% 2752 2756 487 449 926 Ft 2022-05-23 10:12:29
MTELEKOM 405 405 408 -0,98% 403 405 4 299 081 Ft 2022-05-23 09:51:53
RICHTER 7440 7400 7470 -0,67% 7440 7445 55 809 430 Ft 2022-05-23 10:10:00
OPUS 187 186 191 -0,74% 187 190 2 077 739 Ft 2022-05-23 10:07:36
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Turbulens időkben felértékelődik a diverzifikáció szerepe
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:13
A háborúról, gazdasági nehézségekről és tőkepiaci turbulenciákról szóló hírek nem jelentik azt, hogy ne lenne érdemes befektetni. A Raiffeisen Alapkezelő az aktív portfólió-kezelésben hisz, és abban, hogy ilyenkor ingatlanbefektetésekkel, kisebb mennyiségű árupiaci termékkel is érdemes színesíteni a portfóliót. Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés támogatójával.
Befalap Mit kezdjünk pár millió forinttal és melyik kontinensen?
Eidenpenz József | 2022. május 19. 05:14
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az indexek is lefelé tartanak. Lehetséges-e ilyen körülmények között jó befektetéseket találni? Európában vagy Amerikában érdemes ezeket keresni? Mit kezdjünk néhány millió forint megtakarítással? Interjú Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Az ESG nem múló divat, és jó hozamot lehet vele elérni
Eidenpenz József | 2022. május 11. 05:17
Egy kisbefektető, aki szívén viseli a bolygó és a társadalom sorsát, hogyan tud hatékonyan ESG portfóliót összeállítani? Miként segíti az új irány, amely jóval több múló divatnál, a vagyonkezelést, befektetést? Interjú Vízkeleti Sándorral, az Év ESG Alapkezelője vezérigazgatójával.
Befalap Csökkent márciusban a befektetési alapok vagyona
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 13:31
A befektetési alapokban kezelt vagyon 0,7 százalékkal, 55 milliárd forinttal 7510 milliárd forintra csökkent márciusban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).
Befalap BÉT-zárás: napközben romlott el a nemzetközi hangulat
Privátbankár.hu | 2022. április 7. 18:30
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,71 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 41 807,97 ponton zárt csütörtökön.
Befalap Hasított Mészáros Lőrincék jelzálogbankja
Privátbankár.hu | 2022. április 7. 18:16
Terv feletti eredménnyel zárta a Takarék Jelzálogbank a 2021-es évet, miután egy év alatt 40,7%-os növekedéssel 2,7 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el 2021-ben.
Befalap Kimagasló pénzügyi évet zárt az MKB Csoport
Privátbankár.hu | 2022. március 24. 13:08
Közel 20 százalékkal nőtt a Magyar Bankholding tagbankjának mérlegfőösszege.
Befalap Szavazzon, ki kezeli legjobban a pénzt – élménymotorozást nyerhet!
Privátbankár.hu | 2022. március 17. 09:38
Több mint 7500 milliárd forintot kezelnek - de ki köztük a legjobb? Az Év Alapkezelőjéről és az Év Portfóliómenedzseréről most az ön szavazata is dönthet, ráadásul még egy Harley-Davidson élménymotorozást is megnyerhet néhány kattintással.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
hírlevél
Ingatlantájoló