Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Amíg van megfelelő termék a piacon, nem várnak jelentős visszaesést a következő két évben a hazai ingatlanpiacon a Diófa Alapkezelőnél. Nyitottak az új akvizíciókra, ingatlanokat fejlesztenek, portfóliót tisztítanak. Interjú Borbély Miklós befektetési vezetővel.
Borbély Miklós

Privátbankár (P.): A Diófa Alapkezelő idén többek között az MPT Ingatlan Alappal nyert díjat a Privátbankár Klasszis 2019 díjkiosztón. Mi van ebben az alapban?

Borbély Miklós (B. M.): Az alap stabil, kiegyensúlyozott teljesítménnyel működik évek óta, a folyamatos növekedésnek köszönhetően ingatlanállománya három év alatt közel ötszörösére nőtt.

A jól teljesítő modern irodaházak mellett 2017-ben erősödött az Alap kiskereskedelmi ingatlanállománya. Egy budapesti bevásárlóközpontot és 11 vidéki bevásárlóparkot választottunk ki a portfólióba. Míg a 2016-os és 2017-es év az akvizíciók ideje volt, addig 2018-at és 2019 első felét az értékteremtő beruházások kivitelezése jellemezte. Egy teljes bevásárlóközpont felújítása és újrapozicionálása mellett egy új városi logisztikai csarnok épület fejlesztése is elkezdődött.

Jelenleg az MPT Ingatlan ingatlanállományának 50 százalékát kiskereskedelmi ingatlanok, 26 százalékát ipari és logisztikai, míg 21 százalékát irodák teszik ki, négyzetméterben számolva.  Befektetési szakembereink nyitottak új akvizíciókra. Emellett egy visszafogott portfólió-tisztítás is folyik, kihasználva az ingatlanpiac kitartó felfelé ívelését, a szereplők vásárlási kedvét.

P.: Mi a véleményük a hazai ingatlanpiacról, meddig tarthat még a fellendülés?

B. M.: Az utóbbi években felgyorsultak az ingatlanpiaci folyamatok, a hazai szereplők kiemelkedő aktivitása mellett számos nemzetközi befektető is elkezdett újra hinni a befektetési termékekben és lehetőségekben. Ez természetesen a vevői oldalra is nyomást gyakorolt, arra ösztönzött, hogy az intenzív fellendülésben még a befektetési stratégiának megfelelő termékeket lehessen akvirálni.

Jelentős megosztottság figyelhető meg a hazai piacon, nagy kereslet van a jól bérbeadott budapesti modern irodaházakért és bevásárlóközpontokra. Ez a két termékkategória van a legerősebben a nemzetközi szereplők fókuszában. Másrészről a vidéki piac lehetőségeit és termékeit inkább a hazai befektetési kör tartja szem előtt akvizíciós lehetőségként.

A 2018-as piacelemzések már mutattak egy minimális visszaesést az előző évhez képest. Ám amíg van megfelelő termék a piacon, nem várunk jelentős visszaesést a következő két évre.

P.: A kisbefektetői portfóliókon belül körülbelül milyen arányban, milyen időtávra javasolják ezt az alapot? Van-e esetleg más, széles körnek ajánlott ingatlanalapjuk?

B. M.: A befektetési jegyek javasolt minimum tartási ideje két év. Ennyi időben érdemes legalább gondolkoznia a befektetőnek ha ingatlanalapot  vásárol.

Bíró Gergely és Borbély Miklós

P.: Mit érdemes Önök szerint kisbefektetőként tudni az MNB új állásfoglalásáról, amelynek lényege szerint a jövőben kibocsátandó befektetési jegyek túlnyomó részét fél éves visszavásárlási idővel lehet majd csak forgalmazni?

B. M.: Az MNB ajánlás céljával szakmailag egyetértünk. Különösen a korábbi időszakban sok befektető likviditási alapként használta az ingatlanalapot, ami szembe megy az alap kockázati profiljával. Ha a kisbefektető tudatosan kezelte korábban is a befektetéseit, akkor az MNB ajánlás csak annyit jelent számára, hogy a visszaváltás időzítését előre kell tervezni.

P.: Mibe fektet a Takarék Apollo Részvény Alap, amely szintén díjat nyert?

B. M.: Az alap 90 százalékban fejlett piaci részvénybe fektet, ezen a kategórián belül fele-fele arányban USA és Eurózóna részvényeket tart. Az alap aktívan menedzselt, tehát dinamikusan változtatja a részvénykitettségét, és ezen belül alul- vagy felülsúlyozást is képezhet az egyes régiókban. A portfóliókezelő a devizapiacon is aktív pozíciót vállalhat, és fedezheti a részvénybefektetések devizakitettségét.

Az Alap szektorális részvénykitettséget is vállalhat. Kiváló időzítéssel longoltuk 2017-ben az amerikai IT-ralit, és vállaltunk Nasdaq-kitettséget. Olyan egyedi részvénypozíciókkal is sikerült többlethozamot elérni, mint például a Citigroup, a JPMorgan, a Walt Disney vagy az Adidas, többek között.

P.: Túlértékeltek az amerikai, nyugat-európai, globális részvények? Érdemes-e még befektetni?

B. M.: Felerősödtek a geopolitikai kockázatok, kiélesedett az amerikai-kínai konfliktus és újabb frontokat nyitott az amerikai politika. A kiszámíthatatlanság, a kézivezérelt amerikai külpolitika, a protekcionista törekvések indokolttá teszik az óvatosságot. Bár a világgazdaság egy kései növekedési fázisában van, a májusi korrekciót követően sokat javuló értékeltségek, és nem utolsó sorban a támogató jegybanki politika jó beszállási pontok kialakuláshoz vezethetnek.

P.: Ezt a részvényalapot kinek, mennyi időre ajánlják?

B. M.: Az Apollo Részvény Alapot a magasabb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező ügyfeleknek ajánljuk, akik a fejlett piaci részvények hozamából szeretnének részesedni. Minimum öt éves befektetési időtávra javasolt.

P.: Különböző kötvényalapjaik is nyertek díjakat. Milyen kötvényjellegű befektetésekkel lehet majd a következő pár évben jó hozamot elérni?

B. M.: Az eurózóna kötvényhozamai történelmi mélypontra, illetve annak közélébe csökkentek, és valószínűsíthető, hogy a gyenge konjunktúra miatt az EKB még hosszú ideig nulla közelében tartja a kamatokat. A mennyiségi lazítások, a masszív jegybanki kötvényvásárlások elfedték a kötvénybefektetések valós kockázatosságát. Ezért a vállalati kötvények és fejlett piaci kötvénybefektetések – mint többlethozamot biztosító eszközosztályok - esetén célszerű mérlegelni azok valós kockázatait, és körültekintően szelektálni az egyes eszköztípusok között.

P.: Jön-e újabb krach? Elképzelhető-e, hogy jobb lesz a közeljövőben teljesen kivonulni a részvény– és kötvénypiacról, és betétbe vagy állampapírba, pénzpiaci alapba menekülni?

B. M.: A világgazdasági növekedés lassul, a konjunktúramutatók a kilátások további romlását vetítik előre. A globális gazdasági növekedés egy kései fázisba ért, és a gazdasági-politikai környezet is kevésbé kiszámítható. Egyelőre nem láthatók olyan kockázati faktorok, amelyek egy mélyebb recesszió kialakulását vetítenék előre. Viszont a bizonytalanság, a protekcionizmus, a konfrontatív kereskedelmi politika fokozott éberséget indokolnak. Bíztató, hogy a nagy jegybankok monetáris politikája továbbra is szupportív marad. Indokolt esetben akár ismét a lazítás, kamatvágás vagy a pénznyomtatás eszközéhez nyúlhatnak.

P.: Mik a kisbefektetők leggyakoribb hibái? Hogyan lehet ezeket elkerülni?

B. M.: Tipikus hiba a racionalitás, a tervezettség hiánya. Nem a likviditási helyzetüknek és kockázatvállalási képességeiknek megfelelően választanak befektetési eszközöket, instrumentumokat. Fontos továbbá a megtakarítási célokhoz igazított befektetési idő megalapozott megtervezése.

Egy másik hiba a diverzifikáció hiánya. A befektetők hajlamosak egy, az elmúlt időszakban jól teljesítő eszközbe fektetni tőkéjüket, és nem osztják meg befektetéseiket több eszközosztály és instrumentum között. Gyakori hiba a mohóság: a túlzott kockázatvállalás, túl nagy pozíciók vállalása.

Gyakori még a türelmetlenség, a rossz időzítés. Túl gyakori a rotáció az egyes befektetési eszközök között. Idő előtt profitot realizálnak, vagy kisebb korrekcióknál felszámolják befektetésüket, kivonják tőkéjüket. Végül a múltbeli hozamok gyakran túlreprezentáltak a döntéshozatal során, azaz a kisbefektetők hajlamosak a múltbeli hozamok alapján dönteni.

P.: Mely hálózatokban lehet hozzáférni a befektetési jegyeikhez?

B. M.: A Takarék Bank hálózata mellett bizonyos alapokat a Magyar Posta Zrt. fiókjaiban is meg lehet venni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14600 14360 14600 +1,39% 0 0 9 832 926 125 Ft 2021-05-14 17:06:36
MOL 2284 2244 2290 +1,06% 0 0 2 533 188 552 Ft 2021-05-14 17:14:19
MTELEKOM 413 411 417 -0,36% 0 0 90 204 549 Ft 2021-05-14 17:05:05
RICHTER 8445 8330 8545 +0,72% 0 0 1 268 887 120 Ft 2021-05-14 17:06:19
OPUS 243 240 244 +1,25% 0 0 20 797 148 Ft 2021-05-14 17:05:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Befalap Tavaly jó volt felülni a trendre, idén érdemes a lemaradókra vadászni – Amundi Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 13:20
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül az Amundi Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el. A cég befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Érdemes idén is számolni a részvényalapokkal, abszolút hozamú alapokkal – Generali Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 12:06
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül a Generali Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el, Munkácsi Dávid pedig Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere lett. A cég befektetési területének vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Eljött az aktív befektetési stratégiák ideje – MKB-Pannónia Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:57
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Legjobb Fejlett Piaci Részvényalap díját Az MKB-Pannónia Alapkezelő alapja nyerte el - a cég befektetési vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 még mindig jó év lehet a kockázatos eszközöknek – Aegon Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:24
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül az Aegon Alapkezelő hármat is elnyert, és két fődíj is náluk landolt. Szűcs Zoltán portfóliómenedzser, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2021 díj nyertese értékelte az elmúlt évet és az idei kilátásokat.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.