BUX
32 065.14
-2.82%
-929.00
OTP
9 390.00
-7.31%
-740.00
MOL
1 885.00
+0.96%
+18.00
RICHTER
5 800.00
-0.17%
-10.00
MTELEKOM
351.00
-2.50%
-9.00
 
2019. július 9. 15:00

Amíg van megfelelő termék a piacon, nem várnak jelentős visszaesést a következő két évben a hazai ingatlanpiacon a Diófa Alapkezelőnél. Nyitottak az új akvizíciókra, ingatlanokat fejlesztenek, portfóliót tisztítanak. Interjú Borbély Miklós befektetési vezetővel.

Borbély Miklós

Privátbankár (P.): A Diófa Alapkezelő idén többek között az MPT Ingatlan Alappal nyert díjat a Privátbankár Klasszis 2019 díjkiosztón. Mi van ebben az alapban?

Borbély Miklós (B. M.): Az alap stabil, kiegyensúlyozott teljesítménnyel működik évek óta, a folyamatos növekedésnek köszönhetően ingatlanállománya három év alatt közel ötszörösére nőtt.

A jól teljesítő modern irodaházak mellett 2017-ben erősödött az Alap kiskereskedelmi ingatlanállománya. Egy budapesti bevásárlóközpontot és 11 vidéki bevásárlóparkot választottunk ki a portfólióba. Míg a 2016-os és 2017-es év az akvizíciók ideje volt, addig 2018-at és 2019 első felét az értékteremtő beruházások kivitelezése jellemezte. Egy teljes bevásárlóközpont felújítása és újrapozicionálása mellett egy új városi logisztikai csarnok épület fejlesztése is elkezdődött.

Jelenleg az MPT Ingatlan ingatlanállományának 50 százalékát kiskereskedelmi ingatlanok, 26 százalékát ipari és logisztikai, míg 21 százalékát irodák teszik ki, négyzetméterben számolva.  Befektetési szakembereink nyitottak új akvizíciókra. Emellett egy visszafogott portfólió-tisztítás is folyik, kihasználva az ingatlanpiac kitartó felfelé ívelését, a szereplők vásárlási kedvét.

P.: Mi a véleményük a hazai ingatlanpiacról, meddig tarthat még a fellendülés?

B. M.: Az utóbbi években felgyorsultak az ingatlanpiaci folyamatok, a hazai szereplők kiemelkedő aktivitása mellett számos nemzetközi befektető is elkezdett újra hinni a befektetési termékekben és lehetőségekben. Ez természetesen a vevői oldalra is nyomást gyakorolt, arra ösztönzött, hogy az intenzív fellendülésben még a befektetési stratégiának megfelelő termékeket lehessen akvirálni.

Jelentős megosztottság figyelhető meg a hazai piacon, nagy kereslet van a jól bérbeadott budapesti modern irodaházakért és bevásárlóközpontokra. Ez a két termékkategória van a legerősebben a nemzetközi szereplők fókuszában. Másrészről a vidéki piac lehetőségeit és termékeit inkább a hazai befektetési kör tartja szem előtt akvizíciós lehetőségként.

A 2018-as piacelemzések már mutattak egy minimális visszaesést az előző évhez képest. Ám amíg van megfelelő termék a piacon, nem várunk jelentős visszaesést a következő két évre.

P.: A kisbefektetői portfóliókon belül körülbelül milyen arányban, milyen időtávra javasolják ezt az alapot? Van-e esetleg más, széles körnek ajánlott ingatlanalapjuk?

B. M.: A befektetési jegyek javasolt minimum tartási ideje két év. Ennyi időben érdemes legalább gondolkoznia a befektetőnek ha ingatlanalapot  vásárol.

Bíró Gergely és Borbély Miklós

P.: Mit érdemes Önök szerint kisbefektetőként tudni az MNB új állásfoglalásáról, amelynek lényege szerint a jövőben kibocsátandó befektetési jegyek túlnyomó részét fél éves visszavásárlási idővel lehet majd csak forgalmazni?

B. M.: Az MNB ajánlás céljával szakmailag egyetértünk. Különösen a korábbi időszakban sok befektető likviditási alapként használta az ingatlanalapot, ami szembe megy az alap kockázati profiljával. Ha a kisbefektető tudatosan kezelte korábban is a befektetéseit, akkor az MNB ajánlás csak annyit jelent számára, hogy a visszaváltás időzítését előre kell tervezni.

P.: Mibe fektet a Takarék Apollo Részvény Alap, amely szintén díjat nyert?

B. M.: Az alap 90 százalékban fejlett piaci részvénybe fektet, ezen a kategórián belül fele-fele arányban USA és Eurózóna részvényeket tart. Az alap aktívan menedzselt, tehát dinamikusan változtatja a részvénykitettségét, és ezen belül alul- vagy felülsúlyozást is képezhet az egyes régiókban. A portfóliókezelő a devizapiacon is aktív pozíciót vállalhat, és fedezheti a részvénybefektetések devizakitettségét.

Az Alap szektorális részvénykitettséget is vállalhat. Kiváló időzítéssel longoltuk 2017-ben az amerikai IT-ralit, és vállaltunk Nasdaq-kitettséget. Olyan egyedi részvénypozíciókkal is sikerült többlethozamot elérni, mint például a Citigroup, a JPMorgan, a Walt Disney vagy az Adidas, többek között.

P.: Túlértékeltek az amerikai, nyugat-európai, globális részvények? Érdemes-e még befektetni?

B. M.: Felerősödtek a geopolitikai kockázatok, kiélesedett az amerikai-kínai konfliktus és újabb frontokat nyitott az amerikai politika. A kiszámíthatatlanság, a kézivezérelt amerikai külpolitika, a protekcionista törekvések indokolttá teszik az óvatosságot. Bár a világgazdaság egy kései növekedési fázisában van, a májusi korrekciót követően sokat javuló értékeltségek, és nem utolsó sorban a támogató jegybanki politika jó beszállási pontok kialakuláshoz vezethetnek.

P.: Ezt a részvényalapot kinek, mennyi időre ajánlják?

B. M.: Az Apollo Részvény Alapot a magasabb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező ügyfeleknek ajánljuk, akik a fejlett piaci részvények hozamából szeretnének részesedni. Minimum öt éves befektetési időtávra javasolt.

P.: Különböző kötvényalapjaik is nyertek díjakat. Milyen kötvényjellegű befektetésekkel lehet majd a következő pár évben jó hozamot elérni?

B. M.: Az eurózóna kötvényhozamai történelmi mélypontra, illetve annak közélébe csökkentek, és valószínűsíthető, hogy a gyenge konjunktúra miatt az EKB még hosszú ideig nulla közelében tartja a kamatokat. A mennyiségi lazítások, a masszív jegybanki kötvényvásárlások elfedték a kötvénybefektetések valós kockázatosságát. Ezért a vállalati kötvények és fejlett piaci kötvénybefektetések – mint többlethozamot biztosító eszközosztályok - esetén célszerű mérlegelni azok valós kockázatait, és körültekintően szelektálni az egyes eszköztípusok között.

P.: Jön-e újabb krach? Elképzelhető-e, hogy jobb lesz a közeljövőben teljesen kivonulni a részvény– és kötvénypiacról, és betétbe vagy állampapírba, pénzpiaci alapba menekülni?

B. M.: A világgazdasági növekedés lassul, a konjunktúramutatók a kilátások további romlását vetítik előre. A globális gazdasági növekedés egy kései fázisba ért, és a gazdasági-politikai környezet is kevésbé kiszámítható. Egyelőre nem láthatók olyan kockázati faktorok, amelyek egy mélyebb recesszió kialakulását vetítenék előre. Viszont a bizonytalanság, a protekcionizmus, a konfrontatív kereskedelmi politika fokozott éberséget indokolnak. Bíztató, hogy a nagy jegybankok monetáris politikája továbbra is szupportív marad. Indokolt esetben akár ismét a lazítás, kamatvágás vagy a pénznyomtatás eszközéhez nyúlhatnak.

P.: Mik a kisbefektetők leggyakoribb hibái? Hogyan lehet ezeket elkerülni?

B. M.: Tipikus hiba a racionalitás, a tervezettség hiánya. Nem a likviditási helyzetüknek és kockázatvállalási képességeiknek megfelelően választanak befektetési eszközöket, instrumentumokat. Fontos továbbá a megtakarítási célokhoz igazított befektetési idő megalapozott megtervezése.

Egy másik hiba a diverzifikáció hiánya. A befektetők hajlamosak egy, az elmúlt időszakban jól teljesítő eszközbe fektetni tőkéjüket, és nem osztják meg befektetéseiket több eszközosztály és instrumentum között. Gyakori hiba a mohóság: a túlzott kockázatvállalás, túl nagy pozíciók vállalása.

Gyakori még a türelmetlenség, a rossz időzítés. Túl gyakori a rotáció az egyes befektetési eszközök között. Idő előtt profitot realizálnak, vagy kisebb korrekcióknál felszámolják befektetésüket, kivonják tőkéjüket. Végül a múltbeli hozamok gyakran túlreprezentáltak a döntéshozatal során, azaz a kisbefektetők hajlamosak a múltbeli hozamok alapján dönteni.

P.: Mely hálózatokban lehet hozzáférni a befektetési jegyeikhez?

B. M.: A Takarék Bank hálózata mellett bizonyos alapokat a Magyar Posta Zrt. fiókjaiban is meg lehet venni.

Befalap Klasszis: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:17
A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2020 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Loncsák András, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Pekár Dávid lett. 
Befalap Mekkora rendet vágott a koronavírus-krach a magyar alapok hozamában?
Eidenpenz József | 2020. március 23. 17:34
Februárban még érkezett tőke, márciusban már napi 4-26 milliárd forint távozott a hazai befektetési alapokból, a múlt hétig összesen 168 milliárd. A koronavírus-krach csúnya rendet vágott a hozamokban is, a kockázatosabb alapfajták árfolyama átlagosan 19 százalékkal esett az év elejéhez képest.
Befalap Lehetetlen a magasabb kamatszint? Mi hozhat infláció feletti euróhozamot?
Eidenpenz József | 2020. február 10. 17:10
A részvénypiacokon is, a kötvénypiacokon is kisebb lehet az elérhető hozam a következő öt évben, mint az előző öt évben volt. A nagy különbség, hogy részvényekkel legalább az inflációt várhatóan utol lehet majd érni. Az osztalékhozamok is bőven rávernek sok állampapír hozamára. De inkább diverzifikáljuk portfóliónkat – mondja a Fidelity.
Befalap Az Axiom Alapkezelő alapja is beköszönt a legjobbak között
Privátbankár.hu | 2020. január 20. 09:03
Interjú Schuszter Péterrel az Axiom Alapkezelő vezérigazgatójával és Koncz Péterrel az Axiom Alapkezelő vezető portfolió managerével
Befalap Túlteljesítette az állampapírokat tavaly a magyarok kedvence
Eidenpenz József | 2020. január 10. 06:07
Az utóbbi években legjobban az ingatlanalapok vagyona nőtt. Bár az MNB tavaly tavaszi, tiltással felérő ajánlása megakasztotta a fejlődésüket, maradt bennük bőven pénz. A hozamokra pedig nem lehetett panasz, ezek minden lakossági állampapírt túlszárnyaltak.
Befalap Rengeteg két számjegyű hozamról maradtál le tavaly
Eidenpenz József | 2020. január 9. 06:06
Csodálatos évük volt a hazai részvényalapoknak tavaly, a legtöbbjük hozama bőven két számjegyű volt. Legjobban az orosz, román és amerikai részvénypiacra koncentráló alapok tulajdonosai jártak. Csak egy szerencsétlen részvénypiac zavarta meg kicsit a képet, amellyel ezúttal nem volt jó barátkozni.
Befalap Shortolni, vagy nem shortolni? Ez döntötte el az abszolút hozamú alapjaink sorsát
Eidenpenz József | 2020. január 8. 06:06
Tavaly alapvetően jól teljesítettek a tőkepiacok, mind a részvények, mind a kötvények, sőt egyes fontos árucikkek is. Az újabb és újabb rekordok ellenére a hazai abszolút hozamú alapok mezőnye megint nagyon szórt, a legjobb és a legalacsonyabb hozamok között 47 (!) százalékpontnyi különbség volt egyetlen év alatt. De legalább az átlag kielégítő.
Befalap Valutázol még? Több milliárd eurót tettek félre a magyarok
Eidenpenz József | 2019. december 3. 06:06
Az idén kétszer is rekordot döntött az euró/forint árfolyam, tavaly is volt ilyen, de korrekciók is előfordultak. Vajon ilyenkor mit lép a lakosság? Befolyásolják ezek a hírek a devizában, valutában jelentkező megtakarítási kedvet? Egyáltalán, mennyire “valutáznak” még az emberek, mennyire spekulálnak más pénznemekben?
Befalap Tárgyak helyett élményeket veszünk – már nemcsak a fiatalok gondolják ezt
Eidenpenz József | 2019. november 29. 06:05
Vannak megatrendek, olyan folyamatok, amelyek megállíthatatlanul átalakítják életüket. Az elöregedésen kívül ilyen az ifjú generáció felemelkedése és gazdagodása is, ami átalakítja a fogyasztás szerkezetét. Ezek a trendek jó befektetést jelenthetnek. Interjú Naffa Helenával, az Aegon Alapkezelő szenior elemzőjével.
Befalap 56 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapok vagyona
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 17. 12:12
Augusztusban 0,9 százalékkal, 56 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok 6170 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.
hírlevél