<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Hazafiasan is lehet befektetni - legalábbis Amerikában, ahol a nemzeti ünnep alkalmából öt olyan ETF-et ajánlanak, amelyek talán még a nagy államalapítónak is tetszettek volna. A listán belföldi kötvények, dolláralap, fakitermelő alap és brit papírok shortolása egyaránt szerepel.

Amerikában a „President Day”, George Washington születésnapja alkalmával zárva vannak a tőzsdék, de nem mindenki ünnepel. Az ETFdb ajánlója öt olyan ETF-et (tőzsdén kereskedett alapot) sorol fel, amelyek talán még a nagy államalapító első elnöknek is tetszettek volna. Magyarországon már sok brókercég kínál külföldi tőzsdékhez és ETF-ekhez hozzáférést, összesen több száz ETF is elérhető lehet nálunk.

1. PowerShares DB USD Index Bullish (UUP)

Ezzel az ETF-el az amerikai dollárra lehet spekulálni, a zöldhasú értékének változását ábrázolja egy vegyes fejlett piaci devizakosárhoz képest. Tehát alapvetően az euróval, a jennel, az angol fonttal, a kanadai dollárral, a svéd koronával és a svájci frankkal szemben fogadhatunk a dollárra (a legnagyobb komponens azonban az euró). Ha a dollár „biztos kikötő”-szerepe erősödik, a tőkepiaci turbulenciák fokozódnak, az ETF jó eredményeket hozhat. A kibocsátó PowerShares-nek van egy másik teméke is, amellyel háromszoros tőkeáttétellel lehet ugyanezen devizaspekulációt véghezvinni (DB 3x Long U.S. Dollar Futures ETN, UUPT).

2. PowerShares Build America Bond ETF (BAB)

Ez az egyike azon három „Build America Bond ETF”-nek, amelyek fix kamatozású kötvényeket tartalmaznak, és amelyeket a pénzügyi válság leküzdésére hoztak létre. Az alapokat az USA államkincstára szubvencionálja, annak érdekében, hogy az önkormányzatok olcsóbban juthassanak forrásokhoz. Bár ezt a „Build America”-programot nem folytatták, a régi befektetési jegyekkel továbbra is kereskednek, majdnem egymilliárd dollár van a három alapban. A jelenlegi alacsony amerikai kamatkörnyezetben az alapok öt százalékos éves hozama nagyon vonzó lehet.

3. Guggenheim Timber ETF (CUT)

A legenda szerint Washington annyira őszinte volt, hogy nem tudott hazudni. Gyermekkorában ki akart próbálni egy új fejszét, így kivágott egy cseresznyefát. Amikor édesapja ezt számon kérte rajta, azt mondta, hogy „nem tudok hazudni, igen, én vágtam ki a cseresznyefát”.

Így talán az elnök örömét lelte volna ebben az ETF-ben is, amely a globális faiparban kínál részesedést, többnyire olyan cégek által, amelyek erővel rendelkeznek és fát vágnak ki, dolgoznak fel. Az iparág ciklikus, azaz a nyersanyagok iránti kereslet élénkülésével itt is fellendülés kezdődik.

4. SPDR Nuveen Barclays Capital New York Municipal Bond ETF (INY)

Az USA régi fővárosa, New York kötvényeibe fektet az alap. Sok szakértő attól tart, hogy az önkormányzati kötvények piaca válságba kerülhet, ha az állami költségvetés is bajba kerül, ám az önkormányzati papíroknak a hozamuk is magasabb. Így ezen ETF hozama évi négy százalék körül van dollárban.

5. iShares MSCI United Kingdom Index Fund (EWU)

Bár Washington idejében még nem volt szokásban a shortolás, nem túl valóságtól elrugaszkodott az ötlet, hogy az elnök shortolta volna a brit részvényeket. Egyben hadvezér és forradalmár is volt ugyanis, aki számos győzelmet aratott a brit seregek felett. (Az alap nagyobb brit részvénytársaságok papírjait vásárolja, vagyis önmagában nem short típusú ETF, Magyarországról való shortolása problematikus lehet.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17760 17700 18015 -1,93% 17760 17770 3 399 247 510 Ft 2021-09-20 12:20:45
MOL 2384 2376 2420 -2,13% 2382 2384 1 020 831 510 Ft 2021-09-20 12:24:19
MTELEKOM 425 425 430 -0,35% 425 426 64 832 519 Ft 2021-09-20 12:20:02
RICHTER 8510 8480 8700 -2,80% 8515 8530 460 779 465 Ft 2021-09-20 12:20:02
OPUS 241 240 252 -4,74% 241 242 63 816 890 Ft 2021-09-20 12:18:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos