BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. április 6. 14:35

A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Győry Péter, az Equilor portfóliómenedzsere úgy látja: a járvány gazdasági kimenete szempontjából a legfontosabb a munkahelyek és munkavállalók megtartása.

Március 26-án egy rendhagyó, virtuális díjátadó gála keretében adtuk át a Privátbankár.hu Klasszis 2020 díjakat a magyarországi befektetésialap-piac legkiemelkedőbb szereplőinek a 2019 végi eredmények alapján. Felkérésünkre számos portfóliómenedzser értékelte a 2019-es évet, a szakemberek home office-ból a jelenlegi helyzetről, a 2020-as kilátásokról is beszéltek.

2019: egy jó időszak utolsó éve

A Legjobb Közép-Kelet-Európai Részvény Alap kategóriában a második helyen végzett az Equilor Közép-európai Részvény Alap, amelyet Győry Péter kezel. A portfóliómenedzser úgy értékelt: az elmúlt évek az olcsó pénz, alacsony kamatszint időszaka volt, mely felhajtotta a részvényárakat - ez jó hatással volt a kelet-európai régióra is. Itt a nyugat-európai átlag feletti növekedés volt tapasztalható, melyet még az EU-s pénzek beáramlása is segített. Átmeneti turbulenciákkal, de kedvező állapotok voltak a piacokon, melyeket jól tudott kihasználni az alap. A megfelelő részvénykiválasztás meghozta a gyümölcsét a felfelé ívelő részvénypiacokon.

2020-ban mindent átírt a koronavírus

2020 első hónapjában a nemzetközi piac erősen változó volt, a Brexit illetve a kereskedelempolitikai fejlemények befolyásolták. Az USA és Kína közötti kereskedelmi tárgyalások első fázisának aláírását követően és a vírus terjedésével a háttérbe szorultak az EU-s belpolitikai ügyek.

Jelenleg mindent ez mozgat a piacokon, ugyanis a gazdaság helyreállításához egészséges emberek kellenek, akik biztonságban tudják végezni a munkájukat. A vakcina valószínűleg egy éven belül sem állítható elő, ezért a vírus jelenlétével továbbra is számolni kell – mondja a szakember. Szerinte három okból kifolyólag van a vírus ekkora hatással a gazdaságra, illetve az emberek mindennapjaira. Ezek az okok a tünetmentes terjedés, a hosszú lappangási időszak és a magas reprodukciós rátája a vírusnak. Ezeknek köszönhetően van szükség szigorú, drasztikus intézkedésekre.

Jelenleg a hagyományos gazdasági mutatók mellett nagyon fontos az egészségügyi ellátórendszerek fejlettsége, kapacitása és az adott országok felkészültsége. A távol-keleti országok példájából lehet tanulni: ilyen Hongkong, ahol az oktatási intézmények bezárása, a közösség fegyelmezése és a kijárási tilalom bevezetése, Szingapúrhoz hasonlóan a vírus exponenciális felfutásának megakadályozását eredményezte. Dél-Koreában pedig egy rendkívül széles tesztelés és a fertőzési láncok visszafejtése tudta megállítani ezt az exponenciális terjedést.

A vakcina lehet a végleges megoldás - a legfontosabb a munkavállalók megtartása

A vírus Amerikában a beszélgetés idején lépett felfutó szakaszába. Kérdéses, hogy mennyire tudtak felkészülni erre - ugyanis egy újabb eladói hullám további katalizátora lehet a terjedés begyorsulása az USA-ban, mondta a portfóliómenedzser. Kénytelenek lesznek általános karantént kihirdetni és gyárakat leállítani. Egy másodlagos járvány elindulása Kínában egy másik ilyen katalizátor lehet a szakember szerint.

Ugyanakkor pozitív fordulatban is reménykedhetünk, ez pedig egy olyan, már meglévő gyógyszer megtalálása, amellyel a fokozott kórházi ellátást igénylők arányát le lehet csökkenteni, ezáltal az egészségügyi ellátórendszerre jutó terhelést visszább lehetne szorítani. Végleges megoldást azonban csak egy vakcina megtalálása hozhat.

A gazdasági kimenet szempontjából a legfontosabb a munkahelyek és munkavállalók megtartása. Ebben segít a fejlett országokban látható monetáris és fiskális intézkedések meghozatala. A gazdaság helyreállításának elindítására azonban csak az idősekre és a közösségi távolságtartásra kimondottan nagy figyelmet fordítva van lehetőség - addig is a legfontosabb feladat most, hogy időt tudjanak nyerni az országok és vissza tudják szorítani a reprodukciós rátát egy alá – mondta Győry Péter.

A szakember szerint érdemes lehet az általános piaci hangulattal szemben, előnyben részesíteni a kockázatosabb eszközöket. Ugyanis ezek az extrém szituációk jó beszállópontnak minősültek a múltban - még ha természetesen nehéz is lesz a mélypontot előre látni.

Ezeket a rövid bejelentkezéseket a teljes díjátadó-videóban már közzétettük – ezt és a Klasszis 2020 díjak teljes listáját a klasszis.hu weboldalon találják >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Befalap Nem szabad az összes tojást egy kosárba tenni
Márkázott tartalom | 2020. május 4. 06:04
A Budapest Alapkezelő számos ügyfele a mostani negatív tőkepiaci helyzetet, az alacsony árfolyamokat kedvező beszállási lehetőségnek látja és próbálja megragadni az alkalmat további vásárlásra, kockázatnövelésre – mondta el az alapkezelő vezérigazgatója, Kovács Ildikó. Akivel annak kapcsán beszélgettünk, hogy az általa irányított intézmény a Privátbankár.hu – Klasszis 2020 szavazáson rendkívül jól szerepelt: öt kategóriában is bejutott az első három közé, ebből háromban az élen végzett.
Befalap Megfertőzi-e a koronavírus a fenntartható befektetési alapokat?
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 13:19
A már évek óta tartó európai térhódítás után tavaly, illetve az idei év első hónapjaiban a magyar piacon is számos felelős befektetési alapot indítottak az alapkezelők. Ezeken a konstrukciókon keresztül olyan vállalatok teljesítményéből lehet részesedni, amelyek tevékenysége a fenntartható fejlődést szolgálja. Megéri most beszállni?
Befalap Mindig legyen néhány hónapnyi tartalékod
Eidenpenz József | 2020. április 24. 06:08
Egyik lejtmenet sem tart örökké, lesz itt még tőzsdei fellendülés. Azt lehetetlen megjósolni, mikor végződik a válság vagy mikor kezdődik a komolyabb emelkedés. Jó taktika lehet apránként, kis csomagokban részvényeket vásárolni, de mindig hagyjunk elegendő készpénztartalékot. Interjú Vízkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő vezérigazgatójával.
Befalap Kell-e részvényt vásárolni koronavírus-összeomlás idején?
Eidenpenz József | 2020. április 20. 06:06
A következő években az infláció fokozatosan emelkedik majd és a legjobb befektetések a reáleszközök lehetnek a Hold Alapkezelő szerint, mint a nemesfém és a részvény. A Columbus Alap kontrariánus befektető, növelte részvénykitettségét március második felében, amikor a többség eladott. Az európai részvényeket találják a legvonzóbbnak. Interjú.
hírlevél