5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Idén lejárnak a 2010-ben nyitott első tbsz-számlák, akinek kell a pénz, annak nincs teendője, aki tbsz-en szeretné hagyni, annak nyilatkoznia kell. Az alacsony kamatok miatt tovább emelkedhet az alapok vagyona, a K&H Alapkezelő már több mint 1000 milliárdot kezel bennük. A magyar kamatszint maradhat alacsony.

Meghaladta az 1000 milliárd forintot a K&H befektetési alapjaiban levő tőke, az ügyfelek száma több mint százezer – mondták el a cég sajtótájékoztatóján. A teljes kezelt vagyon egyébként, amiben intézményi és egyéb pénzek is vannak, ennél is nagyobb, június végén 1127 milliárd forint volt.

A KBC Asset Managementnek, a K&H Bank tulajdonosához tartozó vagyonkezelő cégnek is volt egy hasonló rekordja nemrég, itt a 200 milliárd eurót haladta meg a teljes kezelt vagyon.

Ez van, ha a kamatok csökkennek

A 2012-es ősz óta, nagyjából az óta a három év alatt, amióta csökkennek a kamatok, a magyarországi befektetési alapokban levő vagyon majdnem megduplázódott, 5500 milliárd forint felett van. Közben a bankbetétek összességében csökkentek is. Egyébként évtizedes megfigyelés, hogy amikor a kamatok csökkennek, akkor az alapokban levő tőke emelkedik, és fordítva.

A legnagyobb nyertesek az abszolút hozamú alapok, vegyes alapok és a kötvényalapok voltak, leginkább a pénzpiaci alapok aránya csökkent, miközben vagyonuk stagnált. Kissé a tőkevédett alapok jelentősége is csökkent.

Adóoptimalizálást kérnek az ügyfelek

Az alapkezelő azt a következtetést vonja le a folyamatokból, hogy az ügyfelek több szolgáltatást várnak el. Ilyen a tőkevédelem, árfolyamvédelem, az alapkezelő aktívabb eszközallokációs tevékenysége, mint a vegyes alapoknál. Az eho (egészségügyi hozzájárulás) bevezetése óta az adóoptimalizálás is előtérbe került.

Jelenleg a cég árfolyamvédett alapcsaládját fejleszti, nemrég pedig visszahívható zártvégű kötvényalapot készített főleg devizás állampapírokkal, privátbanki ügyfeleknek. Ezt azonban később megnyitották a nagyközönség számára is.

Esernyővel is az adóterhet csökkentik

Újítás a „légzsák” is, ami olyan strukturált alapot jelent, ahol részleges tőkevédelem van az első 25 százalékos visszaeséstől. Az első 25 százalékos esés nem a befektetőnek fáj, csak akkor részesedik a veszteségből, ha ennél nagyobb a piac áresése – mondta el Horváth István befektetési igazgató.

Egy másik újdonság egy esernyőalap létrehozása volt, ahol hat vegyes alapot vontak össze egy alapba. Ha azonban átlép az ügyfél az esernyőalap egyik tagjából a másikba, nem kell adóznia, csak akkor, ha kilép az esernyőalapból. Az alapon belüli árfolyamnyereség, veszteség nettósítható, így is csökkentve az adófizetést, eho-t.

Nyilatkozz, ha nem akarsz változást

A cég szerint a jövőben is nőhet az alapok iránti kereslet az alacsony kamatszint miatt, sőt azt várják, hogy új szegmens, a kkv-k is felfigyelnek erre a befektetési formára. A növekvő lakossági jövedelmek növekedése és a hitelterhek csökkenése is támogatja a megtakarításokat. Kihívás viszont a növekvő piaci volatilitás és a lakossági állampapírok erős versenye.

A 2015-ös év végén lejárnak a 2010-ben indított tbsz-számlák, amelyeknél öt teljes naptári év kell ahhoz, hogy a befektetés adómentessé (és időközben eho-mentessé) váljon. A K&H Alapkezelő szerint el kell dönteni, mit szeretne a befektető, ha szüksége van a pénzre, egyszerűen felveheti. Ha pedig továbbra is adómentesen akarja megtartani a befektetést, akkor írásban kell nyilatkoznia a hosszabbításról.

Ennyit lehetett tbsz-en spórolni

Ha valaki 2010-ben hárommillió forinttal K&H Válogatott 2 alapot vásárolt volna, akkor 1,354 millió forint nyereséget ért volna el a tbsz-en, 1,056 milliót sima értékpapír-számlán. Vagyis közel 300 ezer forintot spórolt volna az adón és eho-n.

A 2010-ben indított tbsz-számlák 72-73 százalékát sikerült megtartaniuk az ügyfeleknek. Előbb is ki lehet ugyanis szállni, csak akkor adózni kell. Három év után az adó egy részét kell megfizetni. Így igazából akkor is megéri meghosszabbítani a tbsz-t, ha nem vagyunk biztosak abban, mikor van szükségünk a megtakarításra, nincs igazán vesztenivaló.

Maradhat nálunk az alacsony kamat, Kína, a fekete doboz

A legfontosabb kérdés a tőkepiacokon továbbra is Kína, amely egy fekete doboz, mivel nehéz megbízni a kínai adatokban – mondta Kovács Mátyás portfólió-menedzser. A nyár végi árfolyamesést is a kínai jüan leértékelődését eredményező intézkedések indították el, amivel a kínai vezetés egyben beismerte a kínai gazdaság lassulását is.

Így Kína belépett a nemzetközi devizaháborúba is, és saját deflációját exportálja a világba – mondja a menedzser. Változatlanul az a kérdés, hogy Kína gyors összeomlással vagy lassú stabilizálódásal néz-e szembe (hard landing, soft landing).

A kínai lassulás elsősorban a nyersanyag-exportáló feltörekvő országokat érinti kedvezőtlenül, elválnak egymástól a fejlett és feltörekvő gazdaságok. Ez a tőzsdéken is meglátszott. A tőkepiacok azóta elfáradtak, valamilyen új impulzus kéne a piacoknak, hogy elmozdulás történjen a korábbi csúcsok irányába – mondja Kovács.

Magyarországon alacsony maradhat a kamat, a forint pedig fokozatosan gyengülhet a közeljövőben is. A hazai gazdaságpolitika és a külső környezet egy része támogatja a növekedést. A következő évtől azonban az EU-transzferek a GDP 5-6 százalékáról 3 százalékára csökkenhetnek.

A feltörekvő országok, mint Kína, Oroszország, Törökország felé is van exportkitettségünk, meg közvetve az európai partnereinknek is, így a kínai lassulás nálunk is visszaesést okoz. A VW-botrány hatásait még csak becsülni lehet, Varga Mihály miniszter szerint 0,3-0,6 százalékos GDP-visszaesést is okozhat nálunk az európai autóvásárlások visszaesése.

Az MNB 2,5 százalékos növekedési előrejelzésével ellentétben a K&H Alapkezelő inkább két százalékot tart reálisnak. Komoly esélyt látnak arra, hogy jövőre ismét befektetési kategóriába minősítenek vissza bennünket a hitelminősítők.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17565 17445 17680 +0,75% 0 0 3 970 999 660 HUF 2024-06-12 17:10:15
MOL 2866 2850 2884 +0,42% 0 0 1 622 210 736 HUF 2024-06-12 17:05:18
MTELEKOM 1054 1026 1062 +2,93% 0 0 1 124 405 982 HUF 2024-06-12 17:10:35
RICHTER 9240 9235 9385 -0,05% 0 0 2 926 841 890 HUF 2024-06-12 17:07:37
OPUS 419 406 424 0,00% 0 0 319 043 204 HUF 2024-06-12 17:07:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
Befektetési alapok Móra Máté: Nem biztos, hogy örülnünk kell, ha eljön a kamatvágások ideje!
Vég Márton | 2024. június 4. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátével, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A trendi részvények nélkül is lehet jó hozamokat elérni
Csabai Károly | 2024. június 3. 18:56
Kis túlzással állítható, hogy a Hold Alapkezelő tarolt lapunk idei szavazásán, a szakmai szavazatok alapján ugyanis négy első, valamint egy-egy második és harmadik helyet érdemelt ki. Köztük az Év Alapkezelője lett a Hold, illetve a legjobb közép- és kelet-európai részvényalappal is büszkélkedhet. Alapvetően e két cím apropóján beszélgettünk Cser Tamással, a Hold Alapkezelő részvénystratégiáért felelős vezetőjével, partnerével és Orosz Gergővel, a cég szenior portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Egyre kevesebb pénzt hagynak pihenni a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 14:07
Látványosan csökkent az elmúlt egy évben a készpénz és a betétek aránya a háztartások megtakarítási portfóliójában. A befektetési jegyekbe viszont ömlik a pénz, az állampapírok iránti lelkesedés ugyanakkor kissé alábbhagyni látszik.
Befektetési alapok Az idén a rövid lejáratú pénzpiaci eszközök még jól teljesíthetnek
Csabai Károly | 2024. május 30. 18:44
Az egy évvel korábbinál dupla annyi, négy díjat is elhozott a K&H Alapkezelő a befektetési alapkezelők Privátbankár Klasszis 2024-es szavazásán. Három kategóriában második lett, a K&H Válogatott Iram Alapok Alapja rendszeres sorozat viszont a Legjobb Dinamikus Vegyes Alap lett. Ez utóbbi apropóján beszélgettünk Bánhalmi Gábor vezető stratégával.
Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG