Száhel-övezet
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb pácban Franciaország a Száhel-övezetben 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 4. 10:27
A nigeri puccsisták évtizedes katonai megállapodásokat bonatak fel, és ez az egész térségben komoly következményekkel járhat.
Makro / Külgazdaság Súlyos hatalmi vákuum keletkezett a franciák kivonulásával 
Káncz Csaba | 2022. június 29. 15:29
A Száhel-övezet országai számos helyi biztonsági kihívással, politikai zűrzavarral és egyidejűleg zajló puccskísérletek hullámával néznek szembe. Mali Franciaország számos vörös vonalát átlépte, ideértve a fegyveres csoportokkal folytatott tárgyalásokat, a katonai junta hatalom-átvételét, valamint azt, hogy dacolt a polgári uralomhoz való visszatérés ütemtervével. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Sorra veszik át katonák a hatalmat a térségben – a franciák bedobják a törülközőt 
Káncz Csaba | 2022. február 18. 15:37
A Száhel-övezet nagyhatalmi vetélkedés színhelyévé válik, amint Oroszország, Európa, az USA és Kína próbálja kiterjeszteni befolyását a térségben, rátéve a kezüket az ottani arany- és uránkészletekre. Az oroszok most leváltják a franciákat Maliban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Uránért folyik a titkos játszma – sötét fellegek Párizs felett 
Káncz Csaba | 2020. január 13. 09:03
A romló biztonsági helyzet miatt nőnek a francia-ellenes érzelmek Nyugat-Afrikában és egyre gyakrabban törnek ki emiatt tüntetések. Franciaország áramellátásának több, mint 75 százalékát adják a nukleáris erőművek és az urán szállítások nagy részéért Niger felel – amelynek elnöke korábban francia nukleáris cégnél dolgozott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A görög választás árnyékában kezdődik a G20-konferencia 
Privátbankár.hu | 2012. június 17. 11:23
Miközben a világ feszülten figyeli a vasárnapi görög választás fejleményeit, hétfőn már kezdődik Mexikóban a G20 konferencia, ami természetesen elsősorban az európai válsággal foglalkozik. Terítéken lesz ezen kívül a fenntartható fejlődés és elképzelhető az is, hogy vitáznak a résztvevők az IMF-tartalékok feltöltéséről. Rendkívül fontos szerepet kaphatnak a segélyszervezetek, az éhínség visszaszorítása, de nem marad ki a témák közül a szíriai és az iráni konfliktus sem. A fórumnak tízezer résztvevője lesz, ebből háromezer az újságíró.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG