6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az afrikai gyarmati örökségben gyökerező francia-ellenes érzések mostanra Nyugat-ellenes hullámmá szélesedtek. A Száhel-övezet a legjobb példa az éghajlatváltozás határokon átnyúló, egymással összefüggő kockázataira, kihatva a kényszerű lakóhelyváltozásra, az élelmezésbiztonságra, a konfliktusokra és az államok törékenységére. Káncz Csaba jegyzete.

Ahogy Amerika globális rivalizálása Oroszországgal és Kínával egyre fokozódik, egyre nagyobb kihívások elé néz, hogy katonai, diplomáciai és gazdasági befolyását Afrikában érvényesíteni tudja. Amerika növekvő visszavonulása különösen jól látható a Száhel-övezetben - a jelenleg junta által irányított országok földrajzi övében -, amely a világ legkonfliktusosabb régiója.

A Száhel-övezet egyre inkább geopolitikai konfliktusok színhelye is
A Száhel-övezet egyre inkább geopolitikai konfliktusok színhelye is
Fotó: wikipedia

Ez a kiszáradó afrikai terület magában foglalja a dzsihadista konfliktusokat Burkina Fasóban, Maliban és Nigerben; a féktelen banditizmus és a Boko Haram terrorizmus Észak-Nigériában; a Csád-tó környéki dzsihadista tevékenységet; a szudáni polgárháborút; a parázsló etnikai konfliktust Etiópia északi részén; és végül az al-Sabab terrorista csoport garázdálkodását Szomáliában.

Maliban, Burkina Fasóban és Nigerben egymást követő puccsista rezsimek taszították le a gyenge, civil vezetésű kormányokat, dühösen szidalmazva az egykori gyarmatosító hatalom, Franciaország jelenlétét, és Oroszország, valamint Kína felé fordultak támogatásért. A nyugat-afrikai Guineától a keleti Szudánig a Száhel-övezet valamennyi országát ma már katonák irányítják.

Mit tudunk Nigerről?

Az Egyesült Államok az első repülőgépének távozásával megkezdte csapatainak kivonását Nigerből - közölte a két ország védelmi minisztériuma múlt szombaton közös közleményben. A kapcsolatok mélyponton vannak, mivel egy magas szintű amerikai küldöttséget egyszerűen nem fogadtak, miután aggodalmukat fejezték ki Niger állítólagos, Iránnak történő uránszállításról szóló tárgyalásaival kapcsolatban. Május 19-én a Biden-kormányzat bejelentette, hogy legkésőbb szeptember közepéig elhagyja Nigert.

A francia követség Niger fővárosában, Niameyben 2023 szeptemberében
A francia követség Niger fővárosában, Niameyben 2023 szeptemberében
Fotó: AFP

Holott a közelmúltig a nyugati diplomaták úgy tekintettek az országra, mint egyfajta demokratikus bástyára egy olyan régióban, ahol a junták és a radikális iszlamista lázadások egyre nagyobb teret hódítanak. Mára a Niameyben uralkodó katonai rezsim elfordította az elszegényedett országot a Nyugattól.

A nemzet a legkevésbé fejlettek közé tartozik a Földön, magas szegénységi szinttel, valamint az instabilitás és a puccsok hosszú történetével. Összességében azonban kár lenne tagadni, hogy Nyugat-Afrika egy évtizede húzódó instabilitását a NATO líbiai beavatkozása váltotta ki.

Az orosz és kínai kártya

A helyzetet súlyosbítja, hogy a Pentagon azt is bejelentette: az ország hadseregének követelését teljesítve kivonja csapatait Csádból. A Maliban és Nigerben növekvő orosz zsoldos jelenlét mellett most már hiteles jelentések érkeznek arról, hogy orosz személyzet érkezik Csádba, amely korábbi vezetője, Idriss Déby alatt Franciaország szilárd szövetségese volt.

Csád a közelmúltban biztonsági partnerséget kötött az Egyesült Arab Emírségekkel, Törökországgal és Magyarországgal is. Magyarország akár 200 katonát is küldene egy olyan misszióra, amelynek célját sok megfigyelő értetlenül szemléli.

Oroszország az elmúlt pár évben már három francia irányítású országot ragadott el Párizs kezéből: a Közép-afrikai Köztársaságot, Malit és Burkina Fasót. Moszkva 2017 augusztusában írt alá katonai együttműködési megállapodást a Száhel-övezet több országával, köztük Csáddal, Nigerrel és Nigériával. Guinea következett 2018 áprilisában, aztán Burkina Faso 2018 augusztusában és végül Mali 2019 júniusában.

Az Egyesült Államokkal és Franciaországgal ellentétben, amelyek gyakran politikai és erkölcsi feltételekhez kötik katonai segélyeiket, Oroszország a belügyekbe való be nem avatkozás stratégiáját alkalmazza, élelmiszert, biztonságot és fegyvereket biztosít a hatalomhoz és természeti erőforrásokhoz való hozzáférésért cserébe. Hasonlóképpen, Kína, a régió legnagyobb külföldi befektetője, gyors készpénzt és infrastrukturális ígéreteket kínál a jövőbeli nyersanyag-jogokért cserébe - ez csábító ajánlat a hatalom központosítására törekvő instabil rezsimek számára.

Párizs után a teljes Nyugat

Egyre több jel utal arra, hogy az afrikai gyarmati örökségben gyökerező francia-ellenes érzések mostanra Nyugat-ellenes hullámmá alakultak át, ami komoly következményekkel jár Washington számára. A Száhel-övezet új katonai rezsimjei közül néhányan azt gyanítják, hogy az amerikai katonai jelenlét hasonló gyarmatosító és imperialista napirendet követ, amely a szuperhatalom biztonsági és diplomáciai érdekeit helyezi előtérbe a biztonsági és stratégiai ügyekben való nagyobb méltányosságra vonatkozó regionális igények rovására. Nem segít az a felfogás sem, hogy az USA Afrikával kapcsolatos újkori érdeklődése a nagyhatalmi versengés terméke.

Súlyos aggodalmak a terrorizmussal kapcsolatban

A Globális Terrorizmus Index szerint a Száhel-övezet a világ terrorizmusban meghalt embereinek 43 százalékáért felelős - ez több, mint Dél-Ázsia és a MENA-régió (Közel-Kelet és Észak-Afrika) együttvéve. És ez az arány növekszik: 2023-ban 12 ezer embert öltek meg, szemben a 2022-es 9 ezer és a 2021-es 6 ezer emberrel - akik többsége civil volt. Legalább hárommillió ember kényszerül belső menekülésre. Két Száhel-ország - Mali és Burkina Faso - a világ öt, a terrorizmus halálos áldozatai által leginkább sújtott országa között van. A 2023-ban bekövetkezett, 1135 terrorizmus okozta halálesettel Burkina Faso már most több terrorizmus okozta halálesetet jelent évente, mint bármely más ország.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt héten  konkrét eredményeket jelentett be Burkina Fasoban: Moszkva további katonai felszerelést és személyzetet küld Ouagadougou-ba, hogy támogassa az ottani kormányt a terrorizmus elleni küzdelemben. Januárban Burkina Faso volt az első ország, ahol az új orosz „Afrika Légió” katonái partra szálltak. Ez a Wagner-csoportot váltja fel, amely az elmúlt években Oroszország élcsapata volt Afrikában. Burkina Faso, ahol a 2022 óta hatalmon lévő junta egyre inkább tekintélyelvűvé válik, Oroszország egyik legszorosabb szövetségesévé vált Afrikában.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Idegen felségterületet sértett egy orosz repülőgép (frissítve)
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 11:11
Egy orosz repülőgép megsértette a svéd légteret a balti Gotland-szigettől keletre pénteken, és két svéd vadászrepülőgép kísérte ki - közölte a svéd fegyveres erők szóvivője.
Nemzetközi Olaf Scholz: "Putyin békefeltételei komolytalanok"
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:54
Ezt mondta Olfaj Scholz a svájci ukrajnai csúcstalálkozó előtt.
Nemzetközi Gazdasági katasztrófa és véres erőszak felé tart Dél-Afrika?
Bózsó Péter | 2024. június 15. 10:16
A májusi választások után megkezdődtek a kormányalakítási koalíciós tárgyalások a súlyos gazdasági gondokkal küzdő országban. Milyen lehetőségek közül választhat a többségét elvesztő Afrikai Nemzeti Kongresszus?
Nemzetközi Zelenszkij: Putyin békefeltételei abszurdak
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:51
Ma kezdődik Svájcban a kétnapos békecsúcstalálkozó. Összefoglaló a háború 843. napjának reggelén. 
Nemzetközi Katalin hercegnő ma megjelenhet a Buckingham palota erkélyén
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:19
Katalin hercegnő családjával együtt jelen lesz szombaton apósa, III. Károly király hivatalos születésnapi ünnepségén, a Trooping the Colour színpompás ceremóniáján. 
Nemzetközi Putyin ultimátumot adott
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 19:01
Újabb szállítmányokat fog kérni az orosz elnök Phenjanban.
Nemzetközi Orbán Viktor megverné a fritzeket – A hét videója
Izsó Márton – Mester Nándor – Wéber Balázs | 2024. június 14. 18:31
A magyar válogatott részvételével indul a németországi foci-Eb, a magyar meccseken természetesen a miniszterelnök is ott lesz. Orbán Viktor szerint “férfiak vagyunk”, és meg akarjuk verni a “fritzeket” meg a “szoknyás skótokat”. John Swinney skót kormányfő kissé másra tette a hangsúlyt. Vajon magángépen megy-e a kormányfő? Találkozik-e Olaf Scholzcal? Mennyit kapnak a fiúk fejenként? És miért Adidas a mezünk, nem pedig Turul? Erről is beszél a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Wéber Balázs újságíró.              
Nemzetközi A Földközi-tenger keleti medencéjében jelentősen emelkedett az illegális bevándorlás
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:49
Kijött a Frontex friss összesítése.
Nemzetközi Nagyobb NATO-koordináció lesz az ukrajnai segélyek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:37
A szövetséges országok megállapodtak, hogy tervet készítenek, amely meghatározza, hogy a NATO miként fogja irányítani az Ukrajnának nyújtott biztonsági segítség és katonai kiképzés (NSATU) koordinálását, ez lehetővé teszi, hogy a júliusi washingtoni csúcson a tagállamok vezetői elindítsák ezt a programot - jelentette be Jens Stoltenberg pénteken Brüsszelben.
Nemzetközi Magyar Péter a Halászbástyán tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:40
Az európai parlamenti választások utáni együttműködésről volt szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG