<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete

Az Egyesült Államok vezette iraki invázió 2003. március 19-ről 20-ra virradó éjszaka kezdődött. Az amerikai fegyveres erők mellett Nagy-Britanniából, Ausztráliából és Lengyelországból is részt vettek egységek. A támadás az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül történt, így a nemzetközi jog megsértésével. A hivatalos indoklás, hogy Irak tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, fiktívnek bizonyult.

A Sivatagi Vihar során megsemmisített iraki MiG-29-es. Esélyük sem volt ezeknek a gépeknek az amerikaiak ellen, akik még szolgálatba állításuk előtt mindent tudtak róluk. Fotó: Wikimedia
A Sivatagi Vihar során megsemmisített iraki MiG-29-es. Esélyük sem volt ezeknek a gépeknek az amerikaiak ellen, akik még szolgálatba állításuk előtt mindent tudtak róluk. Fotó: Wikimedia

A Fehér Ház az előkészületek során mellőzte a komoly kritikusokat. A közel-keleti ügyekért felelős volt külügyminiszter-helyettes – egyben a CIA jelenlegi igazgatója -, William J. Burns írt egy mára legendássá vált feljegyzést, amelyben felvázolja a háború kockázatait, de ezt figyelmen kívül hagyták.

Akkoriban George W. Bush elnök kormánya "demokratikus dominóeffektusról" beszélt, amely szerint az iraki kormány megdöntését más közel- és közel-keleti kormányok bukása követné, különösen Szíriában és Iránban. Az „első arab demokrácia” Irakban „nagyon nagy árnyékot vetne az arab világra” – jelentette ki annak idején a neokonzervatívok egyik vezető héjája, Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes.

Az energiahordozók iránti érdeklődés is központi szerepet játszott. Włodzimierz Cimoszewicz akkori lengyel külügyminiszter például 2003. júliusában megerősítette, hogy Varsó "soha nem titkolta vágyát" a "lengyel olajtársaságok nyersanyagforrásokhoz való hozzáférése" iránt – valójában ez a "végső célunk".

A végeredmény: egy bukott állam, iraki civilek százezreinek halála, több, mint ezermilliárd dollár elpárolgása, jelentős visszalépés az al-Kaida elleni háborúban, Irán regionális hatalmának megerősödése, egyben helyrehozhatatlan károk Amerika globális tekintélyében.

A francia befolyás

A Nyugat Líbia elleni háborúja tizenkét éve kezdődött március 19-én, a francia légierő támadásaival, amely hamarosan NATO-háborúvá szélesedett ki. A katonai beavatkozás motivációjával kapcsolatban francia hírszerző tisztek később megerősítették egy brit parlamenti bizottságnak, hogy Párizs valódi célja "Franciaország észak-afrikai befolyásának növelése", a líbiai olajtermeléshez való nagyobb hozzáférés és a francia fegyveres erők hatékonyságának bemutatása volt.

A támadók a polgári lakosság védelmét szolgáló ENSZ-mandátummal visszaéltek a kormány megbuktatása érdekében - azaz megszegték azt. Csak 2011-ben a háborúban elhunyt civilek számát az Airwars nevű brit szervezet legalább 1140-re, sőt akár 3400-ra becsülte.

A háború nagyrészt elpusztította Líbiát nemcsak anyagilag, hanem társadalmilag is. A különböző milíciák közötti harcok többször is polgárháborúvá fajultak. Tizenkét évvel a NATO-háború után az ország még mindig magatehetetlen.

Szerbia bombázása

24 évvel ezelőtt ezen a napon a NATO megtámadta Jugoszláviát – szintén az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül, és így megsértve a nemzetközi jogot. A háborút hivatalosan azzal indokolták, hogy Koszovóban etnikai tisztogatás fenyeget.

Valóban, Koszovóból közel 850 ezer ember menekült el. A nemzetközi jogvédők szerint a támadások előtt szervezett etnikai tisztogatás zajlott a térségben. Szerb félkatonai alakulatok űzték el, vagy ölték meg az albán lakosságot.

A NATO bombázását világszerte ellentüntetések követték, míg sokan a nemzetközi jogok és a Genfi Egyezmények megsértésével vádolták a szervezetet.

Május hetedikén állítólag véletlenül lebombázták a belgrádi kínai nagykövetséget, három újságíró halálát okozva. A NATO navigációs problémákkal magyarázta az esetet. Peking szerint provokáció történt. Március 27-n a szerb légvédelemnél szolgáló, vajdasági Dani Zoltán lelőtt egy F-117 Lopakodót. A háborúban valószínűleg ez volt a szerb hadsereg legnagyobb eredménye.

A támadások után az ENSZ felügyelte Koszóvót, ahonnan a jugoszláv csapatok kivonultak. Milosevics jugoszláv elnök egy évvel később bukott meg, és a hágai nemzetközi bíróság elé állították.

Február 17-én volt 15 éve, hogy Koszovó kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, amely a mai napig nem ismeri el Koszovó államiságát. Oroszország, Kína és az Európai Unió öt országa – Spanyolország, Szlovákia, Ciprus, Románia és Görögország – sem, amely mindeddig feltartóztatta az 1,9 millió lakosú kis ország EU-tagsága felé vezető utat. Az ENSz tagállamainak valamivel több, mint fele elismeri Koszovót független államként.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG