<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben a világ feszülten figyeli a vasárnapi görög választás fejleményeit, hétfőn már kezdődik Mexikóban a G20 konferencia, ami természetesen elsősorban az európai válsággal foglalkozik. Terítéken lesz ezen kívül a fenntartható fejlődés és elképzelhető az is, hogy vitáznak a résztvevők az IMF-tartalékok feltöltéséről. Rendkívül fontos szerepet kaphatnak a segélyszervezetek, az éhínség visszaszorítása, de nem marad ki a témák közül a szíriai és az iráni konfliktus sem. A fórumnak tízezer résztvevője lesz, ebből háromezer az újságíró.

Az Egyesült Államok a globális növekedés elősegítését szeretné a kétnapos G20-tanácskozás fő témájának Mexikóban - közölte az Obama-kormányzat illetékese. Az amerikai elnök tanácsadója szerint a világgazdaság növekedése és a krízis megállítása most a legfontosabb kérdés, ezen belül is az európai válság megoldására kell koncentrálni elsősorban. Barack Obama hétfőn utazik a mexikói Los Cabosba, ahol kedden találkozik a világ 20 legbefolyásosabb országának a vezetőivel, köztük olyan feltörekvő országokéival, mint Brazília, Dél-Korea és India. A találkozó fókuszában az európai válság lehetséges megoldásai lesznek. Az amerikai álláspont szerint a növekedés elősegítését kell a középpontba állítani és kevésbé a megszorításokat. Várhatóan részletesen tárgyalnak a szír és iráni konfliktusokról is. A találkozót különösen izgalmassá teheti a vasárnapi görög választás kimenetele, aminek eredményét nem biztos, hogy a következő napokban egyértelműen lehet tudni. A MarketWatch által megszólaltatott elemző szerint ha még napokig nincs eredmény, illetve ismét patthelyzet alakul ki a választás nyomán, az éppen olyan rossz hatással lesz a piacokra, mintha az eurót ellenző pártok kerülnének kormányra.

Az áprilisban az IMF és a Világbank közös konferenciáján a gazdasági válság megfékezéséhez szükséges alapba felajánlott 430 milliárd dollárnál többet szeretne látni a G20-csoport hamarosan kezdődő mexikói tanácskozásán a házigazda ország elnöke. Felipe Calderón szerint az IMF-tartalékok feltöltése kulcsfontosságú a hétfőn Los Cabosban kezdődő csúcstalálkozó sikerében, de nem számít arra, hogy az Egyesült Államok részt venne egy ilyen jellegű feltőkésítésben. A mexikói politikus szerint a válság megfékezésére "tűzfalat" kell kiépíteni. Ehhez azonban a Nemzetközi Valutaalapnak több pénzre van szüksége a tagországoktól, mint az áprilisban jelzett 430 milliárd dollár (341 milliárd euró). Calderón szerint az IMF-tartalékok feltöltése kulcsfontosságú a hétfőn Los Cabosban kezdődő csúcstalálkozó sikerében. Mindazonáltal nem számít arra, hogy az Egyesült Államok részt venne egy ilyen jellegű feltőkésítésben. "Azt várom, hogy nagyon fontos megállapodás születik az IMF-ről. Ez sok szempontból is jelentős lesz, elsősorban azért, mert lehetséges, hogy ez lesz a tőkésítésről szóló legjelentősebb egyezség. Másodsorban pedig azért, mert ez lesz az első alkalom, hogy mindez az Egyesült Államok nélkül zajlik. Ebben az ügyben az amerikai vezető szerep nem volt szükséges" - jelentette ki.

A Los Cabos-i tanácskozásra tízezer résztvevőt várnak, ebből háromezer újságíró. Az európai adósságválság leküzdése mellett a G20-csoportnak a szegénység és az éhezés elleni küzdelemről sem szabad megfeledkeznie a hétfőn a mexikói Los Cabosban kezdődő csúcstalálkozóján - szólított fel a világ legnagyobb segélyszervezetei közül néhány. Az Oxfam, az Actionaid, a World Vision vagy épp a One sürgette, hogy a világ legfejlettebb ipari országait és a vezető fejlődő országokat, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 határozottan szálljon szembe az élelmezési válsággal és az élelmiszerrel folytatott spekulációval, alakítson ki innovatív finanszírozást az éghajlat védelmére és az éhínség visszaszorítására és invesztáljon többet a kistermelőkön alapuló mezőgazdaságba. A G20-csúcs házigazdája, Felipe Calderón mexikói elnök helyi idő szerint szombaton fogadta a segélyszervezetek képviselőit Los Cabosban, ahol hétfőtől az állam- és kormányfők tanácskoznak két napon át. A politikus hangsúlyozta, fontos számára, hogy a csúcstalálkozó ne csak az európai pénzügyi válságról szóljon, hanem az élelmezés biztonságáról és a fair pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésről is.

Ez volt az első alkalom, hogy a G20-csoport éppen aktuális tanácskozásának otthont adó ország vezetője bevonta az előkészítő tárgyalásokba a segély- és fejlesztési szervezeteket. Mexikó már korábban leszögezte: az élelmezés biztonsága a tanácskozás egyik súlypontját képezi, ugyanis a világ legszegényebbjeinek több mint fele a G20-csoporthoz tartozó országokban él. A tömörülésnek az ipari országok - Németország, az Egyesült Államok vagy épp Japán - mellett tagja India, Kína és Brazília is. "Az euróövezeti válság mindenre árnyékot vet" - mondta az Oxfam egyik képviselője Los Cabosban. "Az európai országoknak mindig újabb mentőcsomagot nyújtanak, de lesz vajon a világ legszegényebb országainak is?" - vetette fel a World Vision. "Alapvető a megfelelő élelmezéshez való jog, de ezt évtizedek óta lábbal tiporják" - mondta a szervezet egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a Földön egymilliárd ember marad éhen minden nap.

A segélyszervezetek szerint az európai adósságválság a fejlődő országokra nézve is súlyos következményekkel jár. A szegény országok az emelkedő élelmiszerköltségek és a csökkenő támogatások nélkül is szenvednek. Az élelmiszerárak kontrollálatlan ingadozása több milliárd emberre jelent komoly veszélyt. A G20-csoportnak azonban nem sikerült az áremelkedés legfontosabb okaira - a biobenzin iránti keresletre, a pénzügyi spekulációkra és az éghajlatváltozásra - választ adni - vélekednek a fejlesztési szervezetek, amelyek heves bírálatokat fogalmaztak meg amiatt is, hogy a G20 válasza késlekedik olyan akut válságokra, mint a nyugat-afrikai éhínség, amely jelenleg 18 millió embert fenyeget. A Száhel-övezetben 850 millió dollár azonnali segélyre lenne szükség.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
Makro / Külgazdaság Késik a kormányalakítás Izraelben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 10:12
Benjámin Netanjahu kifut az időből, ezért hosszabbítást kért Jichák Hercogtól.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG