<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Száhel-övezet nagyhatalmi vetélkedés színhelyévé válik, amint Oroszország, Európa, az USA és Kína próbálja kiterjeszteni befolyását a térségben, rátéve a kezüket az ottani arany- és uránkészletekre. Az oroszok most leváltják a franciákat Maliban. Káncz Csaba jegyzete

Az eszkalálódó társadalmi és politikai feszültségek hatására Nyugat-Afrika sorozatban éli át a katonai puccsokat. Csupán az elmúlt másfél évben katonák vették át a hatalmat Burkina Faso-ban, Guinea-ban és Csádban. Ugyanezen időszak alatt Mali két puccsot élt át, Niger és Guinea-Bissau pedig alig kerülte el a katonai hatalomátvételt.

Tavaly több puccs történt a kontinensen, mint előtte öt éven keresztül összesen. Afrika számos katonai hatalomátvételen esett át, mióta 1960-as évektől megszabadultak a gyarmatosítóiktól.  De az utóbbi két évtizedben a puccsok száma folyamatosan csökkent – egészen mostanáig.

Milyen okok vezettek ide?

A közelmúltban lezajlott puccsok körülményei különböznek, de specifikus okok rendszeresen hozzájárultak olyan politikai környezet kialakulásához, amelyek aztán elősegítették a katonai hatalomátvételeket.

A gyenge demokratikus kormányok nem tudták megfelelően demonstrálni a polgáraiknak, hogy képesek lennének biztonságot és elvárható szintű szolgáltatásokat biztosítani. Burkina Faso-ban és Maliban a népesség félelemben élt az egyre erőszakosabb felkelés árnya alatt, amely ezreket ölt meg és milliókat tett földönfutóvá a Száhel-övezetben. Mindeközben a kormányaik képtelenek voltak ezt az ellenőrzésük alá vonni. 

Burkina Faso-ban ezreket öltek meg és milliókat tettek földönfutóvá a felkelések. Fotó: depositphotosBurkina Faso-ban ezreket öltek meg és milliókat tettek földönfutóvá a felkelések. Fotó: depositphotos

A katonák által vezetett kormányzatok nem jelentenek megoldást a bizonytalanságra, de a népesség egyre elfogadóbbá vált azirányba, hogy az erős vezetők és a fegyveres hatalom meg tudja óvni őket. Bizonyos értelemben a nemzetközi segítségnyújtás is ezt a hozzáállást alkalmazta. 

A nemzetközi partnerek az erőszak megugrására katonai megoldásokkal reagáltak a demokratikus intézmények kárára. Franciaország 2014 óta vezette a térségben ezeket a terrorizmus elleni műveleteket, de az Egyesült Államok és több állam – így hazánk is – bekapcsolódott. 

Érdemes egy pillantást vetni a tábornok hátterére. 2008 óta az Egyesült Államokban végzett főtisztek legalább kilenc puccsot kíséreltek meg szerte Nyugat-Afrikában, amelyek közül nyolc sikeres volt. Több, az USA-ban kiképzést kapott katonai alakulat sértette meg súlyosan az emberi jogokat. 

A Száhel bányái

A terrorizmus leküzdésére ez akár megfelelő válasz is lehet. A Száhelben elharapózó erőszakot olyan sérelmek fűtik, amelyek már az Iszlám Állam és az Al-Kaida megjelenése előtt a felkelések megerősödéséhez vezettek. Ha a kormányzatok nem tudják kezelni a növekvő egyenlőtlenségeket, az etnikai konfliktusokat, a szűkös erőforrásokért kitörő küzdelmet, akkor a terrorellenes kampányoknak önmagában nincsen sok értelmük. 

A Száhel-övezet azonban egyre inkább nagyhatalmi vetélkedés színhelyévé is válik, amint Európa, az USA, Kína, Oroszország, sőt még India is próbálja kiterjeszteni a befolyását a térségben, rátéve a kezét az ottani arany- és uránkészletekre (Mali például a világ negyedik legnagyobb aranytermelője). Párizs és Berlin emellett próbálja megakadályozni a migránsok és menekültek továbbhaladását a Mediterráneum felé és ezért gyűjtőtáborokat állítanak fel. Az ENSZ becslése szerint csupán Maliban és a környező országokban negyedmillió migráns rekedt, közülük mintegy 10 ezer nőt folyamatosan kihasználnak, gyakran prostituáltként.

Sok helyi gyanúja szerint a franciák a ’G5 Száhel’ (Burkina Faso, Mali, Mauritánia, Niger és Csád) szövetség támogatása mögé rejtik a nemzeti hatalmi érdekeik érvényesítését. Franciaország áramellátásának több mint 75 százalékát adják a nukleáris erőművek és az uránszállítások nagy részéért Niger felel. A francia Framatome (korábban Areva) cég 87 százalékban állami tulajdonban van és ez a vállalat Niger négy legnagyobb uránbányájából háromnak a többségi tulajdonosa.

Oroszok váltják a franciákat Maliban

A múlt hónapban Oroszország és Kína megakadályozta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) szankciós tervezetét, miután Mali katonai vezetői bejelentették: a következő öt évben tartanak szabad általános választásokat. Mali katonai vezetői aztán január végén kiutasították a francia nagykövetet.

Így aztán nem véletlen, hogy tegnap Macron elnök bejelentette: Franciaország, európai szövetségeseivel együtt, befejezi a katonai műveleteit Maliban, négy-hat hónapon belül kivonja katonáit az afrikai országból, és a terrorellenes missziójának fókuszpontját Maliból Nigerbe helyezi át.

Franciaország 4300 katonát állomásoztat a Száhel-övezetben, hogy támogassa az ottani hatóságok iszlamista terrorizmus ellen folytatott küzdelmét. A Barkhane-hadműveletben 2500 francia katona vesz részt, illetve szintén Párizs vezetésével működik a Takuba elnevezésű terrorellenes művelet is, amelyhez több más európai ország is csatlakozott.  

Párizs frusztrációját fokozza, hogy az orosz Wagner Csoport zsoldosai tavaly december közepe óta érkeznek Maliba. Az oroszok kivételes státuszt élveznek, nem estek át a szokásos határellenőrzésen a bamakói repülőtéren, így azonosítani sem könnyű őket. Az Európai Unió Tanácsa két hónapja szankciókat fogadott el a Wagner Csoporttal, illetve a vele kapcsolatban álló 8 személlyel és 3 vállalattal szemben az Ukrajnában és több afrikai országban végrehajtott „destabilizáló” akcióikért. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG