<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Airbnb olyan a szállásadóknak, mint az Uber a taxisoknak: a nagyobb hotelek forgalmát is veszélyezteti a jóval alacsonyabb áraival.
Már a hoteleket fenyegeti a közösségi szállásadó.

 

Míg a hazai kereskedelmi szálláshelyek átlagosan 10 százalék feletti forgalomnövekedést értek el tavaly, a hostelek és az alacsony kategóriájú hotelek alig 4,7 százalékos bővülést produkáltak, köszönhetően a magánszállásokat közvetítő közösségi oldalak elszívó erejének. A csökkenő növekedési folyamat hamarosan eléri a budapesti turizmus gerincét adó business hoteleket is.

Bár a turizmusra ösztönzően hathat a magánlakások megjelenése a szálláskínálatban, általuk a nem frekventált lakóövezetekben is megerősödhet a turisták jelenléte; a megnövekedett forgalom pedig megkeserítheti a szomszédok életét – hívja fel a figyelmet Karakasné Morvay Klára, a Budapesti Gazdasági Főiskola adjunktusa.

Az Airbnb letarol mindent

Mára több mint 4500, főként budapesti szálláshelyet kínál az egyik legnagyobb közösségi közvetítő oldal, az Airbnb. Az egyelőre inkább a fiatalok körében kedvelt megosztóoldalra feltöltött magánlakások elsősorban a hostelektől és az alacsony besorolású hotelektől csábítják el a vendégeket.

„Tavaly a kereskedelmi szálláshelyek majd minden típusa – a 3-5 csillagos szállodák, panziók, üdülőházak – erőteljes, tíz százalékot meghaladó vendégforgalom-növekedést mutatott, kivéve a hosteleket is magába foglaló közösségi szálláshelytípusokat, amelyek esetében ez az arány csak 4,7 százalékos” – hívja fel a figyelmet Karakasné Morvay Klára, a BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának adjunktusa.

Ugyanakkor, ha a nemzetközi trendeknek megfelelően bővül a megosztásos szállásfoglalók köre, hamarosan a budapesti szállodaipar gerincét adó business hoteleket is eléri a változás. „Korábban a turisztikai szakemberek azt feltételezték, hogy az üzleti turizmust nem érinti majd az Airbnb megjelenése, hiszen az üzletemberek körében erősebb a magas minőségű hotelek és szolgáltatások iránti igény.

Ma már nemzetközi szinten – és kismértékben már Budapesten is – látszik, hogy a magánlakások olyasmit is képesek kínálni, amivel a hotelek nem versenyezhetnek: az otthonosság hangulatát. Nincs mosoda, de van mosógép, nincs szobaszerviz, de van felszerelt konyha és kényelmes, emberi élettér” – emeli ki a BGF adjunktusa.

Egészében véve jó lehet

Bár a hagyományos szálláshelyek egy részét hátrányosan érintheti a közösségi megosztás erősödése, a teljes turisztikai szegmens számára pozitív hatással lehet.

A magánlakások bevonása az iparágba szálláshely-növekedést eredményez, valamint általa olyan területeken is fellendülhet a turizmus, ahol nincsenek kiépített szálláshelyek. A turisztikai költések többletjövedelemhez juttathatják a lakosságot és a helyi szolgáltatókat. Ugyanakkor a turisták erőteljesebben lehetnek jelen a nem frekventált lakóövezetekben is, ami viszont felboríthatja az ott lakók nyugalmát. Mindez szélsőséges esetben az ingatlanpiacra is kihathat, amennyiben a megnövekedett forgalom és egyéb problémák miatt csökkenni kezdenek a lakásárak az érintett környéken – teszi hozzá Karakasné Morvay Klára.

Ők sem fizetnek adót

A közösségi megosztáson alapuló szálláshely-közvetítéssel szemben a szállodatulajdonosok által leginkább hangoztatott érv, hogy jelentős versenyhátrányba kerülnek a magánlakások tulajdonosaival szemben.

Egy-egy hagyományos regisztrált szálláshely után az üzemeltető befizeti az adókat (az idegenforgalmi adót, az áfát, a bérjárulékokat, az iparűzési és még számos további adót), áldoz a minőségbiztosításra, a munkavédelemre, betartja a higiénés előírásokat, és a pénztárgépekben megjelenik a bevétele. Mindezek a költségek a közösségi szállásadóknál nem jelentkeznek, így alacsonyan tudják tartani az áraikat” – hívja fel a figyelmet a BGF adjunktusa, hozzátéve, hogy a megosztóoldalra feltöltött szálláshelyeket az önkormányzatok felé a tulajdonosoknak be kellene jelenteniük, és a befolyt összeg után az adóíven az „egyéb” szálláshely kategóriájának megfelelő szabályozás szerint kellene adózniuk.

Ennek ellenére a magán szálláskínálók 70-80 százaléka – elsősorban az ismeretek hiánya miatt – feketén, engedélyek nélkül működik. „A NAV jelenleg még nem vizsgálja ezeket a szállásadókat, próbafoglalásokra még nem került sor, de várhatóan, ahogy a közösségi személyszállításra specializálódott UBER, úgy az Airbnb esetében is elindulnak majd az adóellenőrzések” – mutat rá Karakasné Morvay Klára.

Ingatlan A lengyelek már túl vannak a lakáspiac mélypontján
Mester Nándor | 2023. január 31. 17:41
A külföldi beruházók, köztük a magyarok örülnek ennek a legjobban.
Ingatlan Lakáspiac: tízből kilenc hirdető csökkenti az árat
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 11:47
De a többség kivár, nagy a bizonytalanság.
Ingatlan Újabb ingatlanos adásvétel a NER soraiban
Mester Nándor | 2023. január 31. 10:16
Turisztikai portfóliójának utolsó elemét is értékesítette az Appeninn Nyrt.
Ingatlan Olcsóbbá váltak a lakáspiac slágerei
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 10:11
A jövőben könnyebb lesz meghirdetni a panellakásokat, ugyanis digitalizálják a budapesti panelek alaprajzait, amik egy kattintással a hirdetéshez kapcsolhatók. A házgyári lakások az elmúlt években reneszánszukat élik, szeptember óta pedig jelentősen nőtt a kínálatuk. Budapesten tavaly szeptemberhez képest közel 7 százalékkal több eladó panellakás található. Az átlagos négyzetméteráruk ezzel párhuzamosan több mint 1 százalékkal 782 ezer forintra csökkent. A vármegyeszékhelyeken a panelek kínálata 15 százalékkal nőtt, az áruk pedig lényegében stagnált.
Ingatlan Tovább nőttek a raktárhegyek Magyarországon
Mester Nándor | 2023. január 29. 15:03
Tavaly jóval több mint negyedmillió négyzetméterrel bővült a spekulatív állomány.
Ingatlan Nem döntik le trónjáról a királyt az ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. január 26. 19:01
Mindenki szeretné lefaragni a költségeit és optimalizálni az ingatlanvagyon mindennapi használatát. Milliárdokat érő eszközt, az adatot kapták a kezükbe ehhez az épületeket üzemeltetők és egyre többen élnek vele. Olyan királyság ez, amit senki sem akar megdönteni.
Ingatlan Új sorozatot indítunk: Mennyit ér az ingatlanom?
Mester Nándor | 2023. január 25. 19:24
Nagyon megéri minden héten követni az összeállításunkat.
Ingatlan Előrejelzés tavaszra: folytatódik az áresés a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 18:38
De nem minden körzetben és nem minden lakástípusnál.
Ingatlan Behúzta a vészféket az új budapesti lakások piaca
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 12:59
Az új építésű lakások értékesítése 30 százalékot zuhant.
Ingatlan Belendült a falusi csokos ingatlanok piaca
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 11:15
A fővároson kívüli lakáspiac 19 százalékát a falusi csokos ingatlanok tették ki, ezek átlagosan 26 millió forintba kerültek. Veszprém, Somogy és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegyében pedig a legalacsonyabb a négyzetméterár.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG