Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Gyorsan szaporodnak az újépítésű lakóingatlan-projektek az országban. Ha az érdeklődők most körülnéznek, akkor rengeteg lehetőség közül választhatnak. Nem mindegy azonban, hogy melyikben vásárolnak lakást. De milyen szempontok alapján dönthetünk arról, hogy melyik ingatlan az igazán jó befektetés?

Aki most újépítésű lakást készül vásárolni, nyilván szeretne megfontoltan dönteni. Ezt támasztják alá a Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítőinek szavai is.

Véleményük szerint az érdeklődők most sokkal komolyabban megvizsgálják az egyes projekteket és a bennük épülő lakásokat, mint tették egykor, még az újépítésű piac előző felfutása idején.

Mit kell mérlegelni újépítésű lakás vásárlásánál?

A kérdés, ami újépítésű lakás vásárlásakor alapvetően felmerül az emberekben, hogy hol tudnak olyan ingatlant venni, mely hosszú távon is értékálló befektetést kínál számukra, tehát amivel nem buknak nagyot a későbbiekben. Amellett persze, hogy vagy megfelelő lehetőséget biztosít az ingatlan gazdasági hasznosítására, azaz alapvetően a lakáskiadásra, vagy pedig biztosítja az igényeiknek megfelelő életvitel lehetőségét.

A döntés nem könnyű, hiszen az utóbbi egy évben megszaporodtak a projektek Budapesten, de más vidéki városokban is. Komoly gondban van tehát az, aki ennyi beruházást látva szeretne megfontolt döntést hozni. A lehetőségek száma óriásira nőtt, ugyanakkor ezzel együtt a kockázat is. Hogyan válasszunk tehát közülük?

A legfontosabb: a környezet

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője szerint az egyik legfontosabb szempont újépítésű ingatlan vásárlásánál a lokáció, azaz a helyszín. Természetesen az eltérő élethelyzetek sok egyedi szempontot teremtenek, vannak azonban olyan objektív tényezők, melyeket figyelembe lehet venni a választásnál. Így például azt, hogy az ingatlant körülvevő területeknél milyen értékváltozásra számíthatunk. Ez ugyanis alapvetően meghatározza a megvásárolt ingatlan jövőbeni értékét.

Érdemes fontolóra venni, hogy egy terület a fejlődés mely szakaszában jár. Hiszen lehet, hogy a fejlesztés sok ígéretet tartogat, azonban az is előfordulhat, hogy kockázatot is, valamint egy ideig jelentős kényelmetlenségeket az ott lakók számára. Azt is át kell gondolni, hogy a vásárlásnál az ingatlan jelenértékét kell-e megfizetni, vagy egy jövőbeni, lehetséges árszintet kér a lakásokért a beruházó.

Nem árt óvatosnak lenni az olyan projektekkel, melyeket a fejlődés hanyatló szakaszában lévő régióba, illetve külvárosi helyszínre terveznek - hívta fel a figyelmet Balla Ákos. Habár ezek között is találhatók sikeres beruházások, azonban a szigetszerűen elhelyezkedő újépítésű ingatlanok értékállóságát a környezet romlása, pusztulása nagymértékben csökkentheti.

Közép és hosszú távon tehát a legbiztosabb befektetésnek a rendezett, de még további fejlesztési potenciállal bíró környezetben található, előrehaladott kivitelezési stádiumban lévő ingatlanok számítanak. Balla Ákos szerint erre jó példa lehet a Mercedes beruházásainak és a kormány figyelmének köszönhetően kivételes ütemben fejlődő Kecskeméten belül az Arborétum lakópark, ahol több mint 700 új lakás tervezett építésére kerülhet sor.

Ez a lakópark egy több éve belakott lakóövezetben található, ahol már a harmadik fejlesztési ütem zajlik. Mivel futó projektről van szó, így könnyen meg lehet ítélni, hogy a korábban átadott lakások mennyire tartják értéküket, milyen magas a lakások minősége és milyen életminőséget kínálnak az ott lakóknak, vagy hogy felmerültek-e problémák a használat első néhány éve során.

Ha egy ilyen projekt mellett döntünk, azzal elkerülhetők azok a tipikus problémák vagy tervezhetetlen lakásfenntartási költségek, melyekre a vásárlásnál talán nem is gondolunk, mégis meghatározzák az ingatlan későbbi eladhatóságát.

Mérlegeljünk minden egyes beruházást!

Korábban már említettük, hogy egyes projektekben az ingatlanok árazásánál elsősorban a jövő ígéretét veszi figyelembe a beruházó, miközben a jelen nem igazolja vissza az ingatlanhoz társított értéket. Ez egy olyan kockázat a lakásvásárló számára, melyet csak nagyon körültekintően vállalhat. Az induló vagy éppen indulás előtt álló fejlesztések befejezésükig jelentős kockázatot rejthetek magukban. Egy megakadt vagy akár csak elhúzódó kivitelezés esetén a megvásárolt lakás piac által beárazott jelenértéke alacsonyabb lehet a vásárlásra fordított összegnél.

Meg kell tehát vizsgálni minden beruházásnál, hogy az milyen eséllyel indul és készül el. Ehhez ki kell értékelni a projekt állapotát, melynek során nem csak a megálmodott jövőt vesszük figyelembe, hanem az oda vezető út realitását is. Balla Ákos szerint a jelenleg beharangozott nagyobb budapesti társasházépítési projektek ötven százaléka esetében mutatkozik reális esély arra, hogy nem csak meghirdetik vagy elkezdik, hanem be is fejezik majd azokat abban az ütemben, ahogyan ez ma a hirdetésekben szerepel.

Az árak kapcsán érdemes körülnézni a piacon, sőt akár távolabbra tekinteni egy adott városrésznél. Fontos figyelembe venni az ár/érték arányt minden fejlesztésnél, hiszen bár két projekt esetén lehetnek az árak hasonlók, de mégis eltérőek a környezeti adottságok, a műszaki tartalom vagy a projekt állapota.

Mindenképpen vizsgáljuk meg, hogy milyen későbbi költségekre számíthatunk, hogy még a vásárlás előtt tudjunk kalkulálni velük. Próbáljuk végiggondolni a későbbi eladhatóságát a lakásnak: közép és hosszú távon is várhatóan forgalomképes marad-e? Ökölszabály, hogy ott érdemes vásárolni, ahol egyébként is sokan szeretnének lakást venni, és olyan helyszíneket célozzunk meg, amelyek korábban már bizonyítottak. A kockázat ezeknél a legkisebb.

Bár az elhamarkodott döntés hibáját mindenképpen érdemes elkerülni új lakás vásárlásakor, igyekezzünk nem lemaradni egy-egy jónak tűnő vételről. Hiszen a jó projektekre lecsapnak a gyorsabban döntő befektetők, így mi már csak a gyengébb adottságú maradékból válogathatunk, ami ugyancsak problémát okozhat a későbbi értékállóságot tekintve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Friss
hírlevél