6p
Némi megnyugvás érzékelhető a belvárosi ingatlanpiacon a tavalyi őrület után. Az árak stabilizálódtak, de sok tulajdonos nincs tisztában a realitásokkal. A befektetők jelenléte továbbra is meghatározó, a bérleti piacot pedig változatlanul az óriási hiány jellemzi. A Balla Ingatlanirodák most az V., VI. és VII. kerületi ingatlanpiacon nézett körül, ha a belvárosba költöznél, erre készülj.

Megnyugvás érezhető a belvárosi ingatlanpiacon az idei év első felében, ami azt jelenti, hogy a kereslet némileg visszaesett a tavalyi őrülethez képest - mondta Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Sok a túlárazott ingatlan

A kínálatra leginkább a túlárazott ingatlanok nagy száma a jellemző: sok ingatlantulajdonos ugyanis a pörgő piacot látva úgy gondolta, hogy most megpróbál túladni a lakásán, mégpedig megdöbbentően magas áron. Lassan azonban ők is kezdik belátni, hogy ez így nem fog menni.

Az árakat tekintve összességében stagnálásról lehet beszélni, ami azt jelenti, hogy az árak megrekedtek egy viszonylag magas szinten, maradt az erős kereslet, de messze nem olyan turbulens a piac, mint a tavalyi évben volt. Ugyanakkor a mostani ingatlanpiacot is alapvetően a kereslet túlsúlya határozza meg.

A befektetők a kis lakásokat keresik

Jelenleg főként azokat az ingatlanokat keresik az érdeklődők a belvárosban, melyeket rövid távú bérbeadásban tudnak hasznosítani. Erős a jelenléte a piacon annak a befektetői rétegnek, mely megpróbál a felkapott belvárosi lokációkban vásárolni, ami alapvetően a VII. kerületi bulinegyedet és környékét jelenti.

A befektetők főként a kis lakásokat, a garzonlakásokat keresik, melyeket könnyen ki tudnak adni turistáknak. Emellett a nagyon nagy méretű lakásokat is megveszik, de csak akkor ha mélyen ár alatt találnak ajánlatokat. Ezekben a lakásokban négy-öt szobát átalakítanak hálószobákká, így próbálva kihasználni a méretben rejlő lehetőségeket.

Szűkös a kínálat a bérlakáspiacon

A bérlakások piacán nem történt változás, jelentős az igény a kiadó ingatlanokra, miközben nagyon alacsony a hosszú távú bérbeadásban kínált lakások száma. Akik az elmúlt években még hosszú távra adták ki lakásaikat, áttértek a rövid távú lakáskiadásra, így ezek az ingatlanok eltűntek a bérlakás-piacról. Van tehát egy óriási hiány, vagyis a kereslet többszöröse jelenleg a kínálatnak – mondta a szakértő.

Várakozásai szerint a helyzet az elkövetkező hónapokban csak romlani fog, hiszen a felsőoktatási tanulmányaikat ősszel elkezdő diákok a nyári hónapokban akarnak majd lakásokat kivenni. Ez pedig tovább emeli az egyébként is magas bérleti díjakat.

Pedig jelenleg majdhogynem annyit kér el egy belvárosi lakás tulajdonosa az ingatlanáért, amennyit akar. Ez számszerűen azt jelenti, hogy még egy kis garzonlakást sem lehet kibérelni havi 100 ezer forint alatt. Általános jelenség, hogy összeállnak az egyetemisták, és kivesznek egy nagy, 120 négyzetméteres, lerobbant lakást, hogy így próbálják mérsékelni a költségeiket. Egy ilyen megoldás persze kompromisszumokkal jár, hiszen a lakásban például csak egy vécé van, így a komfort-igényeikből vissza kell venni.

Lakást vennél a gyereknek? Nem lesz egyszerű

Az új diákok megjelenése hatással van az eladó lakások piacára is, mert azok a szülők, akik nem bérelni akarnak lakást a gyereküknek, az eladó lakásokra vadásznak. Ezek természetesen megint csak jellemzően kisméretű, 28-35 négyzetméteres ingatlanok, úgyhogy rövid távon várható, hogy ebben a szegmensben is emelkedni fognak az árak. Jelenleg 12 millió forint alatt használható lakást nem lehet találni a belvárosban, ami az V. kerületben inkább 20 millió forintos induló árat jelent - tette hozzá Schneider Zoltán.

Elvándorlás a „bulinegyedből”

Egyértelmű tehát, hogy a kisméretű lakás most a favorit az ingatlanvásárlók körében, és az is látható, hogy a befektetők és a fiatalok határozzák meg a belvárosi ingatlanpiacot, családokkal alig lehet találkozni. Ők inkább menekülnek a VII. kerület belső részeiről, a Kazinczy utca környékéről, hiszen a szórakozóhelyek nagy száma, és az éjszakánként ott felbukkanó fiatalok miatt gyakorlatilag élhetetlenné vált ez a rész számukra.

Beindult tehát egyfajta elvándorlás a “bulinegyedből”, de az ingatlantulajdonosok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy számottevő most a kereslet a lakásaikra, így még a lerobbant ingatlanokért is megfelelő árat kaphatnak. Ez tehát jó kiszállási pont azoknak, akik úgy döntenek, hogy élhetőbb környék után néznek.

A kiegyensúlyozott V. kerület

A szigorúan vett Belvárosban viszont más a helyzet. Az V. kerület mindig is egy kiegyensúlyozottabb kerület volt, a tranzakciószámok is alacsonyabbak, ahogy az ingatlanok száma is kisebb. Arányaiban kevesebb az eladó lakás, mint más kerületekben, a Duna-parti ingatlanok például gyakorlatilag nem cserélnek gazdát. Az árak errefelé mindig is magasabbak voltak, így az elmúlt időszakra sem volt jellemző olyan nagyarányú áremelkedés, mint a szomszédos VII. kerületben, melynek belső részén a korábbi 300 ezer forint környéki árak 500-600 ezer forint környékére kúsztak fel.

Míg a VI. és VII. kerületben a Király utca, Kazinczy utca környéke a legfelkapottabb, addig az V. kerületben nem igazán érdekli a vevőket - különösen a külföldi befektetőket -, hogy pontosan hol, melyik utcában helyezkedik el az ingatlan, milyenek az adottságai, egyedül az számít, hogy az ingatlan a Belvárosban legyen.

A közelmúltban az alábbi kerületek ingatlanpiacait mutattuk be részletesebben:

VII., VIII. és IX. kerület >>
X., XIX. és XX. kerület >>
XI. és XXII. kerület >>
V. és a XV. kerület >>
XIII. kerület  >>
III. kerület, Belbuda >>
XIV. kerület >>

XIV. kerület >>

XVII. és XVIII. kerület >>

Nincsenek lakások mélyen ár alatt

Ezen a piacon most is nagyon sok a külföldi vevő, akik számára még mindig kedvezőek az árak. Abba a tévhitbe azonban senki se ringassa magát, hogy bármilyen áron megveszik a lakásokat - figyelmeztetett a Balla Ingatlanirodák szakértője.

A külföldi befektetők jellemzően tájékozottak, ráadásul körültekintőbben választanak. Őket nem az érzelmeik vezérlik, hanem számok, táblázatok, kalkulációk alapján, a megtérülést vizsgálva tesznek ajánlatot egy-egy ingatlanra. Ha az eladási ár nem megfelelő számukra, akkor egyszerűen nem veszik meg, hanem tovább nézelődnek.

Schneider Zoltán szerint a másik oldalon sok az olyan vevő, akik mélyen ár alatt akarnak lakást vásárolni, hogy azt majd felújítva értékesítsék. Mélyen ár alatt kínálat lakások azonban ma már nincsenek a piacon. Hiányoznak az úgynevezett bomba vételek, tehát senki ne számítson arra, hogy néhány millióért megkap egy lakást a belvárosban - fogalmazott. A befektetők ma már úgy tudnak csak működni ezen a piacon, ha alacsonyabb árréssel is beérik.

Ami pedig a jövőt illeti, a szakértő ebben az évben nem számít nagyobb változásokra: egy kiegyensúlyozott, normális piacot vár, ahol továbbra is a keresleti túlsúly a jellemző, miközben az árak stagnálnak. A tavalyi őrület tehát már nem köszön vissza, annál jóval visszafogottabbá vált a helyzet, és ez várhatóan nem is fog megváltozni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ártott Orbán Viktor a debreceni lakásáraknak 
Mester Nándor | 2024. március 13. 18:48
Továbbra is erős hiány van Debrecenben a minőségi új lakásokból, de a felújított használtakból is. A beruházók az összes új otthonnak csak egyharmadát hirdették meg, s ha elkelnek, akkor mennek tovább a többivel. Az árak főleg a tavalyi országos gazdasági visszaesés miatt csökkentek kissé. Közvetlen kapcsolat nem mutatható ki az akkugyárak és az árak között, de azt tudni lehet, hogy sokan féltik a jövőjüket és ingatlanuk értékét miattuk, s ezért vagy az ipari parkoktól távol vagy más városban keresnek ingatlant – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Irgalmatlan összeget meg lehet spórolni egy ügyes hitelkiváltással
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 09:51
Érdemes megfontolni, hogy a tavalyi évben kötött, bőven tíz százalék feletti kamatozású lakáshiteleket átváltsuk mostani, alacsonyabb kamatozású hitelre. Ám van néhány apróság, amit érdemes figyelembe venni.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aranyárú családi házak Budán
Mester Nándor | 2024. március 6. 18:59
Nem lehetetlen jó állapotú családi házat kifogni Budán. De persze nem akárhol, a II. vagy a XII. kerületben sokkal kisebb az esély olyan használt házat elcsípni, ami a többség számára megfizethető árkategóriában van. A panelből vagy lerobbant pesti társasházból kertes házba vágyók inkább Óbuda külső részein vagy Budafokon nézhetnek körül. Már csak azért is, mert akár 20-25 százalékkal is olcsóbban juthatnak hozzá - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:14
Minden nagybefektető arra vár egész Európában, így a tágabb közép-európai térségben is, hogy tovább csökkenjenek az irányadó kamatlábak és folytatódjon a dezinfláció. Természetesen a kereslet számottevő növekedése is kell ahhoz, hogy újabb beruházások induljanak a kereskedelmi ingatlanpiacon, s mindezt persze hitelezni is kell. Mit mondanak minderről a bankok? - kérdezte a KPMG a főszereplőket. Jöjjenek a részletek!
Ingatlan Budapest belvárosa az ötödik legolcsóbb az EU-ban a lakáspiacon
Mester Nándor | 2024. február 29. 05:42
Átmenetinek bizonyult a 2022 közepétől 2023 tavaszáig tartó kisebb árcsökkenés az európai lakáspiacon. Tavaly nyártól sok uniós országban lelassult az olcsóbbodás, több államban stagnálásba váltott a trend, idén már több helyütt ismét elkezdtek felfelé kúszni az árak. Budapest a korábbi drágulás ellenére is az olcsóbb városok között van az EU-ban – derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor februári összegzéséből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Most is a Covid alatt kialakult költsége van egy üzletnek a plázákban
Mester Nándor | 2024. február 28. 18:59
Stabilizálódtak az üzlethelyiségek összköltségei a bevásárlóközpontokban. A legjobb központokban szinte alig van kiadatlan ingatlan, de a bérlők egyelőre lanyha forgalomról számolnak be, ami hatással van az üzlethelyiségek értékére is - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Miskolc egy zsebbevágó mutatóban nagyot domborított
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:44
A Borsod-Abaúj-Zempléni megyeszékhelyen a legolcsóbbak az albérletek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG