1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokan költöztek nagyobb lakásba, de sokan voltak, akik az olcsóbb, kisebb lakást kerestek februárban. Januárhoz képest jelentősen nőtt a lakáseladások száma.

Megugrott a lakáseladások száma februárban. Januárhoz képest 14 százalékkal több ingatlant adtak el. A múlt hónapban összesen 6179 lakás cserélt gazdát Magyarországon, ami 31 százalékos csökkenés tavaly februárhoz képest - közölte a Duna House ingatlan franchise hálózat. Csakhogy 2012 februárja rendkívüli volt, ugyanis a végtörlesztés okozta felfokozott vevői aktivitás és a befektetői hullám még éreztette a hatását - fejti ki az elemzés.

Az idei adatok viszonyításához ezért a 2011-es adatokat veszik bázisként. A két évvel ezelőtti adatokhoz képest viszont az látszik, hogy februárban 1,3, az első két hónapban pedig 2,7 százalékkal adtak el több lakást idén.

Vegyes a kép

Februárban drágábban lehetett eladni a panelt az ország keleti részében. Átlagosan 10 ezer forinttal kértek többet négyzetméterenként, az ország nyugati felében lévő átlagos 113 ezer forinttól. Ennek ellenére ott volt magasabb a fajlagos átlagár.

A téglaépítésű lakások esetében azonban fordított a helyzet, a 187 ezres négyzetméterenkénti ár 20 százalékkal magasabb, mint a keleti oldalon mért átlag. Budapesten továbbra is a budai oldal a legdrágább. A téglaépítésű lakások átlagára 300 ezer forint felett volt négyzetméterenként. Igaz a belvárosi árak nem sokkal maradtak el 298 ezres átlaggal. A pesti ettől nagyjából 80 ezer forinttal maradt el.

Kissé eltérő képet mutat a közép-magyarországi és a vidéki régió a megvásárolt ingatlanok minőségét illetően. Budapesten 39 százalék, Pest megyében 35 százalék volt a kiváló minőségű ingatlanok. Vidéken valamivel több mint a negyede. Felújítandó lakásból viszont Nyugat-Magyarországon vették a legtöbbet.

Budapesten jobban alkudtak

Budapesten átlagosan az irányár 78 százalékáért vették meg a lakásokat. Vidéken nem voltak ennyire rámenősek a vásárlók, de a januári átlagos 4 százalékos árcsökkentés a duplájára, 8 százalékra nőtt februárban.

Valamivel többen vették meg első lakásukat a múlt hónapban Budapesten. Az összes vásárló több mint harmada vette első lakását. Őket a befektetők követték, akik átlagosan 15 milliót költöttek egy ingatlanra. A vásárlók 17 százaléka nagyobb lakásra cserélte az előzőt.

Vidéken is az első lakást vásárlók csoportja volt a legerősebb, őket követték a nagyobb lakásba költözők és a befektetők, 17-17 százalékkal. Ugyanakkor sokan voltak, akik kisebb lakásba költöztek.

Budapesten a legtöbb lakást a nagyobba költözők adták el. A lakások átlagosan 49 négyzetméteresek voltak és több mint 10 és fél millióért keltek el. Vidéken viszont az örökösök adták el a legtöbbet. Átlagosan 60 négyzetméteres ingatlanokat árultak, átlagosan 7,3 millió forintért.

A 2012. februári tranzakciók paramétereivel összehasonlításban látszik, hogy míg a méretbeli preferencia vidéken semmit nem változott, addig egy évvel később, tehát idén februárban a duplájára nőtt az olcsóbb, 50-100 ezer forintos négyzetméterárú kategória aránya.

Pest megyében ennek ellenkezője látszik: a 150 ezer forint/négyzetméter alatti sávok csökkenése mellett szinte duplázódott, 20-ról 39 százalékra nőtt a drágább 150-200 ezer forint/négyzetméter árkategória az egy évvel ezelőttihez képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG