3p

A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.

Szigorúbb szabályozással lépne fel az Európai Unió a rövid távú szálláskiadásokkal kapcsolatos csalások ellen. A rövid távú lakáskiadás népszerűvé válásával az egész világban megnőtt az illegális tevékenységek száma, ez ellen lépne most fel az Európai Unió egy új, az átláthatóságot javító szabályozással – írta közleményében az Európai Parlament, amit a 24.hu szemlézett.

A bérelhető apartmanok egyre népszerűbb szálláslehetőségnek számítanak a nyaralásnál, és ezek a szolgáltatások olyan oldalakon keresztül, mint a Booking vagy az Airbnb bárki számára könnyen elérhetők.

 A városok küzdenek az illegális szállásbérlések robbanásszerű elterjedésével. Ez negatívan befolyásolja a városok élhetőségét és megfizethetőségét szerte Európában – nyilatkozta a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport egy tagja, Kim Van Sparrentak, a javaslat parlamenti felelőse.

„Mindezidáig a lakásbérlési platformok megtagadták, hogy megosszák az adatokat, ezzel ellehetetlenítve a szabályok betartását. Szerencsére ezzel a jogszabállyal pontot teszünk ennek a végére, és visszaadjuk az ellenőrzést a városok kezébe.”

Az új szabályozás lényege, hogy több információ átadására kötelezze a rövid távú lakáskiadással foglalkozó online platformokat azokban az országokban, melyek ezt megkövetelik, ezzel segítve a helyi hatóságokat – idézi a közlést a 24.hu.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács megegyezése szerint a főbérlőknek ingyenesen vagy egy kisebb díj fejében regisztrálniuk kellene ingatlanjaikat, majd egy regisztrációs számot kapnának – ez lenne szükséges az ingatlanjaik kiadásához. A kód biztosítaná, hogy a hatóságok ellenőrizni tudják az apartmanok megadott adatait, így akadályozva a visszaéléseket.

Ezen kódot az online platformoknak az oldalukon is elérhetővé kell majd tenniük, hogy a felhasználók azonosíthassák az adott ingatlant. A lakáskiadók tevékenységéről gyűjtött adatokat ezentúl egy egységes oldalon kell majd havonta közzétenni, ebből statisztikák készülnének, amit a helyi hatóságok használnának fel a turizmus fejlesztéséhez.

Szigorúbb szabályok, jó eséllyel árváltozások jönnek az utazóknak.
Szigorúbb szabályok, jó eséllyel árváltozások jönnek az utazóknak.

A szabályozással kapcsolatban a következő lépés, hogy az EP és a tanács hivatalosan is elfogadja a szöveget, ezt követően a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz, hogy bevezessék a regisztrációs rendszert.   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Ingatlan Kimaxolt CSOK Plusz-szal nagyobb új lakást vehetünk, főleg vidéken
Privátbankár.hu | 2023. november 12. 09:52
Budapesten viszont nem nézelődhetünk a legjobb helyeken, mert ott nem elég a 70-80 millió forint. Egyes vidéki városokban sikerrel járhatunk és még közepes házakra is futhatja. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG