3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Már az első negyedévben is 3-5 százalékos drágulás volt és további, legalább ekkora áremelkedés jöhet a lakásoknál. Mindegy, hogy új vagy használtról van szó.

Eddig csak az volt biztos, hogy drágábban lehet építkezni a növekvő kivitelezési költségek miatt. Most már az is megerősítést nyert, hogy a külső hatások miatt mind az új, mind a használt lakások ára emelkedett az elmúlt három hónapban. Az óriási kereslet és a növekvő kivitelezési költségek miatt további, összességében az egész évre vonatkozóan 11-13 százalékos drágulás vetíthető előre - írta laptársunk, az Mfor.hu

A lap szerint az újaknál hiába vezették be az öt százalékos áfát, annyi az ezt kioltó tényező, hogy csak kevés projektnél volt hajlandó csökkenteni az árat a fejlesztő. Legjobb esetben is stagnáltak az árak, több helyütt emelés is történt, átlagosan 3-5 százalékkal. A felfokozott kereslet (halasztott vásárlások, most életbe lépett állami támogatások, új hitelek - a szerk.) miatt nem indokolt az árak mérséklése a beruházói oldalról. 

Már vidéken is ütemes az új lakások drágulása (fotó: Mester Nándor)
Már vidéken is ütemes az új lakások drágulása (fotó: Mester Nándor)

Az áremelést maguk a fejlesztők is megerősítették. Vidéken 643 ezer forintos átlagos négyzetméterárat tapasztaltunk, ez  9,5 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Ez az árszint már eléri a külső pesti kerületek használt lakásainak négyzetméterárát. A megyei jogú városok között Debrecenben alakult ki a legdrágább fajlagos ár (838 ezer forint/négyzetméter), amelyet Veszprém követ (715 ezer forint/négyzetméter). A legkevésbé Hódmezővásárhelyen fog a fejlesztők ceruzája, ott  mintegy 400 ezer forintos négyzetméterárral kell számolni - utalt az Otthon Centrum adataira az újság.

Az idei első negyedév megmutatta, hogy - a korábbi évekhez hasonlóan - a használt lakások ára továbbra is nagyjából követi az újakét. Természetesen az igaz, hogy a minőség erősen szelektálja a piacon lévő, mintegy 100-110 ezres használt lakás tömeget, ennek megfelelően főleg a közepes vagy rossz állapotú ingatlanoknál lehet kisebb csökkenésre számítani, miközben az újszerű vagy jó állapotúak ára ütemesen felfelé araszol.

A cikk szerint érdekes, hogy Budapesten a panellakások összességében drágultak, de például Budán kis mértékben olcsóbbodtak. Mind a keleti, mind a nyugati országrészben emelkedő lakásárakkal találkozhatunk minden lakástípusnál, de Pesten és a belvárosban a tégla építésű otthonoknál elhanyagolható mértékű apadást láttak. A Duna House elemzői is megerősítették: az összes piaci trendet és körülményt látva megjósolható, hogy éves szinten akár kétszámjegyű árnövekedés jöhet az ingatlanoknál.

A lap hozzáfűzi: a most már elviselhetetlennek tűnő budai árak miatt kevesebben szeretnének a II., a XI. és a XII. kerületbe költözni, miközben látványosan nő a XV-XIX. kerületek népszerűsége. Új beruházások - a fejlesztők által eddig is kedvelt kerületeken kívül - a XVIII., a XIX. és a XXII. kerületben indultak a dél-pesti, délkelet-pesti régióban illetve Dél-Buda városhatárhoz közeli övezeteiben. Ezek 700-800 ezer forintos átlagos négyzetméteren vannak a piacon és jelentős hatással vannak a környék használtlakás-piacára, gyakorlatilag itt is érvényesül az árfelhajtó hatás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új és használt lakások Szombathelyen
Mester Nándor | 2023. szeptember 20. 18:34
A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  
Ingatlan Három új irodaközpontot nyit nálunk az IWG
Mester Nándor | 2023. szeptember 19. 13:48
Budapest mellett Debrecenben és Szentendrén is megjelenik a Regus márkájú szolgáltatott irodakoncepciójával.
Ingatlan Ikonikus irodaházat vett az Erste
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 08:47
A Váci út és a Dózsa György út sarkán.
Ingatlan Elszabadultak a lakásárak: Kolozsvár már nyugat-európai városokkal is felveszi a versenyt
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:49
A kolozsvári lakások négyzetméterára elszállt, magasabbak a bukarestieknél, de a debereceni, győri, de még a torinói szintet is meghaladják egy friss elemzés szerint. Az ottani fizetések azonban alacsonyak. 
Ingatlan Ingatlanfelújítás uniós pénzből? Ilyen programokról maradnak le a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:13
Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.
Ingatlan Nézze meg, milyen lakást keresnek most a csokosok!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 08:59
Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.
Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun?
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
Ingatlan Mutatjuk, mennyiért vehet most lakást Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 11:03
A fővárosban a kertes házak átlagos négyzetméterára 818 ezer forint volt szeptember elején, a paneleké 780 ezer forintnál járt, a téglaépítésűeket pedig 1,03 millió forint jellemezte.
Ingatlan Lakáshitel: mire elég a fiatalok fizetése?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 4. 08:50
Az ingatlan.com és a money.hu megvizsgálta, hogy jelenleg milyen lehetőségeik vannak az aktuális átlagos négyzetméterárak mellett azoknak a 20-29 éves fiataloknak, akik garzonlakást szeretnének venni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG