Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megállt az árak emelkedése, nem csak a belvárosban, de a külső kerületekben, így Dél-Pesten is lassult az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban.
A wekerletelepi Kós Károly tér lakóházai. MTVA Fotó: Váli Miklós

Annak ellenére, hogy az elmúlt félévhez képest még némi emelkedés tapasztalható a hirdetési árakat tekintve, a vevők már nem hajlandók megvásárolni a túlárazott ingatlanokat. Ennek következtében a reális árakon kínált lakások gyorsan értékesítésre kerülnek, míg a túl drágán kínált ingatlanok a piacon maradnak - mondta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlanirodák XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Az árak már nem emelkednek

Jelenleg a korábbi magas szinten való stagnálás a jellemző - hangsúlyozta Marosvölgyi Gabi, a XXI. kerületi Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője. Rácz Gyula László, a Balla Ingatlanirodák XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint hamarosan akár árcsökkenést is előidézhet, ha ismét megnövekszik a kínálat, mivel az árfolyamgát egyik hatásaként emelkedésnek indulhatnak a korábbi devizahitelesek törlesztőrészletei, ami nyomást gyakorol rájuk, hogy ingatlanaikkal lépjenek ki a piacra. Mindez akár egy 5-10 százalékos árcsökkenést is eredményezhet.

Az alku mértéke viszont egyelőre nem növekedett. Úgy tűnik, hogy a társasházi lakások tulajdonosai nagyon kitartóak, legfeljebb egy 5 százalékos árcsökkentést lehet elérni az ártárgyalások során a lakások esetében, míg családi házaknál kicsit többet: 5-12 százalékot. Természetesen annál nagyobb az alku mértéke, minél magasabb az irányár az ingatlan reális piaci értékéhez viszonyítva.

És hogy hol járnak most az árak Dél-Pesten? A XIX. kerületi lakótelepen például egy 59 négyzetméteres, felújított lakást 246 ezer forintos négyzetméteráron adtak el, míg az Óvárosban egy 56 négyzetméteres, kétszobás, hallos, felújítandó házrész eladási négyzetméterára 220 ezer forint volt. Ugyanakkor egy 41 négyzetméteres, XX. kerületi, a központhoz közel fekvő téglalakás esetében 283 ezer forintos négyzetméterárról beszélhetünk.

Ami az újépítésű ingatlanokat illeti, a XXI. kerületben egy 100 négyzetméter körüli családi ház vagy ikerház ára 35-36 millió forint körül alakul. Ez azt jelenti, hogy az árak 350-400 ezer forint körül mozognak, de persze ennél drágább, 450 ezer forintos négyzetméteráron kínált ingatlanokkal is lehet találkozni a piacon - jelezte Marosvölgyi Gabi.

Kevesebben a befektető, több a kölcsön

Az árak stagnálása Rácz Gyula László szerint talán annak is köszönhető, hogy a nagy drágulási hullám végére “egyszerűen eltűntek a befektetők”. Lendvainé Pető Zsuzsanna és Marosvölgyi Gabi is úgy látja, hogy mára határozottan kevesebben vannak a befektetők. Készpénzért és hitelre változatlanul vásárolnak az emberek, de főleg az utóbbi jelenléte kezd erősödni a piacon.

Rácz Gyula László szerint a vevőiknek 70 százaléka hitelt vesz fel az ingatlanvásárláshoz, míg Marosvölgyi Gabi 50 százalékra teszi az arányukat. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy érezhetően nőtt a számuk az utóbbi időben. A hitelre történő vásárláshoz persze kell a minimum 20-25 százalékos önerő, ami egy 10 milliós ingatlannál eléri a 2-2,5 millió forintot. Az átlagos hitel mértéke egyébként 4-5 millió forint.

Nem mindenki mer lépni

Rácz Gyula László  szerint a nyáron jellemző erős kereslet szeptember közepére kissé megtorpant a kerületi ingatlanpiacon. Ennek szerinte az az oka, hogy a kínálat továbbra is gyenge. A vevők arra panaszkodnak, hogy mérsékelt az ingatlanválaszték a hirdetési portálokon.

A szakember szerint ennek egyik oka az lehet, hogy sokan gondolkodnak ugyan lakásuk eladásában, de nem mernek lépni, mert nem találnak maguknak megfelelő új otthont. Így bizonytalan számukra a továbblépés. Az ingatlanközvetítő szerint ebben az esetben a kivárás helyett jobb megoldás lenne, ha a szerződésben kitolnák a birtokbaadás dátumát az adásvétel időpontjához képest, így lenne idejük másik lakást keresni.

A csok és az új lakások nem sok vizet zavarnak

A csok csak az év első pár hónapjában fokozta a forgalmat, amikor a média szinte minden nap a támogatásról szóló hírekkel volt tele. Azóta viszont nincs számottevő kereslet a támogatásra: új lakásoknál egyáltalán nem érzékelni az érdeklődést, kizárólag használt ingatlanoknál él a lehetőséggel néhány ügyfél a XVIII. kerületben. Lendvainé Pető Zsuzsanna szerint a XIX., XX. és XXIII. kerületekben pedig csak a telekvásárolásokra volt hatással a csok. Az említett kerületekben egyébként kevés építési telek került a piacra, így ezek mára el is keltek.

Az ingatlanközvetítők várakozásai szerint az árakra a dél-pesti régióban az új lakások nem lesznek hatással, mivel nincs olyan nagyobb új projekt, ami szerintük említést érdemelne. Kisebb beruházásokkal lehet csak elvétve találkozni, ezek azonban nincsenek számottevő hatással az ingatlanpiacra.

Csepelen eközben az rontja a helyzetet, hogy megszigorították a telekkiosztási feltételeket: ezer négyzetméternél kisebb telekre nem lehet társasházat építeni - hívta fel a figyelmet Marosvölgyi Gabi. Vagyis, ha egy fejlesztő akár csak egy ikerházat szeretne felhúzni, akkor azt már csak ezer négyzetméteresnél nagyobb telken teheti meg. Ráadásul nem is nagyon van eladó telek a XXI. kerületben.

Keresett méretek és utcák

A legkeresettebb kategóriát most az olcsó lakások jelentik - derült ki az ingatlanközvetítők szavaiból. Tehát a kisebb méretű, 1+1 félszobás, esetleg kétszobás panellakások, a 10 millió forint körüli házrészek, a 20-25 millió forintért kínált családi házak a legfelkapottabbak. Ezek mellett persze az újszerű, 2000-2008 között épült, újszerű téglalakásoknak van egy biztos vevőköre.

Ami az elhelyezkedést illeti, dél-pesti kerületekben a közlekedés határozza meg az egyes városrészek népszerűségét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minél közelebb található a metróhoz egy utca, annál kedveltebb a vevők körében. Így Kispesten a lakótelepi városrész metró-közeli utcái vonzóak a vevők számára - az egyedi hangulatú Wekerle-telep ingatlanai mellett -, míg a XX. kerületben ugyancsak a központi részen lévő panellakások. A XVIII. kerületben sok esetben csak a Szarvas csárda térig keresnek otthont a vevők, mert a mögötte fekvő részek sokak számára már túlságosan kiesnek a város vérkeringéséből.

Mit hoz a jövő?

A jelenlegi stagnálásból az árak bármely irányba eltérhetnek, de az ingatlanközvetítők szavaiból úgy tűnik, hogy nagyobb az esélye egy árcsökkenésnek. Lendvainé Pető Zsuzsanna szerint ennek oka az, hogy növekedni fog az eladó ingatlanok száma, melynek hatására tavasza már kifejezetten kínálati piac alakulhat ki.

Rácz Gyula László ugyanakkor az árfolyamgáttal érintettek esetében a megemelkedő törlesztőrészletek hatására hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint ez 5-10 százalékkal csökkentheti majd az árakat az ingatlanpiacon. Ráadásul még sok a túlárazott ingatlan is - különösen a családi házak körében -, ami ugyancsak ereszkedő árakat indokol.

A közelmúltban az alábbi kerületek ingatlanpiacait mutattuk be részletesebben:

III. kerület, Belbuda >>>
V., VI. kerület >>>
VII., VIII. és IX. kerület >>>
X., XIX. és XX. kerület >>>
XI. és XXII. kerület >>>
XIII. kerület  >>>
XV. kerület >>>
XIV. kerület >>>
XVI. kerület >>>
XVII. és XVIII. kerület >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Friss
hírlevél