1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kormányzat néhány tízmilliárdból is megteszi azokat a lépéseket, amivel jelezhet az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak: érdemes a pályán maradniuk
Csupán kezdő lépésnek tekinthető majd, de a kormányzat néhány tízmilliárd forintból is megteszi azokat a szimbolikus lépéseket az egészségügyben, amivel jelezhet az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak: érdemes a pályán maradniuk - nyilatkozta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

A nagyobb léptékű, hosszú távon szükséges beavatkozások ugyanakkor az ország gazdasági teljesítőképességétől függenek.  A struktúra átalakítás idén indul, illetve már részben elindult, az ehhez szükséges források pedig adottak - hangsúlyozta az államtitkár. Megjegyezte ugyanakkor: egy évtizedek alatt kialakult rossz helyzetet örököltek, amit egyik pillanatról a másikra megváltoztatni nem lehetett.

“Ez nem egy mai történet; ezért kellett radikálisan újragondolni az egészségügyet, mert az a fenntarthatóság szélére sodródott ágazat volt ” – így reagált Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy friss közvélemény-kutatás eredményeire, mely szerint az orvosok és a lakosság véleménye is romlott a hazai egészségügyről, és már az előttünk álló öt évre sem várnak javulást, mivel elsősorban terveket látnak, a megvalósítást nem tapasztalják, forráskivonást viszont igen.

A Semmelweis Terv elég jól kijelöli az újragondolás és a megújítás kereteit, ebben a szakma egyetért, és mindenki várja a cselekvést; de mi nem is mondtunk mást, mint amit teszünk – tette hozzá az államtitkár. Emlékeztetett: a kormányzat a tavalyi évet a fenntarthatóság évének, az ideit a fenntartható átrendeződés évének szánta – ennek megfelelően idén az egészségügyi kormányzat nekilát a struktúra átrendezésének.

“A cselekvés, amit hiányoltak, most elég látványosan megindul. Például az a döntés, hogy a kormány állami tulajdonba veszi a budapesti fekvőbeteg-intézményeket, óriási változást hoz majd a budapesti ellátásban, ami az ellátórendszer legalább negyven százalékát teszi ki” - emlékeztetett Szócska Miklós.

A Nyugat elszívó ereje valóban óriási

Van-e még idő ezeknek a lépéseknek a megtételére? Hiszen az egészségügyben mindig kongatják a vészharangot, mondván,az ágazat az utolsó utáni pillanatban van. A rezidensek által meglebegtetett tömeges felmondás lehetősége is azt vetíti előre, hogy nincs túl sok ideje cselekedni a kormányzatnak – vetette fel a Közbeszéd.

Ugyanezt megtehetné az egészségügy több, egységes életpálya-csoportja is – reagált Szócska Miklós, hozzátéve, hogy lassú erózió volt tapasztalható az elmúlt években az ágazatban, ráadásul egy "borzasztó negatív pályakép" alakult ki az egészségügyi dolgozókban; ez egyik pillanatról a másikra nem változtatható meg – érvelt az államtitkár.

Szócska Miklós kérdésre válaszolva kijelentette: valóban “nincs miről beszélni”, ha összevetjük az itthoni orvosi fizetéseket azokkal a pénzekkel, amik Nyugat-Európában várnak rájuk. “Az orvosi réteget tízezer számra képes felvenni Nyugat-Európa, ez tehát egy nagyon komoly kihívás, az egészségügy sorsfordító kérdése”.

Az államtitkár megjegyezte ugyanakkor: nem szokott visszautalni a témáról beszélgetve arra, hogy ez a helyzet valahogyan kialakult. “Ne felejtsük el, hogy mikor Gerő Ernő beárazta az orvosok fizetését, akkor a paraszolvencia világába bekényszerítette őket; a különböző konvergencia csomagok, a választások megnyerése céljából tett túlköltekezések majd költségvetési vágások nyomán mi egy olyan állapotban vettük át az egészségügyet, hogy 4,3 százalék az egészségügyi közkiadás. A V4-államok átlaga hat százalék, az EU-átlag 7,7 százalék” - érvelt Szócska Miklós.

Kevesebb forrásból is nekivágnak az átalakításnak

Az államtitkár szerint itthon ugyan nem áll rendelkezésre ennyi forrás, de ennek ellenére, néhány tízmilliárd forintból is elindítják az életpályákat, miközben keresik az alternatív forrásokat és próbálják kiaknázni a még tartalékokat rejtő forrásokat.

Szócska Miklós példaként említette, hogy több intézményben is egyedileg intézik a gyógyszerek beszerzését, miközben a folyamatban tíz-húsz százalékos tartalék is lehet, ha nem így intézik a beszerzést. Másik példaként az elektromos áram közbeszerzését említette; ha ezt a folyamatot sikerrel központosítják az egészségügyi intézmények esetében, számítások szerint öt-hat milliárd forintos megtakarítást lehet elérni évente. Ezzel például a rezidensi életpálya rendezhető is lenne – hangzott az interjúban.

A mostani többletforrás csak az elinduláshoz elég

Mikorra lesz mindennek látható eredménye? És elég lehet az alternatív forrásokból és az ésszerűbb megoldásokkal teremtett plusz pénz az ágazati gondok orvoslására? - kérdezte a Közbeszéd.

Hosszú távon biztos nem lesz elég az így előteremthető többletforrás, de ez nem is egy hosszú távú életpálya-modell megoldása; ez az induláshoz lesz elég – reagált az államtitkár. Arra lesz elég, hogy a kormányzat megtegye azokat a jelképes beavatkozásokat, amik már előrevetíti az egészségügyben dolgozóknak, hogy érdemes “beruházniuk” (maradniuk) ebben az ágazatban. Kijelentette: a kormánydöntés része az is, hogy az ágazatban felszabaduló tartalékokat a hiányterületekre, elsősorban a bérekre kell visszaforgatni. 

Az államtitkár megerősítette: a néhány tízmilliárd forintos értékű visszaforgatás a felszabaduló forrásokból, illetve az alternatív források megteremtése “szimbolikus kezdő érték” csupán, hosszú távon nagymértékű beavatkozásokra van szükség. Ez utóbbi azonban az ország gazdasági teljesítőképességétől függ. “A tönkretett egészségügyet egy tönkretett gazdaság és egy túléléséért küzdő ország állapotában vettük át” - nyilatkozta Szócska Miklós.

A közeli átalakítás költségeire megvan a pénz

Az átalakítás költségeire vonatkozó kérdésre az államtitkár úgy reagált: a strukturális átalakítási költségek rendelkezésre állnak; kormánydöntés értelmében csakis a rendszerstratégia mentén használhatják fel az uniós fejlesztési forrásokat az ágazatban, tehát létezik hatvan-százmilliárd forint közötti összeg, ami az infrastruktúra-fejlesztésre és váltásra áll rendelkezésre.

Szócska Miklós példaként említette azokat a helyeket, ahol a lakosság közeli ellátás kialakítása a cél, és ahol a rosszul működő városi kórház helyett kistérségi kórházat hoznak létre, amelyben járóbeteg-ellátás formájában férnek hozzá a betegek az ellátásokhoz. Ezekről a fejlesztésekről hamarosan pontos lista készül majd – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: eddig mindig az volt a baj az egészségügyi átalakításokkal, hogy előkészítés nélkül nekiestek a rendszernek. “Most megvolt az előkészítés, megvolt az elemzés, jelenleg zajlanak az egyeztetések. Őszre ki lesznek írva azok a pályázatok, ahol ezek a funkcióváltásra, fejlesztésre törekvő intézmények pályázni tudnak” - nyilatkozta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a Közbeszéd stúdiójában.

 

Privátbankár

Címkék: Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG