1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az emberek szervezete különbözőképpen reagál egyazon étrendre, ami a legfrissebb táplálkozásgenomikai kutatások szerint elsősorban genetikai sokféleségünkkel (genetikai polimorfizmussal) magyarázható
Az emberek szervezete különbözőképpen reagál egyazon étrendre, ami a legfrissebb táplálkozásgenomikai kutatások szerint elsősorban genetikai sokféleségünkkel (genetikai polimorfizmussal) magyarázható.

Az egyéni különbségek hátterében azonban nem csak a genetikai változékonyság áll. Az életkor, az életvitel, a korábbi táplálkozással kapcsolatos jellemzők és az élettani változók – még édesanyánk mikroflórája is – mind befolyásolják az emberek közti különbségeket. A kérdés az, hogy az összes említett, az egyén egészségét meghatározó változót mérhetjük-e egy a táplálkozási fenotípust feltáró vizsgálatban?

A válasz napjainkban egyre inkább: igen. Mivel az emberek közti változékonyság mérhető és – ami ennél sokkal fontosabb – megérthető, indokolttá vált a fenti változók mért értékeinek figyelembe vétele a táplálkozási irányelvek kidolgozása során. Az egészséget meghatározó paraméterek pontosabb mérésével, és a kapott eredmények következményeinek ismeretében sokkal egyszerűbben összeállítható a személyre szabott étrend, mintha a genetikai változékonyság következményeinek feltárására várnánk.

Az emberi tulajdonságok sokfélesége

Az emberi fenotípus (az egyén teljes fizikai megjelenése, vagy egy speciális jelleg, pl. testmagasság, megjelenése) elképesztően változatos. Az egészséges felnőttek testmagassága, testsúlya, aktivitása, szellemi képessége, izomereje, állóképessége, rugalmassága, ízlése, élelmiszerválasztása egyaránt különbözik. Születésünk pillanatában hasonlítunk leginkább egymáshoz, majd ezt követően életünk során számtalan különböző életstílust veszünk fel. A 20. században nagy összegeket áldoztak az emberben zajló alapvető biológiai folyamatok kutatására, a genetika és az élettan biokémiájának feltárására, ám e kutatások többsége csak az általános folyamatokat vette számba. A kutatók csak napjainkban kezdtek olyan vizsgálatokba, amelyek az emberek közti változékonyság molekuláris alapjainak feltárását és megértését teszik lehetővé.

Hogyan szoktassuk rá gyerekünket az egészségre?
Számtalan biológiai jellemzőnk tekintetében különbözünk egymástól.
Ezeknek egy része genetikailag kódolt, kromoszomális eltérés, mint például a nemünk vagy egyes génjeink szerkezeti (kódoló) vagy szabályozó régiójának változatossága (allél-polimorfizmusa). Az eltérések egy másik csoportjának hátterében az életkor vagy az eltérő élettani állapot (pl. csecsemőkor, terhesség, szoptatás, a menopauza előtti ill. utáni állapot vagy a serdülőkor) áll.

A különbségek harmadik csoportját környezeti hatások magyarázzák, amelyek lehetnek véletlenszerűen jelentkező, külső tényezők (pl. az egyént érő napsugárzás, méreganyagok, allergének, bakteriális fertőzések stb.) vagy az egyén választotta tényezők, mint az életmód (pl. fizikailag aktív vagy éppen mozgásszegény életmód, az alvási szokások megváltozása, az, hogy valaki hányszor eszik egy nap, esetleg a napi időbeosztás eltérései).


Ráadásul valamennyi említett tényező – abban az esetben, ha megfelelő fejlődési vagy élettani állapotban jelentkezik – különböző epigenetikus vagy nem-genetikai tényezővel léphet kölcsönhatásba. Mindezek eredőjeként alakul ki az egyén további életének nagy részére jellemző fenotípus valamint az is, hogy hogyan reagál majd szervezete a különböző étrendi összetevőkre.

Táplálkozás-genetika és táplálkozás-genomika

Cukorfélék és édesítők: mi az igazság?
Az emberiség genetikai változatosságának meghatározásához szükséges eszközök lassan kereskedelmi forgalomba kerülnek. Annak ellenére, hogy elvileg akár teljes genomok (a szervezet teljes örökítő információja) szekvenciája is meghatározható, költségessége miatt ezt az eljárást a gyakorlatban még nem alkalmazzák, ám a közeljövőben várhatóan ez a technika is olcsóbb lesz majd.

Ráadásul az emberi változatosság és a genetikai polimorfizmus (többalakúság) kapcsolatát feltáró tudomány is folyamatosan fejlődik. Amint felfedeznek egy olyan polimorfizmust, ami kapcsolatot teremt egy konkrét génhely (lokusz) és az emberi táplálkozás valamely változója közt, biztosra vehető, hogy annak a vizsgálata is bevonható lesz majd az emberek szövet- vagy testfolyadék-elemzésére szolgáló technológiákba. Sajnos még sokat kell arra várnunk, hogy az emberiség táplálkozás-élettani változatossága és a génszekvenciák közötti összefüggés kutatása bármilyen összehasonlításokra vagy jóslatokra alkalmas ismereteket eredményezzen.

Az egyéni igényeknek megfelelő élelmezés a gyakorlatban                                                   

A személyre szabott táplálkozás több évszázados múltra tekinthet vissza. Napjainkban már többet tudunk az egyéni igényeknek megfelelő élelmiszerválaszték kifejlesztésének és ipari előállításának lehetőségeiről (1. táblázat). A rendelkezésre álló kínálatból mindig az élelmiszerek íze, illata és látványa alapján választunk. A személyes preferenciák függnek korábbi tapasztalatainktól is: érzékszerveink megbízhatóságától, kulturális szokásainktól vagy a jövedelmünktől. A táplálkozási szakemberek már régen rájöttek arra is, hogy bizonyos élettani állapotokban a szervezet jelentős mértékben eltérő étrendet igényel. A terhes nők, az aktív sportolók és az idősek tápanyagigénye például eltér a megszokottól, ezért a számukra ideális étrend összetételét ezekhez az igényekhez kell igazítani.


Egyre inkább tudatában vagyunk annak, hogy étrendünk befolyásolhatja egészségünket és teljesítményünket mind rövid-, mind pedig hosszútávon. Következésképpen azért választunk egyes élelmiszereket vagy termékeket – az alacsony energiatartalmú termékektől a zabpehelyig –, mert azok csökkentik a koleszterin-szintet, vagy például a sportolók erőnövelő edzésük időszakában ma már célzottan a nagy fehérjetartalmú készítményeket fogyasztják. A mai élelmiszerpiac lehetővé teszi, hogy mindenki a saját igényeinek és szükségleteinek megfelelően egyéni étrendet alakítson ki.

A személyre szabott étrend kialakítása során számos igénynek kell eleget tenni. Az ehhez szükséges ismereteket mind a kutatók, mind pedig a vásárlók különböző forrásokból szerzik. Az is különbözik, hogy milyen piaci eszközök segítségével juttathatjuk el az egyes tényezőknek megfelelően a termékeket a fogyasztókhoz.

Mit kezdjünk az egészségpénztári forintokkal?
Melyik Magyarország legkedveltebb kórháza?
Az érszűkület lassú gyilkos

Privátbankár

Címkék: Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG