1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jövő év első negyedévére a munkáltatók 22 százaléka tervez elbocsátásokat, és csak 8 százalékuk tervez munkaerő felvételt - áll a Manpower legfrissebb felmérésében. A magyarországi munkaerőpiaci mutató eddigi legpesszimistább értéket vette fel, európai összehasonlításban egyedül Görögországban ítélik meg nálunk borúsabban a kilátásokat.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezetője elmondta, hogy a munkáltatói előrejelzés a munkaerői létszám alakulását illetően a legpesszimistább képet mutatja, amióta Magyarországon elkezdte a Manpower a munkaerő-piaci felméréseket.

Kevesebb felvétel és elbocsátási hullám jöhet jövőre

Kiss Judit az adatokhoz hozzátette, hogy a gazdasági bizonytalanság több hónapja tart, ami egyértelműen rányomta a bélyegét a ma nyilvánosságra hozott felmérés eredményeire is: a magyar munkáltatók fékezik a munkaerő felvételt, amíg az európai adósságválság nem rendeződik. A munkát keresők kilátásai a gazdasági válság kirobbanása óta folyamatosan romlanak. A munkáltatók létszámcsökkentési terveit látva a munkavállalók leterheltsége várhatóan még jobban emelkedni fog.

A felmérésben megkérdezett 750 munkáltató közül mindössze 8 százaléka szeretné növelni a munkaerő létszámát és 22 százaléka elbocsátást tervez. A felmérés egyetlen viszonylag pozitív eredménye az, hogy a munkáltatók kétharmada nem kíván változtatni a dolgozók létszámán az év első három hónapjában.

A legerősebb elbocsátási szándékról az építőipar munkaadói nyilatkoztak, a mutató – 27 százalékponton áll. Ebben a szektorban 100 megkérdezett munkavállaló közül csupán 6 mondta, hogy felvételre, míg 33, hogy elbocsátásra készül. Hasonlóan nehéz hónapokat jeleznek előre a vendéglátóipar munkáltatói, 22 százalékponttal többen vannak, akik a következő negyedévben inkább leépítést terveznek.

A 2011. negyedik negyedévéhez képest a legnagyobb visszaesés a nagy- és kiskereskedelemben várható; a Munkaerő-piaci Mutató 27 százalékpontot csökkent és így -17 százalékos. Az iparágak éves összehasonlításában az egyetlen pozitív adatot a köz és szociális szolgáltatások szférában mérték. A többi nyolc vizsgált iparágban csökkenés várható, ezek közül négy esetében 20 százalékpontnál is nagyobb visszaesést jósolnak a 2011. első negyedévéhez képest.

A dél-dunántúli régióban várható a legtöbb elbocsátás

Az iparágakhoz hasonlóan regionális bontásban is létszámleépítésre számítanak a munkáltatók a következő év első negyedévében. A dél-dunántúli régióban az előző negyedévhez képest 21 százalékpontot romlottak a kilátások, így elbocsátások szempontjából ez a legkritikusabb régió, ahol a Munkaerő-piaci Mutató -26 százalék.

Az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló régióban vegyesek a munkaerő-piaci kilátások. 23 vizsgált ország közül 13-ban mértek pozitív alkalmazási kedvet. A mutató az előző negyedévhez képest 18 országban, éves összehasonlításban pedig 12 országban romlott. A legerősebb alkalmazási hajlandóságot Törökországban, Izráelben és Németországban, a leggyengébbet Görögországban mérték.

Jeffrey A. Joerres, a Manpower Group elnök-vezérigazgatója az adatokhoz hozzáfűzte, hogy a jelenlegi gazdasági bizonytalanság a globális munkaerőpiacon is megmutatkozik, mivel a megkérdezett országok munkáltatóinak nagy része lassítja a munkaerő-felvételt az előző negyedévhez képest, továbbá az adósságválsággal kapcsolatos események folyamatosan rontják a piacok bizalmát Európa iránt.

Jeffrey A. Joerres hozzátette, hogy Németországban a munkaerő-piaci kilátások továbbra is pozitívak, a pénzügyi és üzleti szolgáltatások ágazatban várható a legerősebb alkalmazási kedv. Mivel Németországban még nem érezhető az új EU mobilitási törvény hatása, amely a képzett szakmunkások beáramlását hivatott segíteni, illetve a munkanélküli ráta még mindig a legalacsonyabbak között van Európában, ezért a tehetség-hiány továbbra is komoly problémát jelent.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG